Het groeiende vertrouwen en afnemende bezuinigingen zorgen dit jaar naar verwachting voor een economische groei van 1,2 procent in de eurozone, na een krimp met 0,4 procent vorig jaar. Het herstel, dat in 2015 kan uitmonden in een groei van 1,7 procent, blijft echter beperkt door de hoge schulden en de gebrekkige kredietverlening, vooral in de zuidelijke landen. De werkloosheid zal licht dalen, maar ligt volgend jaar waarschijnlijk nog ver boven het peil van 2011.
Volgens de OESO bestaat het gevaar dat de eurozone in een periode van deflatie terechtkomt, een situatie van aanhoudende prijsdalingen die slecht zijn voor het economisch herstel en die de schuldenlast van de eurolanden verzwaren. De denktank roept de Europese Centrale Bank (ECB) daarom op de rente verder te verlagen, om de inflatie in de muntunie aan te jagen. Helpt dat niet, dan zijn andere, minder gebruikelijke maatregelen noodzakelijk.
Nederland
Voor Nederland voorziet de OESO een economische groei van 1 procent dit jaar, zoals onlangs ook al in een aan Nederland gewijd rapport werd voorspeld. De werkloosheid loopt daarbij dit jaar op tot 7,6 procent en stabiliseert volgend jaar op dat niveau.
Over het algemeen zijn de risico’s voor de wereldeconomie de afgelopen tijd afgenomen, stelt de denktank van de rijkere landen. Het herstel kan echter nog altijd ontsporen, bijvoorbeeld door deflatie in de eurozone of door financiële problemen in opkomende economieën. Ook geopolitieke spanningen, zoals de dreigende burgeroorlog in Oekraïne, kunnen roet in het eten gooien.