Paul Allen (60), als Microsoftoprichter een eminence grise in de softwarewereld, opent een kantoor in Palo Alto, Silicon Valley. Met Vulcan Capital was hij al jaren actief als investeerder maar nu trekt hij de Valley in. Op zoek naar de hottest picks in internet en opkomende technologieën. Goed nieuws voor de ondernemers daar, want de zakken van Allen zijn diep. Ongeveer 15 miljard dollar beheert Vulcan Capital namens Allen.
Paul Allen: successen en missers
Allen vertrok al in 1983 bij Microsoft wegens zijn worsteling met een nare ziekte, maar hield een belang in het softwarebedrijf dat hem financieel onafhankelijk maakte. Belangrijker: de afgelopen decennia investeerde hij geld in honderden bedrijven. soms ging dat bijzonder goed, zoals in het geval van internetbedrijf AOL en filmfabriek DreamWorks. En soms had hij beter de open haard kunnen aansteken met zijn flappen, zoals bij Charter Communications (failliet gegaan) en Eclipse, het lichte zakenvliegtuig waaraan onze Roel Pieper zich ook ooit heeft vertild. In Silicon Valley is Allen nu op zoek naar bedrijven in de groeifase, liefst met uitzicht op een beursgang.
Jerry Yang: van Yahoo naar apps
De startups laat Allen waarschijnlijk links liggen, want met zo’n bult geld moet je grotere klappen maken om de Nasdaq of de spaarrente te outperformen. Maar daarvoor kunnen de prille ondernemingen terecht bij Jerry Yang, oprichter en jarenlang ceo van Yahoo. Een paar weken geleden speelde hij zich in the picture als investeerder en mentor. Om te beginnen deed hij mee aan een geldrondje van 1,2 miljoen dollar bij Polar, een app voor de iPhone waarmee je over van alles en nog wat de mening van je vrienden kunt vragen.
Startup in plaats van corporate
Met AME Ventures stak Yang sinds zijn vertrek bij Yahoo vorig jaar al geld in een handvol startups, waaronder reis-appje Jetpac en Tomfoolery, dat apps bouwt voor het bedrijfsleven. Naar verluidt had Yang, ondernemer en ceo tegen wil en dank, de buik vol van de corporate cultuur bij de slagzij makende internetgigant Yahoo. Nu zoekt hij – behalve de golfbaan – de spannende startupscene op, vaak als partner van voormalige Yahoo-medewerkers die ook voor zichzelf beginnen.
Paypal maffia
Yang heeft zijn handen erg lang vol gehad aan een kolossaal bedrijf, dat niet zo lekker liep. Er zijn ondernemers die sneller aan een carrière als investeerder konden beginnen, nadat ze hadden gecasht op hun startup. Het meest befaamd is de Paypal maffia: de oprichters van Paypal, die na de verkoop van hun betaaldienst aan eBay inmiddels bij handenvol succesvolle bedrijven betrokken zijn als oprichter en/of investeerder. De absolute ‘Don’ is Peter Thiel, die inzette op Facebook, LinkedIn, Yammer en Yelp. Stuk voor stuk uitgegroeid tot grote namen.
Nederlandse helden
Het is al vaker gezegd: succesvolle ondernemers zijn de brandstof voor de startupmachine die in Silicon Valley op volle toeren draait. Natuurlijk is Silicon Valley een dikke V8, vergeleken bij het naaimachientje dat in Nederland de nieuwe bedrijvigheid op gang moet houden. Maar de helden zijn er wel degelijk. Hyves-oprichter Floris Rost van Tonningen is een redelijk actieve angel investor. Een ondernemersgeneratie eerder zat Paul van Keep, mede-oprichter van Exact software, ook niet stil. Sumatra software en Backupagent behoren tot de bekendere lovebaby’s van de serial investor.
Onze super informals
Vergeleken met de miljarden die Paul Allen in de pot heeft, spelen onze polderondernemers in een andere divisie. Maar ook Nederland kent wel degelijk ondernemers met diepe zakken: super informals. Stuk voor stuk ondernemers(families) die op rijkenlijstje Quote 500 prijken. Marcel Boekhoorn bijvoorbeeld, die binnenliep op Telfort maar daarna onder veel meer zjin geld stak in gratis krant De Pers. Joop van den Ende doet via Van den Ende & Deitmers – Endeit – zijn heilige plicht als gefortuneerd zakenman en stopt geld in Improve Digital, Spil Games en Eyeworks. Zo houden onze local heroes de Nederlandse machine op gang.