1. Gokbranche vreest decimering
De kabinetsplannen om online gokken te legaliseren kunnen volgens brancheorganisatie VAN Speelautomaten 3000 tot 6000 banen kosten door een terugloop in het aantal bezoekers van casino’s, gokhallen en cafés. Het wetsvoorstel leidt volgens de VAN voor de aanbieders van speelautomaten in Nederland tot een ongelijk speelveld en marktverstoring waardoor ‘decimering’ van de branche dreigt. En het water staat bij veel speelautomatenbedrijven al aan de lippen, aldus de VAN. Wat de branche onder meer dwars zit is het verschil in kansspelbelasting: 20 procent voor online aanbieders en 29 procent voor de aanbieders van speelautomaten.
2. Bewindvoerder Spykerdochter zet Muller voor het blok
Spyker krijgt van de bewindvoerder Henk Pasman van Spyker Events & Branding nog ‘ongeveer 2 weken’ om met geld over de brug te komen. Anders vraagt Pasman faillissement aan voor het dochterbedrijf van de sportwagenbouwer, dat onlangs uitstel van betaling werd verleend. ‘Mijn vennootschap heeft nu helemaal geen inkomsten. En ik zit wel met personeel’, zegt Pasman tegen het ANP. Spyker Events & Branding is de marketingafdeling waar in het verleden ook het Formule 1-team van Spyker was ondergebracht. De vennootschap heeft ruim 3 ton aan schulden bij de fiscus en andere crediteuren. Ondertussen moet Spyker zijn fabriek in Zeewolde, wegens een huurachterstand van 152.000 euro, binnen 5 dagen leeg en ontruimd opleveren.
3. Tinder wil gebruikers verzilveren
Datingapp Tinder maakt twee jaar na de oprichting 15 miljoen ‘matches’ per dag, maar qua inkomsten staat de onderneming van oprichter Sean Rad nog droog. Ondertussen kocht miljardair Barry Diller (eigenaar Expedia en mediabedrijf IAC) een meerderheidsbelang in de app. Hoog tijd voor een verdienmodel dus, ‘Tinder Plus’. Daarbij krijgen betalende gebruikers onder meer een herstelknop om afgewezen profielen terug te kunnen zien en de mogelijkheid om ook buiten hun eigen omgeving te kunnen zoeken naar potentiële datingkandidaten. Dat is handig als je bijvoorbeeld alvast het aanbod van je vakantiebestemming in kaart wilt brengen, denkt Rad. Tinder Plus zou ook een cashcow kunnen worden door uitgaanstips en hotelsuggesties te serveren. De betaalde versie wordt binnenkort uitgerold in Groot-Brittannië, Brazilië en Duitsland, waarbij wordt getest met prijzen tussen de 1 en 20 dollar per maand.
4. Thuisbezorg-concurrent Delivery Hero heeft meeste potentie
Delivery Hero, de Duitse concurrent van Jitse Groens Thuisbezorgd.nl, is tijdens Emerce eDay uitgeroepen tot de Europese startup met de meeste (groei)potentie. De dienst van Niklas Östberg (34) bezorgt maandelijks 10 miljoen maaltijden in 23 landen. Nadat Östberg in september 350 miljoen dollar ophaalde bij investeerders staat de teller nu op 635 miljoen dollar aan geïnvesteerd groeikapitaal. Op plek twee in de Emerce-ranglijst prijkt Hemen Karilik, de Turkse Airbnb van oprichter Rina Onur (28). De derde plaats is voor de Britse Uber-kloon Hailo. De meest veelbelovende Nederlandse startup (hoewel toch alweer bijna 5 jaar oud) is Travelbird, op plaats 5.
5. Pomphouders zijn ‘miljardenconcerns’ beu, richten nieuwe keten op
100 zelfstandige pomphouders zetten vanaf vandaag met de nieuwe keten van tankstations Peut de aanval in op de gevestigde oliemaatschappijen, schrijft de Telegraaf. Binnen twee jaar moeten 300 benzinestations onder die naam door het leven gaan. Vanmiddag wordt de eerste vestiging geopend, in Moordrecht. ‘Dit zal de eerste zijn. De rest van Nederland volgt snel’, belooft initiatiefnemer Ewout Klok. De groep heeft naar eigen zeggen genoeg van het ‘dansen naar de pijpen van de miljardenconcerns’. Dat pomphouders bijvoorbeeld vijf jaar vastzitten aan hun brandstofleverancier steekt Klok. Die leverancier kan zo ‘halstarrig’ hoge prijzen blijven rekenen. ‘Dat is niet logisch, want de markt verandert continu. Wij willen veel meer flexibiliteit, met direct opzegbare contracten.’ De peut haalt Peut bij oliehandelaar Argos.
6. Vlaming Coucke casht met Omega Pharma
De Belgische ondernemer, BV’er (bekende Vlaming) en kunstverzamelaar Marc Coucke maakt een klapper met de verkoop van zijn bedrijf Omega Pharma (gezondheidsproducten waaronder Davitamon en Biodermal) aan de Amerikaanse geneesmiddelenmaker Perrigo, dat 2,5 miljard euro neerlegt voor het Belgische bedrijf. Coucke (49) vangt 620 miljoen euro cash en voor ongeveer hetzelfde bedrag in aandelen Perrigo. De Vlaming richtte Omega Pharma in 1987 op met een startkapitaal van 300.000 Belgische frank. ‘Fier en gelukkig!’, is hij nu. De verkoop betekent overigens ook een feestje voor de Nederlandse grootaandeelhouder Waterland, het private equity-bedrijf waarmee Coucke Omega Pharma in 2012 van de beurs haalde.
7. En dan dit: Bedenk goed, wat je met een Yelp-recensie doet
Een restauranteigenaar in het Amerikaanse Cleveland is, per sms, uit zijn slof geschoten tegen een gast die op recensiesite Yelp zijn gal had gespuwd over zijn restaurant. Die beledigende sms’jes (‘Little piece of shit’) belandden vervolgens op internet, waarna chef Bac Nguyen zich genoodzaakt zag tot een publieke schuldbekentenis. ‘Ik heb een paar hele stomme dingen gezegd, het spijt me zeer’, schrijft hij. Om de boze leden van een Facebook-groep, die dreigt met een boycot van zijn restaurant, te sussen verleidt Nguyen hen met een gratis maaltijd.
Tot zover de Sprout update van vrijdag 7 november. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren