De business uit het nieuws: Brussel blokkeert hulpplan SNSReaal, KPN start snel met 4G en Heineken verzint belastingtrucje in Engeland.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. ING en ABN Amro mogen SNS niet helpen
Een tegenvaller voor SNS Reaal én voor de Nederlandse overheid: Brussel blokkeert volgens Het FD de plannen voor kapitaalversterking van SNS Reaal door ABN Amro en ING. De Europese Commissie ziet het niet zitten dat deze banken, die zelf overheidssteun hebben gehad, deelnemen in SNS Reaal. Nederland heeft eind 2012 aan Brussel gevraagd of er een uitzondering gemaakt kon worden, maar toen al waren er volgens het dagblad geen hoopgevende signalen. Nu ABN Amro en ING zijn buitengesloten van een mogelijk reddingsplan, wil Rabobank ook niet meer meedoen. Dat betekent waarschijnlijk dat de kapitaalversterking van SNS Reaal, dat hoge verliezen kent binnen de vastgoedtak, volledig door de overheid moet worden gefinancierd. Er wordt geschat dat 1,2 tot 1,8 miljard euro moet worden afgeboekt op een totale portefeuille van 8 miljard euro. Gisteren werd ook bekend dat enkele hedgefondsen speculeren op een koersdaling van SNS Reaal.
2. KPN start 4 februari met 4G, belooft landelijke dekking in 2014
Het snelle mobiele netwerk 4G wordt vanaf februari beschikbaar voor klanten van KPN. Het telecombedrijf start de uitrol in Amsterdam, en zal vanaf die stad langzaam maar zeker verder uitbreiden naar de rest van Nederland. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend tijdens een persbijeenkomst, waar ook de prijzen voor de nieuwe abonnementen werden gepresenteerd. KPN heeft haast en hoopt concurrenten Tele2, Vodafone en T-Mobile af te troeven door 4G zo snel mogelijk beschikbaar te maken. "Hoe sneller we zijn, hoe sneller de business naar ons toekomt", zo vertelde directeur mobiel Eric-Jan Doorenbosch tegen MT. Dat is ook wel nodig, want KPN telde 1,35 miljard euro neer voor de netwerklicenties. De iPhone 5 van Apple zal niet geschikt zijn voor het 4G-netwerk van KPN, daarvoor gebruikt het bedrijf de verkeerde frequentieband. Lees het volledige artikel:
3. Minder Engelse belasting voor Heineken door alcoholverlaging
Heineken gaat het alcoholpercentage van het biertje John Smith's Extra Smooth verlagen van 3,8% naar 3,6%. Slim, want daardoor hoeft het bedrijf minder accijns te betalen in Engeland, waar het alcoholpercentage is gekoppeld aan de hoogte van de belasting. Het scheelt de bierbrouwer 8 miljoen euro op jaarbasis. Een woordvoerder legt uit: "Het is inderdaad een kostenbeparing. We vallen net in een andere accijnscategorie. Die hebben we van te voren onderzocht en getest. En er bleek dat er geen verschil was in smaakbeleving bij de consument. Nou is een verschil van 0,2% alcohol ook wel heel klein." Proost.
4. KLM gaat nog meer samenwerken met Etihad
Air France-KLM en de Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad gaan hun samenwerking uitbreiden. KLM biedt sinds afgelopen najaar vijf bestemmingen van Etihad aan in Australië en Centraal-Azië. Daar komen er in mei van dit jaar nog eens 13 bij, terwijl Etihad in ruil daarvoor een flink aantal bestemmingen in het noordwesten van Europa krijgt. "En dat is nog maar het begin", zei topman Peter Hartman dinsdag. Etihad heeft volgens hem nog veel meer interessante bestemmingen in het assortiment. Het bedrijf vliegt wereldwijd op in totaal 88 bestemmingen en wil voor 2020 naar de 100. Hartman ziet voor Air France-KLM bijvoorbeeld potentie in de Indiase markt, Australië en Nieuw-Zeeland. In oktober 2012 sloten de twee bedrijven al een zogeheten codeshare-overeenkomst, waardoor de netwerken en vluchten van de luchtvaartmaatschappijen beter op elkaar werden afgestemd.
5. Facebook introduceert zoekfunctie
Er waren geruchten dat Facebook met een eigen smartphone zou komen. In plaats daarvan presenteerde Mark Zuckerberg, de ceo van het bedrijf, gisteren een speciale zoekfunctie voor het sociale netwerk. Graph Search moet de gebruikers helpen om makkelijker op basis van bepaalde eigenschappen te zoeken binnen Facebook. De zoekfunctie is zo ontworpen dat je antwoord krijgt op zoekopdrachten als 'vrienden die in Amsterdam wonen en van Bruce Springsteen houden'. Graph Search wordt stapsgewijs uitgerold en is in eerste instantie alleen voor Engelstalige gebruikers beschikbaar. De privacy binnen de functie werd extra benadrukt door Zuckerberg: geen enkele informatie wordt gedeeld met andere mensen als je het al niet deelt met je vrienden. Investeerders werden niet erg warm van de nieuwe functie: het aandeel Facebook zakte na de aankondiging enkele procenten. Op internet waren de meningen verdeeld. Lees ook:
Facebook just made its own recruiting tool, restaurant recommendations site and dating service with one product.
— Sarah Kessler (@SarahFKessler) januari 15, 2013
I wonder if Facebook will do search as well as Google does social networking and Twitter does photo filters.
— Alexis C. Madrigal (@alexismadrigal) januari 15, 2013
6. De pc is niet dood en telco's verliezen niet van internet
Laten we wat meer nuanceren, moet Deloitte gedacht hebben. In TMT Predictions, het jaarlijkse rapport over de technologiesector, voorspelt het bedrijf flink wat trends, maar ontkracht het net zoveel veronderstellingen. Zo is de pc-markt helemaal niet dood (meer dan 80 procent van het internetverkeer zal in 2013 via dekstops en laptops komen) en verliezen telecombedrijven niet van internet. Sterker nog, deze bedrijven zullen volgens Deloitte de komende tijd profiteren van de toenemende populariteit van applicaties en televisie kijken op internet. Lees het volledige artikel:
7. John Sculley: 'Apple moet zich aan opkomende markten aanpassen'
Apple moet zijn supply chain aanpassen om aan de vraag naar goedkopere smartphones in opkomende markten te voldoen. Dat zegt voormalig Apple-ceo John Sculley in een interview met Bloomberg. Nu de markt voor slimme telefoontjes in Amerika en Europa langzaam verzadigd raakt, zal de groei voor Apple uit andere regio's moeten komen, aldus Sculley. "Apple moet zich aanpassen aan een totaal andere wereld. Nu we van 500-dollar smartphones naar, voor sommige bedrijven, smartphones van 100 dollar gaan, moet je je supply chain radicaal herzien, om te bedenken hoe je deze producten kan produceren en winstgevend kan blijven." Volgens Sculley is Tim Cook de juiste leider voor deze ommezwaai, gezien zijn ervaring in het verleden met dit soort processen. Eerder deze week werd bekend dat Apple de bestellingen voor iPhone 5-onderdelen heeft teruggeschroefd, door een tegenvallende vraag naar het toestel, al nuanceert Forbes dat verhaal behoorlijk overtuigend. Lees ook:
8. 'Nederlandse economie herstelt in tweede helft 2013'
Goed nieuws, dus we brengen het: volgens kredietverzekeraar Euler Hermes zal de Nederlandse economie zich in de tweede helft van dit jaar herstellen. Op dit moment neemt het aantal faillissementen opnieuw toe (de voorspelling is dat er ruim 9.000 bedrijven over de kop gaan), maar als de export voldoende aantrekt, dan heeft de kredietverzekeraar er vertrouwen in. De groei zal wel beperkt zijn, door bezuinigingen vanuti de overheid. Voor 2014 is het bedrijf nóg positiever: de investeringen zullen toenemen en na jaren van krimp zal zelfs de bouwsector weer opleven. Vanuit De Wereldbank komt een iets pessimistischer geluid: de internationale economie zal dit jaar ongeveer even langzaam groeien als in 2012. De Wereldbank voorziet een groei van 2,4 procent voor de wereldeconomie in 2013, na een vooruitgang met 2,3 procent in 2012. Daarmee blijft de groei historisch gezien bijzonder matig. Voor de Eurozone wordt een krimp van 0,1 procent voorspeld.
9. Getallen van de dag: 3500, 366, 7500, 1.5, 50+ en 13
Andere interessant nieuws van vandaag in getallen: Logica wil de salarissen van 3500 medewerkers flexibiliseren, Corio neemt voor 366 miljoen euro een winkelcentrum over in Berlijn, Renault schrapt 7500 banen in Frankrijk, de omzet van de Nederlandse detailhandel daalde in november met 1,5 procent, 50-plussers zijn een prooi van criminelen op datingwebsites en Solar-koning Jacques Scheuten heeft nog een rekening van 13 miljoen euro openstaan bij ABN Amro. Zo, nu zijn we uitgeteld.
10. De koffieautomaat: brandstof uit de lucht
Enkele Schotse knappe koppen hebben een manier gevonden om brandstof te produceren uit… lucht! Het kost op dit moment nog wel veel energie, maar volgens de onderzoekers is het principe veelbelovend. Het bedrijf Air Fuel Synthesis heeft de methode, waarbij brandstof wordt geproduceerd op basis van lucht en water, uitgevonden. Het werkt als volgt: een 10 meter hoge toren haalt CO2 uit de lucht, die via elektrolyse gescheiden wordt. Via een gelijkaardig proces wordt de waterstof geïsoleerd. Sinds de start in augustus heeft het prototype zo 15 liter brandstof geproduceerd. Air Fuel Synthesis gaat nu op zoek naar meer dan 8 miljoen dollar (6 miljoen euro) om een commerciële installatie te ontwikkelen die tegen 2015 een ton brandstof per dag kan produceren.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren!
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.