Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

De Booking.com van de rollende keukens

Oude bussen met alles van crêpes, koffie to braadworsten en complete vegetarische menu's: foodtrucks zijn niet meer weg te denken bij evenementen. Arjan de Hoon verzamelt ze op boekingssite Toettoetfood.nl en bemiddelt voor iedereen die een event of feestje wil aankleden met mobiele catering. 

Het idee achter Toettoetfood.nl is simpel: zet alle ondernemers die met een mobiele catering het land doorkruisen bij elkaar op een boekingssite en je hebt een business aan de bemiddeling tussen de trucks en evenementorganisatoren, bedrijven en iedereen die een goed verzorgd feestje wil bouwen.

Gratis presentatie

Arjan de Hoon, ook verbonden aan startupincubator Crosspring in Zoetermeer, heeft inmiddels 80 verschillende foodtrucks op zijn site, die elk met een fraaie pagina worden gepresenteerd. Aan ruimte voor reviews is ook gedacht. En noem het geen Gouden Gids: de rijdende chefs staan gratis op Toettoetfood.

Geen doorsnee patatbakkers

Daar komen ze overigens niet zomaar op terecht: doorsnee Loempia- en patatbakkers wijst De Hoorn af, de concepten moeten origineel zijn, werken met verse producten en liefst een beetje duurzaam en biologisch koken en bakken. ‘Dat is wel fijn, maar de orginaliteit van het concept staat voorop. En goede producten, mensen willen geen Makro-hamburgers meer en snappen best dat verantwoord eten iets meer kost.’

Middensegment

De Hoon deed marktonderzoek door onder meer bij de ondernemers achter de foodtrucks te vragen waar ze tegenaanliepen. ‘De grote partijen doen over het algemeen zaken met professionele exploitanten van rijdende keukens die vaak meerdere wagens hebben. Die weten elkaar te vinden, maar daaronder zit een heel groot segment foodtrucks dat veel minder thuis is in marketing en sales en daardoor onderbelicht is.’ Op dat ‘middensegment’ richt Toettoetfood zich. Want helemaal uniek is zijn idee niet: Maraboeproductions bemiddelt al sinds 2006 tussen mobiele keukens en evenementorganisatoren. En The Food-line-up regelt ook food trucks, al presenteert die de wagens niet op zijn website.

Bedrijfsfeesten, bruiloft

Wat de afnemers betreft ziet De Hoon een markt bij de organisatoren van kleinere (bedrijfs)events en ook bruiloften. ‘Dat zie je vaker: dat je je gasten niet na de receptie wil wegsturen tot het feest ‘s avonds, maar onder elkaar wil blijven. Zet een paar trucks op een mooi landgoed en je hebt het voor elkaar.’ Op dit moment regelt de Hoorn bijvoorbeeld vijf trucks voor een kerstfestival in Aalsmeer.

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Niet rechtstreeks boeken

Rechtstreeks boeken via Toettoetfood kan niet. Of nog niet: ‘Ik ben IT-ondernemer, en dan is je droom natuurlijk dat iets helemaal vanzelf draait. Maar bij deze business is gevoel toch belangrijk: je wil geholpen worden bij de keuze voor een bepaalde combinatie van trucks. Het zal altijd mensenwerk blijven.’ Toettoetfood adviseert klanten over welke voedselbus het beste bij hun event past, heeft ook een draaimolen en andere non-food standhouders in het assortiment en daarin schuilt ook het verdienmodel: De Hoon vraagt een percentage van de omzet als de opdracht via zijn platform is geboekt. ‘Dat percentage hangt af van de factuur die de ondernemer uiteindelijk kan versturen. Maar het is een stuk minder dan wat ze kwijt zouden zijn voor een staanplaats op een groot festival.’

Dagtaak

Toettoetfood draait beter dan verwacht. ‘Ik krijg dagelijks twee aanvragen binnen, ook al van bedrijven die voor volgend jaar september aan het plannen zijn. Mijn doelstelling was binnen een jaar op 100 trucks te zitten, maar het zijn er nu al 80 en de aanvragen stromen nog binnen. Ik heb er inmiddels een dagtaak aan, terwijl ik nog moet investeren in marketing en sales om te zorgen dat meer mensen me gaan vinden.’