De RAI-vereniging, de lobbyclub van autofabrikanten en importeurs, is fel gekant tegen het voornemen van het kabinet om in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s in de showroom toe te staan.
‘We kunnen als Nederland niet te ver vooruitlopen op Europa’, zei directeur Olaf de Bruijn donderdag bij BNR, over de verbanning van de auto met verbrandingsmotor. Autofabrikanten hebben, zo stelt De Bruijn, beperkingen opgelegd gekregen voor de gemiddelde uitstoot van CO2 over hun gehele wagenpark in Europa. Als wij in Nederland het braafste jongetje van de klas uithangen, kan een autofabrikant in een ander land relatief minder elektrische auto’s in de markt zetten. ‘Het waterbedeffect’, noemt De Bruijn het. Netto heeft het verbannen van brandstofauto’s helemaal geen zin stelt de lobbyist, want uitstoot is uitstoot. Of CO2 nu in Nederland of in Italië de lucht in gaat, voor de klimaatverandering maakt het geen verschil.
Drogreden
De redenering van de voorzitter is een vorm van plat lobbyisme vermomd in een quasi rationele redenering. Niet dat het waterbedeffect niet bestaat. Maar dat is geen reden om op je handen te gaan zitten. Als iedereen in Europa op elkaar gaat zitten wachten, dan kan het lang gaan duren voordat we minder uitstoten. In dat geval bepaalt namelijk het land met de minste ambitie het tempo. In dit geval is dat Duitsland, het land met de meeste autoindustrie. Het is niet voor niets dat het gesjoemel met uitstootwaarden van (Duitse) auto’s aan het licht kwam in Amerika. Dat land heeft strengere normen dan in Europa, omdat Duitsland zich in Europa altijd tegen strenge normen heeft verzet.
En dan is er nog het argument van de RAI-vereniging dat het qua vervuiling niet uitmaakt waar de elektrische auto’s rijden. Dat klopt zolang je het over CO2 hebt, maar dat is zeker niet de enige reststof die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen.
In onze steden is met name de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof een groot probleem. Jaarlijks sterven er tussen de zeven en dertienduizend Nederlanders vroegtijdig door vieze lucht. Hele delen van de Randstad voldoen op dit moment niet aan de huidige Europese normen. Het wegverkeer is een van de grote boosdoeners. Dit probleem zou je weliswaar niet in zijn geheel, maar wel deels oplossen door het autopark sneller te vergroenen.
Jaarlijks sterven er tussen de zeven en dertienduizend Nederlanders vroegtijdig door vieze lucht.
Er is ook nog een economische reden om de elektrische auto te promoten. Als een groot gedeelte van het wagenpark schoon is, krijgen we er grond voor terug. Geluidsoverlast langs (snel)wegen neemt af en de lucht wordt schoner, waardoor wonen naast de snelweg ineens een stuk minder onaantrekkelijk zal zijn. Dat levert in ons overbevolkte land enorm veel economische waarde op die meer dan opweegt tegen de eventuele schade van de autobranche.
Op 15 februari verschijnt de nieuwste editie van MT Magazine die in het teken staat van mobiliteit. Met onder meer een interviews met de Nederlandse marktetingbaas van Audi, Snapcarr CEO Victor van Tol en verhaal over de opgeklopte verwachtingen rond de zelfrijdende auto. MT magazine is verkrijgbaar in onze shop.