Helemaal alleen heeft de RVO het niet hoeven te doen de afgelopen jaren. De investeringen zijn telkens gekoppeld aan geld dat particulieren ook gingen investeren in bedrijven. Ook voor 2016 wordt deze tactiek weer in stelling gebracht.
Investeringen pur sang zijn het niet. De staat geeft leningen uit die, aan het einde van de rit, met rente moeten worden terugbetaald. Hoeveel euros van de uitstaande bedragen al terug zijn is niet bekend, maar er zijn wel resultaten geboekt. Een van de resultaten is verkoop van Dezima Pharma aan het Amerikaanse Amgen. Met deze overname was recent bijna 1,4 miljard euro gemoeid.
Seed Capital Fonds
Via investeringsmaatschappijen als HenQ, Peak Capital en het Mainport Innovation Fund hebben er het afgelopen decennium meer dan 280 investeringen geweest. Dat geld voor de investeringen kwam voor de helft van het fonds en voor de helft uit het overheidspotje genaamd het Seed Capital Fonds. De laatste storting die in dit fonds is gedaan is op het moment weer uitgegeven aan onder meer bovenstaande partijen. Bij het fonds zélf is er op het moment niets te halen. Wel is er bij een aantal van de investeringsmaatschappijen nog ruimte voor nieuwe bedrijven.
Aanvullingen in het Seed Capital Fonds staan in de planning. Om hoeveel het gaat wil de RVO desgevraagd niet zeggen. Maar eind van het jaar komen ze met nieuwe aankondigingen. Mocht het verleden enige wijsheid geven: dit jaar is er in totaal voor 24 miljoen euro uitgegeven door het fonds. In 2014 ging dit om 22 miljoen euro.
Nationale Financieringswijzer
Om het ondernemers makkelijker te maken om erachter te komen welke vorm van financiering het beste bij ze past heeft het ministerie van Economische Zaken samen met onder meer een aantal banken eind september de Nationale Financieringswijzer gelanceerd.
De site geeft niet alleen de verschillende mogelijkheden die het beste bij je bedrijf passen. Ook staat erbij welke stappen moeten worden genomen om aan dit geld te komen. Met de lancering van de site probeert het ministerie een antwoord te bieden aan de wirwar aan mogelijkheden, tools en opties die er de afgelopen jaren hebben opengestaan voor ondernemers om aan financiering te komen. Hierbij geeft het een totaal overzicht: dus niet alleen de eigen subsidies en regelingen. Ook de mogelijkheden voor crowdfunding, financieringsmaatschappijen en private investeerders worden aangedragen.
Welke zijn voor mij belangrijk?
De zak met geld die de overheid bijdraagt kan in twee belangrijke delen worden opgesplitst. Aan de ene kant zijn er een aantal financieringsregelingen, aan de andere kant een gigantische rij aan subsidies. Drie interessante van beide zijn de Borgstelling MKB Kredieten, de Garantie Ondernemingsfinanciering en de Groeifaciliteit.
Bij de Groeifaciliteit geeft de naam het doel al aan: ondernemers steunen die verder willen groeien. Dit niet door een blanco cheque te geven, maar met een garantstelling voor investeerders. Dus praktisch: bijvoorbeeld een bank financiert, maar mocht het verkeerd gaan dan kan deze de helft van zijn investering terughalen bij de RVO.
Het voornaamste verschil tussen de groeifaciliteit en de Borgstelling MKB Kredieten en Garantie Ondernemingsfinanciering is dat de laatste twee ondersteunen bij een lening. Als de banken niet genoeg zekerheid zien in het onderpand dat je bedrijf kan geven, dan geven deze kredieten nét een stukje meer zekerheid.