Wat Poetin allicht niet verwacht had, is toch gebeurd: doordat hij Oekraïne binnenviel, wist hij de verdeelde Europese Unie te verenigen in verzet.
Niet alleen de EU, maar vrijwel de hele wereld keert zich tegen de brute Russische inval. Zo ook het bedrijfsleven. Techbedrijven uit Silicon Valley spreken zich uit tegen de inval en bestrijden bijvoorbeeld Russisch nepnieuws. Airbnb maakt liefst 100.000 huizen en appartementen vrij voor Oekraïense vluchtelingen.
Ook grote corporates zoals het Britse energiebedrijf BP en het Nederlands-Britse Shell trekken hun Russische belangen terug. Verscheidene telecombedrijven maken het gratis om te bellen en sms’en naar en binnen Oekraïne.
Ook in de Nederlandse startup-scene is de ongerustheid rondom Oekraïne groot, zo blijkt uit de ene na andere alarmerende LinkedIn-post van ondernemers en startup-personeel.
Personeel in Oekraïne
Gek is dat niet, want juist westerse startups, vaak techbedrijven, hebben geregeld programmeurs voor zich werken vanuit Oekraïne, waar het arbeidsloon lager ligt dan in het eigen land. Startups voelen dus direct binnen de eigen organisatie de pijn van de oorlog in Oekraïne.
En wie zelf geen personeel in Oekraïne heeft zitten, kan het wel via LinkedIn meekrijgen. Zo postte de Oekraïense designer Kostey Kondrashin er dit weekend een niets aan de verbeelding overlatende foto van hoe hij op zijn laptop zit te typen in een donkere schuilkelder.
Naast MessageBird-ceo Robert Vis geven meer techondernemers aan dat ze personeel in Oekraïne hebben zitten. Paazl-ceo Jan-Willem Roest meldt het via LinkedIn, net als MatchHR-ceo Adriaan Kolff, de Spaanse Glovo-ceo Oscar Pierre, de Amsterdamse DesignThinkers Academy en het tevens in Amsterdam gevestigde techbedrijf Levi9.
10 miljoen voor de vrede
Nederlandse techbedrijven zetten dan ook in recordtempo acties op gang om maar íets te kunnen doen. Want, zo zei MessageBird-ondernemer Robert Vis maandag al tegen MT/Sprout: ‘Ik denk dat we allemaal geleerd hebben dat nietsdoen heel gevaarlijk is.’
Ik denk dat we allemaal geleerd hebben dat nietsdoen heel gevaarlijk is
Vis is zo iemand die werknemers in Oekraïne heeft zitten. Hij regelde net over de grens onderdak voor Oekraïense MessageBird-werknemers die het land ontvlucht zijn. Ook zet zijn telecombedrijf resoluut een streep door diens dienstverlening aan alle Russische bedrijven. Verder lanceerde de miljardair een organisatie die door middel van innovatie aan vrede zal bouwen, waarvoor hij 10 miljoen euro opzij zette.
Hulpstichting van Ali Niknam
Bunq-voorman Ali Niknam zette samen met Vis en Picnic-ondernemer Joris Beckers in sneltreinvaart stichting People for People op. Hiermee koppelen ze mensen die Oekraïners hulp willen bieden aan hulpbehoevenden. Tot dusver hebben ‘bijna tweehonderd’ personen en bedrijven via het platform hulp aangeboden.
Niknam, die zelf tijdens zijn jeugd de Eerste Golfoorlog tussen Iran en Irak heeft meegemaakt, liet dit weekend al weten Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden en ze te helpen aan een visum, iets wat inmiddels overigens ook door de EU wordt geregeld.
Inzamelingsactie
De Pools-Nederlandse ondernemer Anna Chojnacka (GoodUp, 1% Club) is een inzamelingsactie begonnen om spullen te kopen voor Oekraïense vluchtelingen. Op moment van schrijven heeft ze al bijna 6.000 euro opgehaald.
Ik hoorde hartverscheurende verhalen van mensen die er 36 uur over deden om een veilige ruimte te bereiken
Ze schrijft op LinkedIn: ‘De afgelopen dagen werkte ik toevallig in Warschau, waar ik de hartverscheurende verhalen hoorde van mensen die er 36 uur over deden om een veilige ruimte te bereiken. Lange afstanden lopend, hun dierbaren achterlatend, urenlang in de vrieskou staan.’
Niet uit Nederland, maar wel vermeldenswaardig is Arweave. Dat techproject wil ervoor zorgen dat miljoenen documenten die over de oorlog in Oekraïne gaan op de blockchain belanden, zodat er te allen tijde een archief van de oorlogsmisdaden zal zijn.