De nieuwe generatie robots is niet alleen slimmer en preciezer, maar kan ook beter samenwerken met de mens.
Een reeks nieuwe robots werd de afgelopen maanden geïntroduceerd, bedoeld onder meer voor de maakindustrie. Niet alleen zijn deze nieuwe helpers slimmer, lichter en steeds gedetailleerder in hun greep, ze zijn ook meer geschikt om met mensen samen te werken. Wat betekent dat voor de nabije toekomst?
In de greep van Merkel
Neem YuMi van het Zwisterse ABB. Op de Hannoverbeurs in april dit jaar bogen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Indiase minster-president Narendra Modi zich letterlijk over de kleine flexibele robot. En hoe veilig die kleine robot nu eigenlijk precies rond mensen is, mocht Merkel demonsteren. Ze duwde haar vinger in de grijper van de robot waarop deze abrupt stopte. ‘We hebben de robot uit zijn veiligheidskooi gehaald,’ jubelde Ulrich Spiesshofer, ceo van ABB.
Naald en draad
Dankzij zijn ingebouwde sensoren ziet YuMi mensen aankomen. Hij gaat langzamer werken of, zoals in het geval van Merkel, hij stopt zelfs helemaal. YuMi kan bijvoorbeeld smartphones en tablets in elkaar zetten. Daarnaast kan de robot ook kwaliteitscontroles uitvoeren en in- en uitpakken. YuMi zou bovendien zo subtiel in zijn grijpvingers zijn dat hij zelfs een draad door het oog van een naald kan halen.
Beduusde robot
Eerder dit jaar werd ook al de sympathiek ogende robot Sawyer geïntroduceerd. Sawyer is het snellere broertje van de robot Baxter die door het Amerikaanse Rethink Robotics in 2012 werd uitgebracht. Baxter was lange tijd de meest menselijk uitziende robot met een computerschermgezicht dat emoties toont. Bij verwarring kijkt Baxter beduusd doordat hij op zijn scherm zijn wenkbrauwen omhoog laat gaan. De 75 kilo wegende, twee-armige Baxter was echter ook behoorlijk traag. Maar z’n kracht, zo legt Mitch Rosenberg, vice president marketing en product management bij Rethink Robotics, uit, ‘zit hem in het herhalen van saaie bewegingen die niet veel vaardigheid verlangen, maar toch iets van een menselijk inzicht behoeven. Bijvoorbeeld beoordelen of een onderdeel wel in orde is of juist in de berg afwijzingen moet belanden.’
Flexibele Sawyer
Sawyer heeft in tegenstelling tot Baxter maar één arm, weegt 19 kilo en is een stuk flexibeler dan zijn voorganger. Daar waar Baxter zwaar werk kan verrichten, kan Sawyer taken met meer finesse doen zoals een electrisch circuit testen, machines opereren en met kleiner, meer gedetaileerd materiaal omgaan.
Vaatwasserbuisje
En dan is er ook nog de nieuwste robottelg uit de Duitse Kuka-familie: LBR iiwa. Een van zijn grote momenten tijdens de technologiebeurs in Hannover was laten zien dat hij een buisje in een vaatwasser kan installeren. O ja, en hij kon ook een glas wit bier inschenken. De robot’ zo legde Dominik Bösl, innovatiemanager bij Kuka, uit: ‘kan de buis in een vaatwasser op z’n plaats wiebelen, net zoals een mens dat zou doen. Dankzij zijn sensoren voelt het hoeveel kracht het moet zetten of juist hoeveel weerstand het krijgt.’
Goedkope arbeidsvervanging
Hoe deze nieuwe slimme robots nu precies het industriële landschap gaan veranderen moet nog blijken. Wel wordt al hard geroepen dat dergelijke robots de productie uit landen met goedkope arbeid als China zullen weghalen. Wie de beloftes van het Taiwanese Foxconn mag geloven, zullen in China zelf ook al heel banen van arbeiders opgeofferd worden ten behoeve van de robots. Foxconn-ceo Terry Gou kondigde in 2011 tijdens een bedrijfsfeestje al aan dat zo’n miljoen robots de komende 3 jaar in de Chinese fabrieken worden geïnstalleerd. Daar zullen ze onder meer iPhones en iPads in elkaar draaien. Aan die miljoen zit Foxconn overigens nog niet. Er wordt gekeken naar de plaatsing van zo'n 30.000 robots per jaar. Nog steeds natuurlijk een aardige aanslag op de arbeidsplaatsen in de fabriek…
In veiligheidskooien
Op dit moment zijn de meeste robots in het productieproces van de maakindustrie overigens vooral nog groot en betrekkelijk log. Ze zijn gericht op de uitvoering van een enkele taak zoals lassen, verf spuiten of zware onderdelen verplaatsen om zo onder meer de ruggen van medewerkers te ontzien. De oudere robots, met hun zware zwaaiende armen, zijn ook gevaarlijk in combinatie met werknemers. Ze werken daarom meestal afgeschermd in veiligheidskooien om incidenten te voorkomen.
Dodelijk incident bij Volkswagen
Hoe zeer het kan misgaan bleek onlangs in de Duitse fabriek van Volkswagen in Baunatal. Een technische medewerker werd daarbij gedood door een robot. De 21-jarige man was de robot samen met een collega aan het installeren toen de robot hem greep en tegen een metalen plaat drukte. De medewerker overleed later aan zijn verwondingen.
Menselijke fout
Volgens de woordvoerder van Volkswagen, Heiko Hillwig, lag het overigens niet aan de robot. Het ging waarschijnlijk om een menselijke fout. De werknemer bevond zich in de veiligheidskooi waar medewerkers normaal gesproken niet in komen. Wie nu uiteindelijk aansprakelijk is voor het ongeval is nog onduidelijk. Wel wilde Hillwig graag met klem benadrukkeen dat het hier zeker niet ging om een lichtgewicht robot van de nieuwste generatie.
Dit artikel is onderdeel van het dossier Made in NL. Bij MT vinden we dat Nederland trotser mag zijn op zijn maakbedrijven. Met Made in NL wil MT de kennisdeling binnen én over de sector bevorderen en maakbedrijven een podium bieden. Opdat we terecht trots zijn op de hidden champions van de maakindustrie.
Lees meer over robots
-
Robots bepalen de toekomst niet, dat doen we zelf
-
De robots komen, maar stelen ze ook je baan?
-
Bij GL Precision nemen robots 's avonds het werk over