Heemskerk deed zijn aankondiging tijdens een bijeenkomst in het NBC in Nieuwegein. Met de start van het netwerk wordt het microfinancieringsproject voorlopig afgerond.
Microfinanciering is er voor mensen die willen ondernemen, maar voor de bank niet aantrekkelijk zijn om financiering te bieden. De leningen die starters via het microkrediet kunnen krijgen kennen een maximum van 35.000 euro, vandaar de naam.
Verstrekking
De financiering wordt in vijf steden, waar al langer met het project wordt proefgedraaid, verstrekt door de banken. Voor de rest van Nederland is een stichting opgezet, die vanaf 1 januari 2009 1500 ondernemers per jaar van krediet moet voorzien.
Heemskerk erkent de problemen die ondernemers hebben met de banken. “Het is voor banken relatief duur om kleine leningen te verstrekken, want die kosten net zo veel werk als grote leningen. Bovendien zijn de banken niet in staat om voldoende begeleiding te bieden bij kleine bedragen.”
Verdrukking
Bang voor verdrukking is de staatssecretaris niet. “De banken zitten in de raad van bestuur van de Stichting Microkrediet Nederland.” Of dat voldoende is om te voorkomen dat banken het begrensde aantal microkredieten aan ondernemers gaan verstrekken die normaal gesproken wél in aanmerking komen voor een gewone lening blijft de vraag.
Troebel
De criteria waaraan een aanvrager moet voldoen zijn namelijk niet echt helder en verschillen per regio. “Het gaat om een lening”, is de spaarzame toelichting die de staatssecretaris Sprout geeft. Wel is duidelijk dat de regeling voortaan niet exclusief voor uitkeringsgerechtigden is bedoeld. Wie in aanmerking wil komen voor microkrediet kan De Ondernemersroute doorlopen op de website Microfinanciering.com of informeren bij de Kamer van Koophandel.
Polder pur sang
Lezers van Sprout zullen wellicht gruwen bij de manier waarop de microfinanciering is vormgegeven: het poldermodel is er in optima forma op los gelaten, wat betekent dat de aanvrager van microfinanciering op zijn weg onder andere de Kamer van Koophandel, financiële instellingen en menig ambtenarenaparaat tegenkomt.
Daar staat tegenover dat de wanhopige wannabe-ondernemer die ooit een schuld ergens had nu eindelijk een kans heeft zijn dromen waar te maken. Bovendien heeft het ministerie van Economische Zaken geïnvesteerd in faciliteiten voor coaching. Geen overbodige luxe, want de helft van de ondernemers gaat binnen vijf jaar ten onder aan onkunde. Volgens de ambtenaren achter het microfinancieringsproject wordt dat aantal met coaching verkleind tot dertig procent.
Coaches gezocht
Die coachingstrajecten zijn op verschillende manieren ingericht. Soms zullen betaalde coaches beschikbaar worden gesteld, maar veelal hangt het project af van de bijdrage van vrijwilligers. De staatssecretaris hoopt dan ook dat zijn ondernemersnetwerk voor microfinanciering zich zal uitbreiden via mond-tot-mond reclame en… via instituties. Wie graag beginnende ondernemers wil coachen kan terecht op microfinanciering.com.
Zo spaarzaam als Heemskerk over de details van microfinanciering was, zo uitvoerig was hij over prinses Maxima, lid van de Raad voor Microfinanciering. Hij ziet haar als internationaal boegbeeld op het gebied van microkrediet, vertelde hij aan de nieuwsploeg van RTL. Terecht, want ze houdt zich hier al jaren mee bezig en heeft ook de VN hierover toegesproken. De prinses was er vandaag echter puur voor de show. Voorzitter Diederik Laman Trip voerde het woord namens de Raad.