Hoewel de financiële katernen in de kranten vandaag de dag voornamelijk vol staan met negatief nieuws, moeten we ons daar niet blind op staren. Het gaat namelijk goed met de Nederlandse economie. Het ondernemersklimaat is zeer gunstig en ondernemers durven risico’s te nemen en banen te creëren. Dit resulteert in een flinke stijging van het aantal groeibedrijven in Nederland. Ons land wordt een steeds betere basis voor scale-ups.
Er heeft de laatste jaren een cultuurverandering plaatsgevonden binnen het Nederlandse bedrijfsleven, waarin het aangemoedigd wordt te gaan ondernemen. Kijk bijvoorbeeld naar het Dutch Venture Initiative (DVI), dat innovatieve starters helpt verder te kunnen groeien. Dit initiatief van de Nederlandse overheid en het European Investment Fund (EIF) geeft een positieve impuls aan het beschikbare ‘venture capital’ in Nederland en breidt dit verder uit.
Dat de overheid innovatie en ondernemen hoog op de agenda heeft staan, blijkt verder uit het feit dat het kabinet vanaf 2018 jaarlijks €5 miljoen vrijmaakt om te investeren in innovatieve en snelgroeiende bedrijven. Met het dit zogeheten Toekomstfonds kunnen de ‘fast growth’-bedrijven in Nederland hun hart ophalen.
Ondernemershart
En dit soort initiatieven werpt z’n vruchten afwerpt; begin januari kopte NU.nl nog ‘Recordaantal ondernemingen in Nederland’. Het afgelopen jaar is het aantal ondernemingen in Nederland met drie procent gegroeid, dit komt neer op een recordaantal van 1.832.812 bedrijven in Nederland. Van deze cijfers gaat ons ondernemershart sneller kloppen.
Aan ondernemerschap in Nederland dus geen gebrek en de stap om daadwerkelijk de stap te nemen is laagdrempeliger dan ooit te voren. Incubatoren, zoals HightechXL van Guus Frericks in Eindhoven, helpen jonge ondernemers alle facetten van de start-upfase te leren kennen. Geld van business angels, particuliere geldverstrekkers, is goed voorhanden en ook hun hulp zorgt ervoor dat ondernemen steeds populairder wordt. Om vervolgens te groeien is financiering nodig. Voor een scale-up gaat dit om kapitaalinjecties van rond de 1 tot 5 miljoen euro.
Hier liggen genoeg mogelijkheden in Nederland, hoewel de spoeling met de tijd wel dunner wordt. Als bedrijven eenmaal een omzet hebben bereikt van 10 à 20 miljoen euro zijn ze echt klaar om door te stoten en de wereld te veroveren. Maar dan is er wel kapitaal nodig om de Europese expansie te betalen.
Coaching
Het vinden van kapitaal hiervoor is echter nog een uitdaging voor ondernemers. Maar als je wilt uitgroeien tot wereldspeler is geld alleen vaak niet voldoende. Er komt ook een stukje coaching bij kijken. Bij succes komt immers heel wat op je af. Juist door samen tot een plan te komen, bereik je de top. Van dit succes profiteert niet alleen de ondernemer, ook de werkgelegenheid krijgt een boost. Uit onderzoek van het Erasmus Centre for Entrepreneurship blijkt dat de 250 best groeiende Nederlandse bedrijven van 2017, waaronder Rituals, Royal Reesink en Coolblue, de afgelopen vier jaar voor 10.000 nieuwe banen hebben gezorgd. Een win-winsituatie dus!
Dankzij de financiële steun vanuit de overheid en de hulp van business angels, liggen alle kansen tegenwoordig open voor ondernemers. Laten we deze positiviteit vasthouden en ondernemend Nederland in 2017 nóg verder laten groeien.
Duco Sickinghe is Managing Partner bij Fortino Capital, en was daarvoor onder meer ceo van telecombedrijf Telenet.
Zie ook:
Infographic: meer scale-ups (en meer banen)
Dit is het verschil tussen een scale-up en een startup