Het werkelijke aantal slachtoffers van afpersing loopt in de honderden tot duizenden, schrijft De Telegraaf. De schade loopt in de miljoenen. Dat blijkt uit een studie door Advies- en onderzoeksgroep Beke in Arnhem, in opdracht van het ministerie van Justitie.
De voornaamste reden voor ondernemers om geen aangifte te doen is angst voor represailles, schaamte, imagoproblemen en de vrees dat gevoelige bedrijfsinformatie op straat komt te liggen.
Nooit betalen
Als u ooit met afpersers wordt geconfronteerd, betaal dan niet, waarschuwt onderzoker Ilse van Leiden. “Het blijft meestal niet bij een keer. Ze komen terug en vragen meer geld. Als je eenmaal betaald hebt, kom je niet meer van ze af.”
Het zijn vooral kleine en allochtone ondernemers in bijvoorbeeld de horeca en de detailhandel die het slachtoffer van maffiapraktijken zijn. “Ze runnen open bedrijven. Je stapt als crimineel zo naar binnen en bedreigt de ondernemer of zijn familie met geweld indien er niet wordt betaald”, aldus Van Leiden.
Multinationals
Maar ook multinationals zijn regelmatig slachtoffer. Zij worden meestal bedreigd door middel van een brief die wordt bezorgd op het huisadres van een directielid.
Geen aangifte doen omdat ‘de politie toch niets doet’? Onterecht, blijkt uit de studie. “Ruim tweederde van de politieonderzoeken na een aangifte van afpersing leidt tot aanhouding van een dader. Dat verbaasde ons ook.”