De wetgever heeft dit voorkomen: het verlies van zo’n lege BV, geleden in de jaren vóór het jaar van de aandelenoverdracht, kan niet meer voorwaarts verrekend worden.
De wettelijke regeling richt zich ook tegen de omgekeerde situatie: de ondernemer die een lege BV koopt die een winstverleden heeft en die vervolgens verliesgevende activiteiten in die vennootschap inbrengt, kan dat verlies niet achterwaarts verrekenen.
De wettelijke regeling werkt niet tegen de verrekening van winst en verlies binnen het jaar waarin de aandelen in de lege BV worden overgedragen. De praktijk blijkt die lacune in toenemende mate te benutten. Bijvoorbeeld als een BV haar onderneming verkoopt en daarbij stille reserves en goodwill realiseert, is het aantrekkelijk om die lege BV over te dragen aan een andere ondernemer die nog in datzelfde jaar een forse aftrekpost in die BV creëert, bijvoorbeeld door toepassing van een willekeurige, versnelde afschrijving op bedrijfsmiddelen. In deze situatie is het wél toegestaan om die aftrekpost te verrekenen met de winst die de BV eerder in datzelfde jaar heeft behaald.
Het kabinet wil dit lek dichten door de anti-misbruikbepaling uit te breiden tot verrekening van winst en verlies binnen het jaar waarin de aandelen in een lege BV worden overgedragen.
Deze ingreep was te verwachten. Inmiddels hebben heel wat ondernemers deze binnensjaarse verliesverrekening toegepast, met name door nieuwe projecten – met forse afschrijvingen – op te starten in een lege BV met een winstverleden.
Dit jaar is het laatste jaar waarin u deze profijtelijke vorm van verliesverrekening nog kunt toepassen.