Sjoerd van Keulen legt nevenfuncties neer, politiek wil bonussen terugvorderen en jawel: er is ook nog een beetje niet-bankennieuws.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Sjoerd van Keulen (ex-SNS Reaal) legt nevenfuncties neer
Sjoerd van Keulen is teruggetreden als voorzitter bij Holland Financial Centre en legt ook zijn andere nevenfuncties neer. Dat liet de voormalig topman van SNS Reaal gisteravond weten in een persbericht. Van Keulen kwam vorige week behoorlijk onder vuur te liggen, als man achter de overname van Property Finance, de vastgoedtak die SNS Reaal in de problemen bracht. In zijn wekelijkse column schreef MT-redacteur Arjan Zweers eind januari al dat het payback time voor de topman was, maar de storm brak pas echt los nadat SNS Reaal afgelopen vrijdag werd genationaliseerd. Jeroen Dijsselbloem zei gisteren in Buitenhof dat Van Keulen moest opstappen en media als Geenstijl plus journalist Jelle Brandt Corstius stookten het vuurtje nog verder op. In het persbericht laat Van Keulen weten: "Ik heb met ontsteltenis kennis genomen van de ontwikkelingen bij SNS REAAL, uitmondend in een nationalisatie. Dat heeft mij bijzonder geraakt. Ik heb besloten per direct af te treden als Voorzitter van het Holland Financial Centre; Lid van de Raad van Commissarissen van APG; boegbeeld van het Topsectorenbeleid; en Vicevoorzitter van het regieorgaan internationale acquisitie & vestigingsklimaat." Lees ook de nieuwe column van Arjan Zweers:
2. Bonussen SNS Reaal terugvorderen, kan dat?
Nog meer nieuws gerelateerd aan SNS Reaal: Diederik Samsom wil de bonussen die zijn uitbetaald aan de voormalige top van SNS Reaal terugvorderen. De afgelopen jaren zijn er trouwens geen bonussen uitgekeerd. Volgens Minister Jeroen Dijsselbloem is het juridisch echter lastig om de beloningen van Sjoerd van Keulen terug te halen. Op dit moment ligt een wetvoorstel dat dit mogelijk maakt nog te wachten in de Eerste Kamer, zo vertelde hij zondag tijdens het televisieprogramma Buitenhof. Hij gaat wel aan de Raad van Commissarissen van SNS Reaal vragen of terugvordering mogelijk is. Verder zei hij dat het banken in de toekomst makkelijker opgeknnipt moeten kunnen worden. Als dat mogelijk wordt, hoeven banken in de toekomst niet meer door de Staat overgenomen te worden als het fout gaat. Bij SNS was een complete overname noodzakelijk, omdat de diverse takken van de bank te veel met elkaar verweven waren. VVD en PvdA willen trouwens een hoorzitting gaan houden waarin DNB zich verantwoordt voor de gang van zaken bij SNS Reaal.
3. Bonussen Royal Bank of Scotland onder druk
Grote kans dat de Royal Bank of Scotland (RBS) de bonussen dit jaar moet schrappen. De bank moet waarschijnlijk minstens 400 miljoen euro betalen door de betrokkenheid bij het Libor-schandaal, en de Britse minister van financiën, George Osborne, wil dat RBS zijn boete voor betrokkenheid betaalt uit de pot met bonussen. Het betekent dat de bonussen voor dit jaar geschrapt moeten worden, of dat beloningen van vorige jaar moeten worden teruggevorderd. RBS is voor 82 procent eigendom van de Britse staat.
4. Financieel directeur stapt op bij Barclays na fraudeonderzoek
Nog meer bankennieuws (beloofd, de laatste voor vandaag): financieel directeur Chris Lucas van Barclays stapt op. Er loopt een onderzoek wegens mogelijke fraude bij Barclays in 2008 naar hem en enkele andere werknemers. Het onderzoek draait om een deal met de Qatarese staat. Die stak in 2008 zeven miljard pond in Barclays, waarmee nationalisatie van de bank werd voorkomen. Maar volgens justitie was de overeenkomst illegaal en alleen bedoeld om beleggers te misleiden. Een vorig schandaal bij Barclays, rond fraude met de Libor-rente, kostte vorig jaar een aantal andere topmensen de kop. Lucas bleef toen als een van de weinigen zitten. Onlangs trad een nieuwe topman aan, Antony Jenkins, die aankondigde schoon schip te maken.
5. Heineken wil Fins onderdeel verkopen
Heineken is op zoek naar een koper voor Hartwall, de Finse tak van Scottish & Neave (S&N). Volgens The Sunday Times heeft de bierbrouwer de bank JP Morgan gevraagd om te helpen bij de verkoop van het bedrijfsonderdeel en te zoeken naar partijen die interesse hebben. Hartwell, dat in 2008 in handen kwam van Heineken na een gezamenlijk bod met Carlsberg, moet zo'n 500 miljoen pond opbrengen. Hartwalls portefeuille bestaat naast bieren als Heineken, Foster's en Buckler uit ciders, gebotteld water, frisdranken, sappen en wijnen.
6. Gemeente Amsterdam valt Airbnb aan
De gemeente Amsterdam gaat actief jagen op mensen die hun huis structureel te huur aanbieden op websites als Airbnb. Er wordt de komende tijd streng gecontroleerd op illegale hotels in de hoofstad, en het verhuren van je eigen huis via internet valt daar ook onder. Want: er wordt geen toeristen- en inkomstenbelasting betaald, daarnaast vreest de gemeente dat de woningen niet brandveilig genoeg zijn. Airbnb zegt dat verhuurders zelf de verantwoordelijkheid hebben om zich aan de lokale wetten te houden. De website noemt zich slechts een 'markplaats' voor mensen die hun woning tijdelijk willen aanbieden. Maar in het verleden droegen sites als eBay en Paypal tevergeefs datzelfde argument aan toen zij onder vuur lagen vanuit de lokale overheid.
7. Nieuwe ceo Unibail-Rodamco: 'groeikans in Duitsland'
Christophe Cuvillier, de aankomende ceo van de Frans-Nederlandse vastgoedbelegger Unibail-Rodamco, ziet grote groeikansen in Duitsland en Polen. Cuvillier zei ook dat Unibail-Rodamco mogelijk de resterende aandelen in het Duitse MFI overneemt. In juni vorig jaar nam het bedrijf voor 383 miljoen euro een belang van 51 procent in de houdstermaatschappij van deze uitbater van Duitse winkelcentra. Cuvillier neemt in april het stokje over van huidige bestuursvoorzitter Guillaume Poitrinal.
8. Eric Schmidt noemt China een IT-bedreiging
China is supergevaarlijk. Was getekend: Google-baas Eric Schmidt. In april komt een boek van hem uit, genaamd 'The New Digital Age', dat is medegeschreven door Jared Cohen, de baas van Google Ideas. De WSJ heeft zijn hand al weten te leggen op een exemplaar en vat de inzichten samen: China is de meest bedreigende supermacht van de wereld, het land is de meest actieve en enthousiaste filteraar van informatie, en de meest gevaarlijke hacker van buitenlandse bedrijven. Het feit dat Chinese bedrijven en de overheid cybercrime inzetten om economisch en politiek voorop te lopen, zal ervoor zorgen dat de Verenigde Staten op een achterstand worden gezet. Schmidt en Cohen doen ook nog een kleine aanval op het Chinese telecombedrijf Huawei. "Where Huawei gains market share, the influence and reach of China grow as well". De WSJ heeft het boek verder samengevat in 7 punten.
9. Getal van de dag: 75 tegen 31,5 procent
Een positief getal en een negatief getal. Te beginnen met het goede nieuws: de verkopen van tablets verbreken records. In het vierde kwartaal van 2012 groeide de verkoop wereldwijd met 75 procent, zo meldt onderzoeksbureau IDC. Er werden 52,5 miljoen exemplaren verkocht, de iPad was met 22,9 miljoen exemplaren marktleider. En dan het slechte nieuws: de verkoop van auto's is in januari weer ingezakt met 31,5 procent. Er werden in Nederland iets meer dan 48.000 auto's verkocht – 22.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In heel 2012 ging de verkoop van nieuwe auto's met bijna 10 procent omlaag tot 502.544 stuks. BOVAG en RAI Vereniging houden rekening met een verdere daling van de verkopen in de komende maanden.
10. De koffieautomaat: een terugblik op de Super Bowl
De Super Bowl, de jaarlijkse footballfinale waar wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen naar kijken, heeft afgelopen nacht plaatsgevonden. De wedstrijd verliep niet geheel zonder problemen: het spel lag een half uur lang stil door een stroomstoring. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Ravens, maar de echte winnaar was – zoals ieder jaar – de commercie. De Super Bowl staat ook wel bekend als de Champions League van de reclame, merken grijpen het event jaarlijks aan om groots uit te pakken met nieuwe commercials. Dit jaar zorgde Unilever voor een klein Nederlands tintje. Lees er meer over en bekijk een selectie van de televisiespots die dit jaar voorbij kwamen. Tijdens de pauze verzorgde superster Beyoncé een optreden, inclusief reünie met haar voormalige groep Destiny's Child. Bekijk het hieronder:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.