De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 413,78 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 661,04 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,4 procent.
De Londense FTSE leverde ook 0,4 procent in. De Britse centralebankpresident Mark Carney liet weten dat het sterke herstel van de Britse economie ervoor kan zorgen dat de rente in Groot-Brittannië eerder wordt verhoogd dan momenteel wordt verwacht.
China
Op macro-economisch vlak bleek dat de industriële productie in China in mei met 8,8 procent is gegroeid. De stijging voldeed aan de gemiddelde verwachting van economen en was nagenoeg even hoog als in april. De Chinese detailhandelsverkopen stegen vorige maand met 12,5 procent. Hier werd een toename met 12,1 procent verwacht.
Shell was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 1 procent. Het olieconcern profiteerde van de stijgende olieprijs. ASML won 0,5 procent na positief nieuws van de Amerikaanse chipfabrikant Intel. De belangrijke klant en aandeelhouder van de Nederlandse chipmachinefabrikant verhoogde zijn omzetverwachting voor het tweede kwartaal. De bijstelling is het gevolg van een grotere vraag naar pc’s dan werd voorzien.
ASMI
Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was uitzendconcern Randstad met een verlies van 1,5 procent. In de MidKap stond roestvrijstaalproducent Aperam onderaan met een min van 2,5 procent. Sterkste stijger was chipbedrijf ASMI met een plus van 0,1 procent.
De Europese luchtvaartmaatschappijen gingen verder omlaag. Na de recente winstwaarschuwingen van Lufthansa en Aer Lingus werden de luchtvaarders getroffen door de hoge olieprijzen. In Londen verloren easyJet en IAG, de moedermaatschappij van British Airways en Iberia, 1,9 en 1,6 procent. Air France-KLM daalde in Amsterdam 0,6 procent.
De euro was 1,3570 dollar waard, tegen 1,3556 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent in prijs tot 107,50 dollar en bereikte het hoogste niveau in 9 maanden door het aanhoudende geweld in het olierijke Irak. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 114,65 dollar per vat.