Een voor de hand liggende optie is om een lening aan te vragen bij de bank. Dit is wel een flinke opgave, want de bank wil een gedegen ondernemingsplan zien waaruit blijkt dat u de lening kunt terugverdienen. Uw financiële verleden moet bovendien vlekkeloos zijn, want dat wordt gescreend via het BKR. Mocht het bij de bank niet lukken, dan zijn er altijd nog bedrijven als Ohra, Freo en Postkrediet die leningen aanbieden.
Familie/vrienden
U kunt uw achterban lief aankijken in de hoop dat ze u financieel steunen. Dit wordt een onderhandse lening genoemd. Voordeel: u hoeft niet te pitchen bij banken of investeerders. Nadeel: mocht uw bedrijf failliet gaan, dan heeft u er een privéconflict bij. Zie “Wat voor afspraken moet je maken met investeerders uit je privé-kring om ruzie te voorkomen?” voor tips.
Risicokapitaal
Business angels, participatiemaatschappijen, venture capitalists, privé-investeerders, private equityinvesteerders, informal investors; ze zijn allemaal onder één noemer te vangen: verstrekkers van risicokapitaal. Hierbij gaat het om investeringen waarbij niet zeker is of de ondernemer het geleende geld terug kan verdienen, en de geldverstrekker dus risico loopt.
BBMKB
Als u niet genoeg zekerheid kunt tonen aan de bank, kunt u navragen of u in aanmerking komt voor het Besluit Borgstelling MKB-krediet (BBMKB). Daarbij staat het Ministerie van Economische Zaken borg voor maximaal de helft van het krediet, of meer als het gaat om ‘innovatieve borgstelling’ of de ‘startersfaciliteit’. U kunt een aanvraag doen via de bank als u minder dan honderd werknemers heeft.
BBZ
Een bedrijf starten vanuit een uitkering is tegenwoordig ook mogelijk. De Gemeentelijke Sociale Dienst kan daarvoor een lening verstrekken, de BBZ (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen). Dit kan in de vorm van een periodieke uitkering, eenmalig bedrijfskapitaal of vergoeding van begeleidingskosten, cursussen en marktonderzoek. Er bestaan ook vormen van BBZ voor gevestigde ondernemers met tijdelijke inkomensproblemen.
(KH)