Michael Dell bij Dell
Hij bouwde een van de grootste pc-verkopers in de wereld op, maar kreeg in 2004 stank voor dank. Boze aandeelhouders hadden wel een klein beetje gelijk, want het ging niet goed met het bedrijf. Het zette hem op scherp. In 2007 keerde hij terug als ceo en wist het bedrijf nieuw leven in te blazen. Maar goed, de geschiedenis herhaalt zich, want inmiddels wil een clubje beleggers de digitale dozenschuiver van de beurs halen. Michael Dell vecht opnieuw voor het behoud van zijn geesteskind.
Martin Eberhard bij Tesla
Uhm, de supersnelle elektrische sportwagens van Tesla komen toch uit het brein van wonderondernemer Elon Musk? Ja, dat klopt ook. Maar niet alle credits gaan naar hem. Want Musk stapte als investeerder bij een serie A-ronde in 2004 in. Martin Eberhard was een jaar ervoor de eigenlijke medeoprichter (samen Marc Tarpenning) van Tesla. Hij leidde tot 2007 het bedrijf, maar moest opstappen nadat het bedrijf langs de rand van de afgrond scheerde.
Andrew Mason van Groupon
Van één van de meest bejubelde naar één van de meest verguisde internetondernemers in de VS. En dat allemaal binnen een tijdsbestek van nog geen twee jaar. In 2010 ging de kortingsite van Mason met veel bombarie naar de beurs. Er was een nieuwe hype geboren en Mason was zijn exponent. Maar de koers van het aandeel klapte in en op online kortingsbonnen bleek toch geen winstgevende miljardenbusiness te bouwen. Mason moest plaatsmaken voor een nieuwe ceo.
Steve Jobs bij Apple
Wraak is soms heel zoet. Dat gold zeker voor Steve Jobs. In 1984 stapte hij op nadat de raad van bestuur hem verbood een leidinggevende functie te bekleden in het door hem mede opgerichte bedrijf. In 1997 keerde hij terug bij Apple en maakte hij met zijn visie op productdesign en marketing van Apple het meest bejubelde bedrijf van het eerste decennium.
Jerry Yang van Yahoo
In 1999 werd hij door MIT uitgeroepen als één van de meest invloedrijke innovators onder de 35. Tien jaar later moest hij roemloos het Yahoo-toneel verlaten. Eens was het dé indexpagina van het wereldwijde web, maar Yahoo was volledig ingehaald door door Google. In 2008 dwongen invloedrijke aandeelhouders zijn ontslag af.
Peter Goedvolk van Argos
Hij richtte in 1984 oliehandelaar Argos op. Goedvolk moest als ceo op zoek naar nieuwe business en probeerde van het bedrijf een gediversifieerde speler te maken, waarbij ook bijvoorbeeld biodiesel een belangrijk onderdeel zou worden. Toen een overname door het Russische Sistema niet doorging, was het geduld van de aandeelhouders – onder anderen Dik Wessels – op. In juni van dit jaar hield Goedvolk de eer aan zichzelf. Hij blijft wel aan als commissaris.
Maasbert Schouten
Hij was na Dirk Scheringa misschien wel de meest besproken kredietverlener van Nederland. Schouten maakte van financiële dienstverlener AFAB een groot succes, maar kreeg te maken met een grote pr-ramp nadat de Scheringa’s bank failliet was gegaan. Ook Schouten zou het niet zo nauw nemen met de belangen van zijn klant en ze woekerleningen aansmeren. Hoewel het nooit is hard gemaakt, had het desastreuze gevolgen voor zijn bedrijf. De overige aandeelhouders werkten hem eruit.