We vroegen aan specialist formeel belastingrecht Rosery Niessen-Cobben (RSM Nederland) wat de grootste risico’s zijn die ondernemers lopen op het gebied van fiscale aansprakelijkheid.
1. Verantwoordelijk voor ingehuurde partijen
Dat jouw bedrijf verantwoordelijk is voor ingehuurde partijen, dat kan nog wel bekend klinken. Maar als die andere partij over de kop gaat, dan kan het personeel van dat bedrijf bij jou aankloppen voor hun verdiende centen. En de belastingdienst mag dat ook doen. De fiscus hanteert daarbij een nogal ruwe methode, die jou veel geld kan kosten.
Niessen-Cobben legt dit uit aan de hand van het voorbeeld van een schoonmaakbedrijf. Die schoonmakers komen iedere week bij jou over de vloer en zorgen dat je bedrijf er netjes en verzorgd uitziet. Als dit bedrijf failliet gaat dan komt de belastingambtenaar naar jou toe om de nog niet betaalde loonbelasting te verzamelen.
De hoogte van die loonbelasting verschilt per werknemer. Jouw bedrijf moet aan kunnen tonen wie, wanneer gewerkt heeft. Daarvoor moet je een eigen overzicht bijhouden, een zogeheten schaduwboekhouding. Doe je dat niet én komt de belastingdienst, dan gaat je dat geld kosten. In dat geval verrekent de ambtenaar de hoogste schaal aan loonbelasting. En die is 52 procent over het betaalde salaris. Zeg dan maar dag tegen je zuurverdiende winst.
Behalve een schaduwboekhouding heb je nog een potentieel risico. Je moet de contracten en facturen goed in orde hebben en er daarbij voor zorgen dat je van alle ingeleende medewerkers een kopie van hun identiteitsbewijzen in je bezit hebt.
Wanneer je met zzp’ers werkt kun je hetzelfde risico lopen. Een drukke freelancer kan de keuze maken om die opdracht van jou door te zetten naar een derde partij. Wanneer de persoon die jij oorspronkelijk in dienst hebt genomen over de kop gaat terwijl de opdracht loopt, dan kan de belastingambtenaar, net als bij ieder ander bedrijf, bij jou aankloppen.
2. Te laat melden dat je bedrijf over de kop gaat
Bestuurders hebben de juridische plicht om binnen twee weken te melden dat het bedrijf een belasting niet kan betalen. Ben jij nét op vakantie en daardoor geen tijd om op tijd dat belletje te plegen naar de fiscus? Dan kan je dit niet alleen je zakelijk maar zelfs je privé-vermogen kosten.
Die twee weken geldt voor verschillende vormen van belastingen. De belangrijkste is de loonbelasting, aldus Niessen-Cobben. Maar ook bij de omzetbelasting geldt deze korte meldtermijn. “Je krijgt maar zo kort de tijd omdat een bestuurder de ellende aan moet zien komen.” Alle bestuurders zijn verantwoordelijk. “Dat jullie een taakverdeling hebben over wie wat in de gaten houdt, dat gaat niet op bij de belastingdienst.”
De risico’s bij te laat melden zijn groot. Vanuit de overheid wordt dan het vermoeden van onbehoorlijk bestuur uitgesproken. Om uit te leggen dat jij wél ‘behoorlijk’ hebt opgetreden zul je moeten uitleggen waarom je niet op tijd een melding maakte. Lukt je dat niet dan kan dit je privé-vermogen kosten, dus zowel je huis als spaargeld staan dan op het spel.
Lees ook: De 4 grootste aansprakelijkheids valkuilen voor ondernemers