Openbareverkopen.nl mag, op straffe van een dwangsom van tienduizend euro, geen veilingadvertenties meer volledig overnemen van concurrent Veilingnotaris.nl. Dat oordeelde de rechtbank in Almelo maandagmiddag in een kort geding aangespannen door Veilingnotaris.nl tegen de jonge rivaal, die vorige zomer begon.
Openbareverkopen.nl, dat zegt de markt van publieke verkopen van met name huizen transparant te willen maken, had zeker 131 veilingadvertenties integraal overgenomen van het vier jaar oudere Veilingnotaris, stelde de rechter. Dat mocht niet, want Veilingnotaris.nl heeft auteursrecht op de veilinggegevens die door notarissen worden aangeleverd.
Auteursrecht
Dat Openbareverkopen.nl ook toestemming had van enkele notarissen om de gegevens vanaf Veilingnotaris.nl ook op de eigen site te gebruiken werd volgens de rechter onvoldoende aangetoond. “Sommige notarissen vonden het goed dat we hun gegevens van Veilingnotaris.nl gebruikten, omdat ze zelf geen tijd hadden ze ook bij ons te plaatsen”, zegt woordvoerder Martijn Aalbers van Openbareverkopen.nl. “Daarover hebben we e-mails liggen van notarissen. Maar de rechter accepteert alleen papieren brieven of faxen met handtekeningen.”
Maar Openbareverkopen.nl nam ook foto’s van Veilingnotaris.nl over en plaatste daarbij pijltjes naar het huis dat werd geveild. Die bewerking met pijltjes was volgens de rechter onvoldoende. “De auteursrechtelijke relevante trekken van een foto zijn hierop immers in gelijke mate aanwezig.” De rechter concludeerde dat Openbareverkopen.nl ‘parasiteert en profiteert van de inspanningen van Veilingnotaris’.
Jaap en de makelaars
De zaak doet denken aan de processen die makelaars voeren tegen sites als Zoekallehuizen.nl en Jaap.nl, maar volgens de rechter is er een duidelijk verschil: de huizenportals nemen alleen een deel van de gegevens over, terwijl Openbareverkopen.nl verder ging: één op één kopiëren. “Het zou anders kunnen zijn geweest als Openbareverkopen.nl zou hebben geciteerd uit de veilingadvertenties op Veilingnotaris.nl”, aldus de rechter. Ook deeplinks naar de concurrent ontbraken.
De rechter veroordeelt Openbareverkopen.nl tot het stoppen met het overnemen van gegevens en foto’s van Veilingnotaris en aangesloten notarissen. Elke keer dat de start-up dat toch doet, moet het tienduizend euro dwangsom betalen met een maximum van 100.000 euro. Het bedrijf krijgt ook de forse rekening van de juristen van Veilingnotaris.nl: 20.000 euro. Veilingnotaris.nl wil via een bodemprocedure ook nog schadevergoeding eisen van Openbareverkopen.nl.
Literatuur
Veilingnotaris.nl vraagt geld aan notarissen voor het plaatsen van de gegevens, terwijl Openbareverkopen.nl de informatie over de publieke veilingen gratis publiceert. Aalbert van Openbareverkopen.nl stelt dat huizeneigenaren er juist baat bij hebben dat de veilingen van hun huizen zo bekend mogelijk worden gemaakt: hoe meer aandacht, hoe hoger de prijs bij een veiling zal worden. Notarissen zijn wettelijk verplicht de gegevens over openbare verkopen publiekelijk te publiceren. Hij vindt het jammer dat er op deze ‘saaie kost’ toch auteursrecht geldt. “Het zijn niet bepaald literaire werken.”
Van inbreuk op het databankrecht is volgens de rechter gaan sprake omdat de notarissen de veilingbeschrijvingen toch wel zouden hebben en het weinig moeite kost om die vervolgens digitaal aan te bieden. In het maken van die databank gaan geen grote bedragen om, vond de rechter. Veilingnotaris was niet bereikbaar voor commentaar.
Woordvoerder Aalbers van Openbareverkopen.nl vindt dat de uitspraak van maandag ‘het moeilijker maakt deze markt transparant te krijgen’. “Eenmaal in de rechtbank zei Veilingnotaris dat het geen problemen had met het deels overnemen, zoals Jaap.nl dat doet, inclusief link. Dat zou nu een optie zijn. Maar het lastige is dat een deel van de notarissen ons ook toestemming had gegeven voor publicatie van dezelfde gegevens. Ook bij die pagina’s zouden we dan nog naar Veilingnotaris moeten verwijzen als bron.”
Openbareverkopen.nl startte medio vorig jaar. Ook een kantoor van de Belastingdienst plaatst zijn openbare veilingen op de site.
Door Tonie van Ringelestijn