Kernenergie is de grote verliezer van de tsunami in Japan. Beleggers dumpen hun aandelen van bedrijven als GE massaal. Tijd voor iets ander, concludeert VEB-voorman Jan Maarten Slagter.
Tsunami is een Japans woord en wat het betekent kon de hele wereld op 11 maart live op televisie meemaken. Huizen, boten, auto’s en mensen werden verzwolgen in een alles meesleurende golf. De rampspoed die Japan trof heeft duizenden slachtoffers geëist en grote materiële schade aangericht. Het menselijk leed is niet te beschrijven. En hoewel van een andere orde en zeker van secundair belang, heeft de schok ook voor beleggers de nodige implicaties.
Dalende koersen
De Japanse beurs daalde per saldo ongeveer 20 procent in de eerste dagen na de ramp. Het zwaarst getroffen werden de aandelen van bedrijven die te maken krijgen met tijdelijke sluiting van fabrieken, zoals autobouwers en chipfabrikanten. In de rest van de wereld daalden de koersen ook, vooral in de sectoren die zich op de een of andere manier bezighouden met energie.
De grote verliezer is kernenergie. Japan heeft zelf geen fossiele brandstoffen, maar achteraf was het misschien toch niet zo’n goed idee om in dit land, bovenop een breuklijn in de aardkorst, tientallen kerncentrales neer te zetten. De risico’s van kernenergie komen nu toch weer heel pijnlijk aan het licht. In Duitsland werden direct 7 kerncentrales, die voor 1981 in bedrijf zijn gekomen, uitgeschakeld. Daarnaast wordt de veiligheidssituatie bij 17 andere centrales onderzocht. In Duitsland is er misschien weinig kans op aardbevingen, er kan ook wat anders misgaan. Zoals, wat nu eenmaal wel eens gebeurt in Europa, een terroristische aanslag.
Alternatieve energie
Dit realiseren beleggers zich ook: van uraniummijnbouwbedrijven in Australië tot kerncentralebouwers als het Amerikaanse General Electric; hun aandelen werden en masse gedumpt. Profijt was er in de hoek van de alternatieve energie: makers van zonnecellen en windturbines stegen sterk.
Momenteel is nucleaire energie goed voor 16 procent van de elektriciteitsopwekking wereldwijd. GE is in die sector een belangrijke speler en was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de getroffen centrale in Fukushima. Maar wie in de afgelopen week de website van GE bezocht kreeg op de homepage een vrolijk plaatje te zien van een huis met een zonnepaneel op het dak en windmolens in de achtergrond. Tijd voor wat anders, zal men ook bij GE gedacht hebben…
Jan Maarten Slagter is directeur van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters.
Lees zijn eerdere columns:
- Bankieren weer ouderwets winstgevend
- Stoelendans op het Damrak
-
Philips komt niet beroerd uit de crisis
-
Overzicht columns op mt.nl