Nederland loopt voorop op de VS qua aandelen-crowdfunding. Terwijl hier via platforms als Symbid en Leapfunder (obligaties die omgezet kunnen worden in aandelen) een steeds levendigere ‘beurs’ voor startups ontstaat, staan de regels in de VS het nog altijd niet toe om voor relatief kleine bedragen in te stappen.
Silicon Valley
Symbid wacht met smart op 16 mei, wanneer de nieuwe ‘Jumpstart Our Business Act‘ in werking treedt en het Rotterdamse bedrijf ook de Amerikaanse markt op kan. In de tussentijd raakte het crowdfundplatform in gesprek met Adriaan Ligtenberg, een Nederlander die vanaf de jaren ’80 een rijkgevulde Silicon Valley-cv opbouwde (als mede-uitvinder van de .jpeg bijvoorbeeld) en investeerder is in onder meer datzelfde Symbid.
Ligtenberg stapte in 2014 ook aan boord bij Zami, een door de Nederlandse ontwerper en Ruud-Jan Kokke en orthopedisch chirurg Piet van Loon ontworpen ergonomische verantwoorde designstoel. Behalve een investering van 500.000 dollar werd Ligtenberg verantwoordelijk voor het ‘smart’ maken van die kruk, met onder meer een sensor en een app die bijhouden hoe je zit en waarmee je tips krijgt om je houding te verbeteren.
Na een geslaagde Indiegogo-campagne (117.000 dollar) benadert het team nu de Nederlandse markt. Tegen een waardering van ruim 4 miljoen euro verkoopt de startup voor 250.000 euro 6 procent van zijn aandelen. Woensdagavond vloog Ligtenberg naar Nederland voor een door Symbid georganiseerde bijeenkomst voor potentiële investeerders.
A full room of investors for the @ZamiLife #crowdfunding launch! #EquityCrowdfunding pic.twitter.com/RpVkX2HM9j
— Symbid (@Symbid) February 3, 2016
Slecht
“Zitten is een probleem”, haakt Ligtenberg enthousiast in op de hel-en-verdoemenis die anno nu over de zittende mens wordt uitgestort. “We zitten te lang en verkeerd, en dat is slecht voor ons.” Door actief te zitten en allerlei oefeningen te doen wordt je core sterker, merkt hij op. Na twee à drie maanden op een Zami-stoek zijn die spieren volgens hem behalve sterker ook flexibeler.
Aangezien het Zami-team deels in Silicon Valley zit, ziet Ligtenberg de Symbid-campagne als een manier om te kunnen investeren in dat technologie-mekka, “zonder daar te hoeven zijn”. Een primeur, noemt hij het.
250.000 euro is niet per se veel geld, erkent Ligtenberg, maar de manier van investeren is nieuw. “Ik kan die 250k ook zelf neerleggen. Maar we doen dit juist om distruptive technologie zoals Symbid en Zami, tot een ideale combinatie van Nederlands succes te maken.”
“En we laten zien dat Nederlandse technologie en regelgeving een stap voor zijn op VS. Ik ben natuurlijk nog steeds Nederlander. Ik wil die technologie verder helpen en uitdragen.”