1. Startups ontvangen 18.000 euro bij Utrechtse incubator
Zeven startups pitchten gisteren voor financiering en toelating tot het vervolgprogramma bij UtrechtInc. Daarbij kregen de startups Miraview, YouGuide, Ukky, Elerna en TaskHero een financiering van € 18.000. “UtrechtInc ondersteunt startups waar mogelijk”, vertelt directeur Roel Raatgever. “Of het nu om een kantoor, lening, training, mentor of nieuw talent gaat. Wij willen ondernemers helpen bij hun korte en lange termijnuitdagingen. De een houden we een spiegel voor, de ander linken we aan een handig contactpersoon binnen ons netwerk. Bij UtrechtInc gaat het om wat startende bedrijven nodig hebben.” Voor die ondersteuning betrekt UtrechtInc mentors en experts van partners als Rabobank Utrecht, Climate-KIC, Wereld Administratie en Benvalor.
2. Meer restaurants ondanks recessie
Het aantal restaurants in Nederland is ondanks de recessie toegenomen. Landelijk steeg het restaurantaanbod de afgelopen 5 jaar met 3,1 procent. In de grote steden was de toename relatief groter, met groeicijfers van 6,6 procent en in de vier grootste steden zelfs van 7,7 procent. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek naar horeca-ontwikkelingen in de grote steden van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond. Utrecht zag de afgelopen 5 jaar de sterkste stijging van het aantal restaurants, met 16,5 procent. De groei zat vooral in restaurants met een ‘overig Aziatische’ keuken (Japans, Thais, Indiaas) en restaurants met een ‘Zuid-Europese’ keuken (Italiaans, Spaans, Portugees, Grieks), met groeicijfers van respectievelijk 100 procent en 42 procent. Utrecht wordt gevolgd door Zoetermeer en Amersfoort, waar het aantal etablissementen toenam met 16,3 procent en 13,4 procent.
3. 1 miljoen euro voor 1%Club
1%Club, het crowdfunding platform voor goede doelen heeft vandaag de grens van 1 miljoen euro aan donaties bereikt. De grens van 1 miljoen werd overschreden dankzij een donatie van 30 euro voor computers voor een opleidingscentrum in Tanzania. ‘’Het miljoen is bereikt door in totaal 44.922 donaties, waardoor in totaal de levens van ruim 65.000 mensen zijn verbeterd. ‘’Een fantastische mijlpaal’’, aldus 1%Club- oprichter Anna Chojnacka. Deelnemers kiezen via dit platform een wereld verbeterend project, steunen dit met 1% van hun geld en kunnen vervolgens rechtstreeks de voortgang van het project volgen.
4. Vier Nederlanders in finale innovatiewedstrijd
Vier Nederlandse bedrijven zijn erin geslaagd door te dringen tot de finale van de internationale innovatiewedstrijd CODE_n. Het gaat om vier beginnende bedrijven die zich specialiseren in het verwerken en analyseren van grote informatiebestanden, ook wel ‘Big Data’ genoemd. De finalisten strijden in maart om de eindzege. Een van de Nederlandse bedrijven is het bedrijf Buzzoek uit Amsterdam, dat het voor winkeliers mogelijk maakt een eigen bonussysteem in te voeren, bijvoorbeeld met gebruikmaking van de OV-chipkaart. Het bedrijf Genealice uit Harderwijk interpreteert en analyseert genetische informatie met andere diagnostische gegevens, waardoor medicinale data sneller en betrouwbaarder kunnen worden begrepen. De andere twee Nederlandse finalisten zijn Science Rockstars uit Amsterdam en Synerscope uit Eindhoven. In totaal zijn vijftig finalisten gekozen uit de meer dan 450 kandidaten uit zestig verschillende landen.
5. Miljardenclaim van zware industrie na ‘onjuiste’ verdeling CO2-rechten
Negen bedrijven waaronder Shell, Exxon Mobil en Dow Chemical dagen de Nederlandse overheid uit in de rechtszaal. Volgens de bedrijven is de verdeling van CO2-rechten door de Europese Commissie onder het Emissions Trading Scheme (ETS) niet juist. Normaliter ontvangen bedrijven uit de zware industrie CO2-rechten gratis. Door een interpretatieverschil wil de Europese Commissie echter dat zij betalen voor deze rechten. Het gaat hierbij om activiteiten waarmee de zware industrie zelf energie opwekt, zoals het hergebruik van restwarmte of het verbranden van afvalgassen. De Europese Commissie heeft de CO2-uitstoot van deze activiteiten geoormerkt als energieproductie. De energiesector moet echter betalen voor CO2-rechten, de zware industrie hoeft dat niet. Het resultaat is dat de CO2-rechten door de overheid geveild worden in plaats van dat zij gratis aan de zware industrie worden gegeven.
6. Paus haalt uit naar bonuscultuur
Grote bonussen en mega-salarissen zijn symptomen van ‘een economie gebaseerd op hebzucht en ongelijkheid‘. De ‘opeenvolgende economische crisis’ bewijzen volgens paus Franciscus dat het tijd is om de mondiale economische modellen te herzien. In zijn donderdag gepubliceerde boodschap voor de Internationale Dag van de Vrede roept hij op tot herverdeling van rijkdommen en een ‘nieuwe houding’ tegenover welvaart. De kerkelijke themadag vindt jaarlijks plaats op 1 januari. Volgens Franciscus leidt de economische ongelijkheid tot ongebreideld materialisme en een te grote focus op ‘bevrediging, geluk en consumptie’. TIME Magazine riep Franciscus woensdag uit tot persoon van het jaar. Volgens het tijdschrift plaatste hij zich ‘in de negen maanden sinds zijn aantreden in het middelpunt van de grote discussies van dit moment’.
7. En dan nog dit: wees beleefd voor goedkopere koffie
Een restauranthouder in Nice rekent minder voor koffie, naarmate de klant er vriendelijker om vraagt. Het startte als een grap, het idee om extra euro’s te rekenen als een klant op het terras bars om ‘un café’ vraagt, en minder als hij er s’il vous plait” op laat volgen. “Ik weet dat mensen zeggen dat Franse bediening vaak onbeleefd is, maar het is ook waar dat klanten heel onbeleefd kunnen zijn (…)”, aldus Fabrice Pepino, eigenaar van La petite Syrah, tegen de website The Local. Met name zijn lunchklanten konden behoorlijk bot zijn. Het startte als een grap, het idee om extra euro’s te rekenen als een klant op het terras bars om ‘un café’ vraagt, en minder als hij er s’il vous plait” op laat volgen. De actie van Pepino is in elk geval een succes. Er wordt meer gelachen in La Petite Syrah.
Tot zover de Sprout update van 13 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.