1. Opzij naar Veen Media
Het feministisch maandblad Opzij heeft een nieuwe eigenaar. Weekbladpers Groep (WPG) heeft het tijdschrift verkocht aan Veen Media, uitgever van onder meer Filosofie Magazine, Historisch Nieuwsblad, Maarten!, Kunstbeeld, Jamie magazine en New Scientist. Directeur Leo Schaap noemt Opzij een aanwinst voor het portfolio. ”Opzij is een sterk merk dat heeft laten zien dat het ook nu bestaansrecht heeft.” Met een betaalde oplage van 55.526 exemplaren laat Opzij een stijging zien ten opzichte van 2012 in een dalende markt. ”Events als de Top 100 Machtige Vrouwen, de Opzij Literatuurprijs en de Opzij-leerstoel geven het merk een prominente plaats in het medialandschap”, aldus Schaap.
2. Goededoelencrowdsourcer scoort miljoen
De Nederlandse sociale onderneming PIF World haalt meteen een mijlpaal in 2014. De crowdsourcing start-up heeft 1 miljoen euro ingezameld voor meer dan honderd toonaangevende non-profit organisaties. PIF World verbindt mensen met non-profit organisaties in grootschalige fondsenwervingsprojecten. Het online crowdsourcing platform is de thuisbasis van meer dan 9.500 geregistreerde fondsenwervers en de participerende non-profits bestaan uit onder andere Plan Nederland, Oxfam Novib, War Child en Amnesty NL. Meer dan vijftig projecten hebben hun fondsenwervingsdoel behaald sinds de lancering van PIF World in 2009. PIF World is een onafhankelijke sociale onderneming die ernaar streeft om transparant, duurzaam en consumentgericht te zijn in alles wat zij doet.
3. Twee miljoen webwinkels aangesloten op Amazon
Het aantal internetverkopers dat zijn artikelen via Amazon aanbiedt, is afgelopen jaar gegroeid tot twee miljoen. Zij verkochten in 2013 meer dan een miljard artikelen via het handelsplatform. Met deze cijfers laat Amazon.com zien dat het niet enkel een winkel is, maar ook een platform om verkeer te genereren voor webwinkeliers. In Nederland heeft bijvoorbeeld bol.com een vergelijkbare dienst voor externe verkopers, maar daarover verschijnen nooit cijfers. Aangesloten winkeliers verkochten in 2013 meer dan een miljard artikelen via deze ‘alternatieve’ route. Dat genereerde een gezamenlijke handelswaarde van zeker tientallen miljarden dollars.
4. Recordverkoop voor Porsche
De Duitse fabrikant van sportauto’s en sportieve terreinwagens Porsche heeft in 2013 een nieuw verkooprecord in de boeken gezet. Dat maakte het dochterbedrijf van Volkswagen donderdag bekend. De verkoop van Porsche ging het afgelopen jaar met 15 procent omhoog tot 162.145 auto’s. Vooral de Cayenne deed het erg goed met een verkoop van ruim 84.000 stuks. Van de populaire Porsche 911 werden ongeveer 30.000 exemplaren verkocht. Ook de vernieuwde modellen van de Boxster en de Cayman deden het goed. Het bedrijf uit Stuttgart komt in april met een nieuwe compacte terreinwagen, de Macan. Porsche-topman Matthias Müller heeft daar hoge verwachtingen van en voorziet dat er 50.000 stuks per jaar van verkocht gaan worden.
5. Yellen: economie VS wint dit jaar aan kracht
De Amerikaanse economie wint dit jaar aan kracht. Dat zei Janet Yellen, die eind januari Ben Bernanke opvolgt als voorzitter van de Federal Reserve, in een vraaggesprek met Time Magazine. ‘De meeste van mijn collega’s in het beleidsbepalend comité en ik zijn hoopvol dat het getal voor de komma een 3 is in plaats van een 2’, aldus Yellen. Ze bestempelde het herstel tot dusver ‘frustrerend langzaam’ maar ze zei ook dat er vooruitgang wordt geboekt op de arbeidsmarkt en dat de inflatie beweegt naar doelstelling van 2 procent op de lange termijn. Yellen ontkende in het artikel dat de Fed met de maandelijkse steun van 75 miljard dollar alleen maar de rijken helpt. ‘Ons uitgangspunt is de langetermijnrente laag te houden. Dat draagt bij aan het herstel omdat consumptieve bestedingen worden aangejaagd.’
6. Ondernemer wil ferry tussen IJmuiden en Amsterdam doorstarten
Er is een kans dat forenzen binnenkort weer gebruik kunnen maken van de draagvleugelboot tussen IJmuiden en Amsterdam. Ondernemer Willem Willemsen uit Badhoevedorp wil de lijn onder de naam Velam Fast Ferry’s doorstarten. In een ongeaddreseerde mail roept de initiatiefnemer investeerders op zich te melden. Willemsen zegt dat hij de oorspronkelijke dienstregeling wil aanpassen. De spitsreizen zullen worden behouden. In het zomerseizoen en de weekenden zou de boot buiten de spitstijden kunnen varen. Op die manier kunnen ook toeristen gebruik maken van de dienst.
7. Staatsloterij onderzoekt fusie met Lotto
De Nederlandse Staatsloterij is op zoek naar partners en nieuwe vormen van kansspel om volgend jaar het hoofd te kunnen bieden aan opdoemende concurrentie op internet. Zo onderzoekt de loterij onder meer de mogelijkheid tot samenwerking met de Lotto. Dat heeft de Staatsloterij donderdag meegedeeld. De herziene Wet op de kansspelen die op 1 januari 2015 ingaat, biedt zowel binnen- als buitenlandse bedrijven de mogelijkheid in Nederland met een vergunning onlinekansspelen aan te bieden. Dat zet de Nederlandse bedrijven onder toenemende concurrentiedruk. De Staatsloterij was in 2012 goed voor een omzet van 787 miljoen euro. Collega Lotto zette dat jaar 335 miljoen om. Het kansspelduo praat al een tijdje over vormen van samenwerking. Bij een fusie zou er een megagokbedrijf ontstaan met een jaaromzet van ruim 1,1 miljard euro.
8. En dan nog dit: Is Marissa Mayer de nieuwe Steve Jobs?
Met een natuurlijke flair schudde de blonde Yahoo-CEO Marissa Mayer gisteren in hoog tempo een reeks technische ontwikkelingen uit haar mouw. Door haar vlekkeloze optreden op de CES-technologiebeurs in Las Vegas was de vergelijking met wijlen Steve Jobs snel gemaakt. Op studiegebied zijn Marissa Mayer en Steve Jobs in absolute tegenpolen; hij was een schoolverlater, zij eerste van de klas. Ze studeerde computerwetenschappen aan Stanford en werd de eerste vrouwelijke ingenieur bij het toen nog relatief onbekende Google. Een berekende keuze: uit de veertien start-ups waar ze kon gaan werken, gaf ze de zoekmachine de meeste kans van slagen. Het leverde haar een sterrenstatus in Silicon Valley op en nu lijkt de 38-jarige CEO van Yahoo voor de journalistiek te willen doen wat Steve Jobs voor de muziek- en smartphone-industrie deed. Onder Mayer moet Yahoo uitgroeien tot een internationaal gerespecteerd mediabedrijf.
Tot zover de Sprout update van 10 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.