i-Optics is hard bezig de cashcow te worden van Yes!Delft, de incubator van de TU Delft. Eind 2010 haalde het ook al eens 4,2 miljoen op, bij Aescap Venture en de Hoge Dennen, het vehikel van Kruidvat-familie De Rijcke. Dit keer storten Aescap en de Hoge Dennen samen met andere instituten weer 6,7 miljoen bij in wat alweer een D-ronde is.
Blindheid
i-Optics is in 2003 opgericht door Michiel Mensink. Hij bezocht als werknemer in de optische industrie regelmatig beurzen en zag dat oogartsen behoefte hadden aan apparatuur voor het vaststellen van diabetische retinopathie ofwel DRP, een voorstadium van blindheid die bij suikerpatiënten voorkomt. Wat er op de markt was, was duur, groot en moeilijk te bedienen.
Easyscan
De natuurkundige ontwikkelde een nieuwe scanner die compacter is, goedkoper, eenvoudig in gebruik en nauwkeuriger. Een laser tast het hoornvlies af en brengt de staat van de adertjes in kaart. Patiënten hoeven daarbij niet te druppelen voor een screening. Niet ombelangrijk: diabetici zien urenlang wazig na een oogmeting en kunnen dan niet veilig naar huis rijden. Voor die EasyScan strikte hij de Amerikaanse overheid als eerste financier. Met de subsidie van 1,4 miljoen dollar maakte hij een eerste prototype. De camera maakt met infrarood opnamen in hoge resolutie van het netvlies.
Vervolgens trok i-Optics life sciences-investeerder Aescap aan voor een tweede financieringsronde, waarmee de machine productierijp werd gemaakt. De onderdelen komen uit China, Amerika, Duitsland en Nederland, het apparaat wordt in Nederland gemaakt door twee externe assemblagebedrijven. Een derde rond leverde de middelen voor marketing en sales.
Lancering
Sinds het vierde kwartaal van 2011 is de Easyscan op de markt, en een instant succes, zeker in de VS. De Nederlanders schreven al 25 orders voor hun makkelijk te bedienen scanner. De behoefte aan oogcontrole voor diabetici is dan ook enorm. Alleen al in de VS lijden 23,6 miljoen mensen aan suikerziekte, van wie jaarlijks 12.000 tot 24.000 blind worden door Diabetische Retinopathie. De wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt een jaarlijkse oogcontrole aan, iets waar slechts de helft van de suikerpatiënten aan toekomt.
Cassini
i-Optics rust niet op de lauweren als one product company: de zogenoemde Cassini cornea topographer staat al op stapel als tweede lijn. Die meet het oog met al zijn afwijkingen in vorm nauwkeurig op, wat uiteindelijk het aanmeten van geavanceerde contactlenzen eenvoudiger en nauwkeuriger moet maken. Op kortere termijn zou de Cassini oogchirurgen kunnen ondersteunen bij hun diagnose.