De vijfde editie van het jaarlijkse rapport Dutch Tech Startup Employment bevat veel opstekers. Volgens de opstellers Dealroom, Techleap en bedrijfsmakelaar CBRE waren de Nederlandse startups in 2023 wereldwijd goed voor 256.000 banen, waarvan 155.000 banen in Nederland. Dat laatste is bijna 12 procent meer dan de 135K bij de vorige telling.
Banengroei is eruit bij grownups
Dat gaat niet helemaal om nieuwe werkgelegenheid: de samenstellers van het rapport hebben ook bedrijven meegenomen die ze bij de vorige editie nog niet als startup kwalificeerden. Het leeuwendeel van de ‘echt’ nieuwe banen worden geschapen door 6.100 startups met minder dan 50 werknemers. Ze zijn samen goed voor 38 procent van de maar ook voor het leeuwendeel van de nieuwe banen. Bij grotere startups – dat zal niemand zijn ontgaan – is de groei in werkgelegenheid er grotendeels uit.
Het banenrapport onderscheidt naast die startups ook meer dan 780 scaleups (Otrium, Bunq, Meatable) met 51 tot 500 werknemers. Zij zijn goed voor nog eens 42 procent van het aantal techbanen. De 47 grownups (denk aan Adyen, Coolblue en CM.com) met nog meer personeel vertegenwoordigen 22 procent van de totale werkgelegenheid.
Amsterdam nog altijd zwaartepunt
Lokaal zijn er nog steeds behoorlijke verschillen: Amsterdam is minder een zwaartepunt in de startupwereld dan voorheen, maar nog altijd zijn 4 van de 10 banen daar te vinden. Techstartups zijn goed voor 5 procent van de Amsterdamse werkgelegenheid. In Rotterdam (2 procent) of in de regio Den Haag- Leiden en Delft (2,1 procent) is dat een stuk minder.
Wat voor soort startups zorgen voor de meeste werkgelegenheid? Fintech, health en e-commerce staan bovenaan als banenmotor, gevolgd door energie, software en food:
Ook interessant is de vaststelling dat de meeste nieuwe banen worden gecreëerd door de relatief jongste startups: bedrijven met oprichtingsjaar 2011 of recenter groeiden het hardst in aantal werknemers:
Gezonde groei, tekort aan talent
Op het eerste oog een gezonde groei, in lastige tijden nog wel – dé drijvende kracht achter veel banen zijn de investeringen door venture capitalbedrijven. Die zijn in 2022 en dit jaar flink teruggelopen. Desondanks is die groei niet alleen maar goed nieuws: er is nog steeds een groot tekort aan talent. Techleap en Dealroom hebben samen 6.500 vacatures op hun sites staan, waarvan een kwart rollen als software-ontwikkelaar betreft:
Constantijn: meer diversiteit en talentontwikkeling
Techleap-boegbeeld Constantijn van Oranje is gematigd positief over de uitkomsten van het rapport: ondanks economische tegenwind blijft het aantal techbanen groeien, concludeert hij op LinkedIn. Maar hij plaatst kanttekeningen: ‘Het gebrek aan diversiteit is nog steeds een grote uitdaging alsook inkomensverschillen tussen vrouwen en mannen. Dit is moeilijk te verklaren want het aantal vacatures blijft onveranderlijk hoog, wat tot hogere salarissen en actievere werving zou moeten leiden onder andere profielen.’
Een andere keerzijde van het succes van de Nederlandse techsector: het tekort aan talent zet een steeds grotere rem op groei. ‘Met alle uitdagingen op het gebied van energietransitie, technologische onafhankelijkheid, digitalisering, AI, et cetera zou dit ‘Chefsache’ moeten zijn. Waar halen we de mensen vandaan? Hoe gaan we ze opleiden?’
Constantijn stelt vast, dat de techsector actiever moet investeren in talentontwikkeling en inclusiever moeten zijn om uit een grotere vijver te kunnen vissen. En wat de startupprins betreft blijft Nederland een open economie. ‘We zouden er goed aan doen om buitenlandse studenten te behouden voor de Nederlandse arbeidsmarkt en regelingen voor het aantrekken en vasthouden van kennismigranten niet te versoberen.’