1. ‘Nederland sleutelrol bij Ruslandconflict’
Volgens persbureau Bloomberg kan Nederland – samen met andere Europese ‘belastingparadijzen’ – een sleutelrol spelen in het uitvoeren van sancties tegen Rusland. Doordat in Nederland, Cyprus, Luxemburg en Ierland vermoedelijk voor miljarden aan geld geparkeerd staat van Russen die op de Amerikaanse ‘zwarte lijst’ voorkomen. De Amerikanen beredeneren dat wanneer dit geld wordt bevroren – Rusland zich welwillender zal opstellen in het conflict met Oekraïne.
2. Horecapersoneel krijgt laagste salaris
Horecapersoneel werkt voor het laagste loon van Nederland, dat zegt vakbond FNV Horeca. Uit eigen onderzoek zou blijken dat startend personeel zonder diploma minder verdient dan vakkenvullers, schoonmakers of beveiligers. Sinds 1 april is de cao in de horeca afgeschaft – waardoor de positie van werknemers is verslechterd. Koninklijke Horeca Nederland laakt het onderzoek van FNV en noemt het ‘appels met peren vergelijken’. De branchevereniging heeft door het verdwijnen van de CAO een Model Arbeidsvoorwaardenreglement om bedrijven en personeel ‘passende afspraken’ te laten maken.
3. Robin Hood-taks raakt juist kleine belegger
Vandaag praten de Europese ministers van financiën over het invoeren van een belasting op financiële transacties. Hoewel de maatregel bedoeld is om derivatenhandel minder aantrekkelijk te maken, zegen critici dat het vooral kleine beleggers raakt. In het eerste voorstel zou aandelenhandel 0.1 procent belast worden en derivatenhandel 0.01 procent – wat jaarlijks 30 miljard zou moeten opleveren. Na verzet van onder meer Nederland zijn de meeste van deze voorstellen afgeschaft en blijft de heffing op aandelenhandel over. Het Verenigd Koninkrijk wil helemaal af van de transactietaks en vecht het aan bij het Europese Hof van Justitie.
4. Smartphone opladen met wandelen
Solepower, een Amerikaanse startup, wil technologie ontwikkelen waarbij je smartphones kunt opladen door te lopen. Het concept heeft veel weg van regenererende remmen, die in moderne auto’s te vinden zijn: in de hak van de schoen zit een apparaat die bij elke stap met magnetische rotoren energie opwekt. De hak is vervolgens met een USB kabel aan smartphones te koppelen, zodat deze opgeladen kan worden. Het bedrijf heeft inmiddels drie ton aan financiering binnen en wil eind dit jaar de eerste producten in productie nemen.
5. Zuid-Europa in trek bij Nederlands bedrijfsleven
Nederlandse bedrijven investeren meer in Zuid-Europese landen als Spanje, Griekenland en Italië. De reden hiervoor zijn vooral de lage lonen, door de crisis zijn deze tot een-vijfde gedaald. Hierdoor is de regio voor Philips, AkzoNobel en Unileveren interessant om fabrieken te openen. Deze investeringen zijn goed voor de werkgelegenheid en consumentenbestedingen, waar winkelketens als Hema en uitzendbureau Randstad van willen profiteren.
6. Beloningsexplosie bestuurder afvalverwerker
Snel geld scoren? Laat je beursgenoteerde fonds overnemen via een reverse listing. Dit gebeurde Ron van Veldhoven van afvalverwerker Inverko. Het Groningse bedrijf nam zijn fonds Vivenda Media over – waardoor het verlieslijdende bedrijf hem een bonus van drie ton voor ‘buitegewone inspanningen’ heeft gegeven. Dit bedrag komt bovenop zijn salaris van een ton omdat Van Veldhoven ook COO is geworden bij Inverko. De Vereniging van Effectenbezitters is verbaasd over deze beloningsexplosie en gaat vragen stellen op de aandeelhoudersvergadering.
7. En dan dit: Amerika nog niet klaar voor de smart gun
Niet alleen het horloge wordt slimmer, ook pistolen worden langzamerhand high-tech. Verschillende bedrijven houden zich bezig met deze smart guns. Pistolen die enkel door de eigenaar afgevuurd kunnen worden; bijvoorbeeld door de vingerafdruk te lezen, in de buurt moeten zijn van een bijbehorend horloge of de grip van de eigenaar herkent. Dit zou het probleem van gestolen vuurwapens of kinderen die met wapens van ouders spelen moeten oplossen.
In Amerika is nu controverse ontstaan over de verkoop van deze smart guns. De eigenaar van een wapenwinkel kondigde aan de Duitse iP1 te willen verkopen, maar kon rekenen op vele doodsbedreigingen. Een wet in New Jersey zegt namelijk dat zodra er één smart gun in de Verenigde Staten wordt verkocht – in drie jaar tijd álle pistolen in de staat ‘slim’ moeten zijn en daar wil de National Rifle Association (NRA) een stokje voor steken. Deze zeggen dat technologie de kans op falen vergroot en het wapens onnodig duur zou maken. Voor nu nog even geen smart guns in de VS.
Tot zover de Sprout update van dinsdag 6 mei. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren