De business uit het nieuws van nu: SNS mogelijk genationaliseerd, KPN hakt in personeel en Ballmer is het probleem van Microsoft.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. SNS mogelijk genationaliseerd
SNS Reaal wordt mogelijk in de komende dagen genationaliseerd, schrijft de Telegraaf vandaag. De regering werkt aan een drastische maatregel, zoals dat heet. De bank wankelt wegens de grote verliezen die worden geleden door vastgoeddochter Property Finance. Bij deze dochter lijkt veel aan de hand. De Fiod onderzoekt Property Finance, schrijft de NRC. Eerder bleek uit onderzoek in opdracht van de bank-verzekeraar al dat bij minimaal veertien projecten diverse misstanden hadden plaatsgevonden, waaronder het witwassen van flinke sommen geld.
2. KPN hakt in personeel mobiele consumenten
KPN gaat saneren bij Consumer Mobile. Hoeveel mensen eruit gaan is nog niet bekend, maar volgens de Telegraaf houdt het personeel rekening met een flinke ontslagronde. Het zou voor een belangrijk deel gaan om het wegsnijden van een aantal managementlagen. De krant zag een memo in waarin directielid Jesper Eriksen schrijft dat de operationele kosten in vergelijking met de concurrentie te hoog zijn en de snelheid waarmee het bedrijf zich aanpast aan de markt te laag is. De recent betaalde hoofdprijs – 1,3 miljard euro – voor de 4G frequenties liggen zwaar op de maag. “Om dat te bekostigen moeten we kostenefficiënter werken.”
-
Lees ook: hoe KPN 4G aan de man gaat brengen
3. 'Ballmer is het probleem van Microsoft'
Het zou zomaar als een rancuneuze uithaal kunnen worden weggezet. Maar toch: als een voormalig hoge executive van Microsoft in een boek schrijft dat Steve Ballmer het probleem van Microsoft is en daarvoor plausibele redenen geeft, dan ben je geneigd er toch wat meer geloof aan te hechten. Joachim Kempin, ooit verantwoordelijk voor de contracten met de koppelverkoop die het bedrijf groot maakte en later in de problemen bracht, doet het en verwijt de top-dog van de softwarereus veel. Onder andere dat Steve Ballmer potentiële opvolgers de tent uit jaagt, dat Ballmer geen enkele tegenspraak duldt en dat het missen van de laatste ontwikkelingen in de consumenten-tech dus ook aan Ballmer en niemand anders is te wijten. "Een grote verandering in management is nodig". Ondertussen lijkt Ballmer met Microsoft te willen deelnemen in het opkopen van computerfabrikant Dell. Het bedrijf beweegt zich meer en meer richting de hardware, wat dit een 'logische' stap zou maken. Ballmer zou tussen de één en drie miljard willen bijdragen. Lees ook:
4. Minder pensioenfondsen korten minder
Op 1 april gaan ongeveer 70 pensioenfondsen daadwerkelijk kortingen doorvoeren op de uitkeringen en de uitkeringsrechten. Dit afstempelen gebeurt gemiddeld met 1,90 procent en raakt 2 miljoen werknemers, 1,1 miljoen gepensioneerde en 2 miljoen slapers. Dit blijkt uit cijfers van DNB. Voorheen was de verwachting dat 103 fondsen moesten korten en dat de gemiddelde korting 2,3 procent zou bedragen. Dat de ellende enigszins meevalt, komt grotendeels door een verandering in de rekenrente (ook wel een fantasierente) en maar een heel klein beetje door betere rendementen.
5. Duitsers zien Wirtschaftswunder gloren
Terwijl de Nederlandse consument nog steeds wel in zak en as zit, zien de Duitse beleggers en analisten het weer helemaal zitten. Hun vertrouwensindex van het ZEW steeg deze maand opeens van 6,9 naar 31,5. Wat meteen de hoogste stand is sinds mei 2010. De Duitsers zien ook de nabije Europese toekomst een stuk positiever in. De Duitse experts die in de index gevangen worden, denken dat het positieve sentiment op de financiele markten zich zeer binnenkort zal vertalen in een toename van de investeringen. Veel daarvan zijn uitgesteld wegens de aanhoudende economische onzekerheid. Dit zou de economie een impuls geven.
6. Crisis verandert prioriteiten werknemers
Onder de streep is het salaris voor iets meer dan de helft (54%) van de werknemers nog altijd de belangrijkste reden om ergens te werken, blijkt uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek Maar er verandert wel iets. Vroeger, voor de crisis – in 2007 – was voor 54 procent van de mensen de inhoud van het werk een belangrijke reden. Nu is dat nog maar voor 27 procent van de werknemers van belang. Hetzelfde geldt voor ‘uitdaging’. Die factor was belangrijk voor 43 procent, maar is nu nog maar voor een 26 procent een echte overweging. Het gaat om geld en om vastigheid. Ook voor de altijd vluchtige generatie Y. Daar wordt het verkrijgen van een vast contract steeds belangrijker. Was dat voor slechts 29 procent een factor van belang. Nu is dat voor meer dan een derde van de jonkies (35%) een reden om ergens te gaan werken.
- Lees meer: Het blije werken, de serie waarin MT onderzoek deed naar de verschillende drijfveren voor werk
7. ABN stort 52 miljoen in eigen pensioenfonds
ABN Amro stort 52 miljoen euro in het eigen pensioenfonds. Het fonds eiste 110 miljoen en dreigde met een gang naar de rechter, maar stelt zich nu tevreden. De bijstorting werd noodzakelijk door de grote ontslagrondes die de bank achter de rug heeft. Het aantal premiebetalende werknemers werd te klein om de toegezegde pensioenen ook daadwerkelijk te kunnen betalen. Dat de bank betaalt, heeft ook te maken met de vurige wens om het eigen fonds samen te voegen met dat van Fortis. Zonder deze storting zou het Fortisfonds niet akkoord zijn gegaan. Het geld wordt gebruikt om de pensioenen met 0,4 procent te verhogen.
8. Vooral Europese ceo's somber over omzet
Vooral Europese ceo's zien het komende jaar somber in, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat PWC onder ceo's aller landen doet. Slechts 22 procent van hen denkt in 2013 groei te kunnen realiseren, terwijl dat cijfer mondiaal 36 procent is. Daarmee zijn wel alle bestuurders minder optimistisch dan een jaar geleden. Toen lagen de cijfers op respectievelijk 26 en 40 procent. De reden van het pessimisme is uiteraard de voortwoekerende crisis.
9. Getal van de dag: 50,2 en 10,7 miljard (en 8 miljoen)
Google is het bedrijf van de grote getallen. Het vijftien jaar oude bedrijf doorbrak voor het eerst de 50 miljard dollar grens. In 2012 kwam de omzet uit op 50,2 miljard. Onder de streep bleef 10,7 miljard dollar over. Die mooie winstcijfers zijn niet in de laatste plaats te danken aan de Koreaanse artiest Psy die met zijn hit Gangnam Style Youtube op zijn kop zette. Zijn clip werd 1,2 miljard keer bekeken en dat leverde Google dan weer acht miljoen dollar aan reclame-inkomsten op.
10. De koffieautomaat: Nederlands goud blijft in de VS
Jeroen Dijsselbloem, de minister en niet in zijn rol als Mr Euro, laat het Nederlandse goud waar het is. In de VS. Onze altijd prudente oosterburen haalden recent voor 27 miljard aan goudreserves terug uit de VS om het binnen de eigen landsgrenzen op te slaan. Nederland volgt dat voorbeeld niet. Dijsselbloem blijft de voorkeur geven aan het spreiden van de Nederlandse baren over verschillende lokaties. Het merendeel van de goudreserves liggen opgeslagen in de VS. De gouden bergen zijn overigens aanzienlijk. Nederland heeft een reserve ter waarde van 26.500.000.000 euro. En daarmee zijn we het land met de op acht na grootste reserve.
- Lees ook: 9 gouden bergen bieden tegenwicht