Spiegel groeide op als rijkeluiszoon vlakbij Malibu, Amerika. Hij werd naar de meest exclusieve scholen gestuurd, waar ook bekende Amerikaanse acteurs en atrices hun opleiding volgden. Toch wist hij op eigen kracht een bedrijf op te zetten dat hem een van de jongste miljardairs ter wereld maakte.
Opleiding
Net als zijn grote concurrent, Mark Zuckerberg van Facebook, heeft Evan Spiegel zijn opleiding nooit afgerond. Net voordat hij zou afstuderen in productontwikkeling aan de Stanford University, stopte hij om fulltime als CEO van Snapchat aan de slag te gaan. Hij deed wat ervaring op tijdens zijn stages bij Red Bull en het softwarebedrijf Intuit, maar echte werkervaring kent Spiegel alleen bij Snap.
Tijdens zijn studie aan Stanford ontmoette hij Reggie Brown en Bobby Murphy, de jongens waarmee hij later Snap zou opzetten. In een interview zei hij over die periode: ‘we waren niet populair, dus maakten we dingen waarmee we populair zouden worden’. Spiegel was, samen met Brown en Murphy, lid van studievereniging Kappa Sigma. Hard feesten was een voorwaarde, waarmee hun populariteit op school steeg. Een paar jaar later lekten e-mails uit van die periode, waarin Spiegel denigrerend over vrouwen spreekt. Hij bood hiervoor publiekelijk zijn excuses aan.
Snapchat
De drie ondernemers richtten Snapchat in 2011 op, waarna Spiegel in 2012 fulltime als CEO aan de slag ging. Oorspronkelijk heette de app ‘Picaboo’, maar die naam werd later aangepast. De app, waarmee je selfies kunt maken die je kunt bewerken met grappige filters, is vooral populair onder middelbare scholieren en jongeren tot 35 jaar. In 2013 werd een van de ondernemers uit het bedrijf gezet, Reggie Brown. Hij klaagde het bedrijf aan, maar het kwam nooit tot een rechtszaak omdat Spiegel en Murhpy hem ruim 157 miljoen dollar betaalden.
Snapchat werd groot via een hype en ging in maart 2017 naar de beurs. Daar daalde het aandeel echter aanzienlijk en draait het sociale mediabedrijf in Q2 een verlies van 443 miljoen dollar. Morgan Stanley, de Amerikaanse zakenbank die Snap naar de beurs bracht, sprak publiekelijk twijfels uit over het voortbestaan van het jonge bedrijf. Facebook deed in 2013 een overnamepoging van Snap, maar Spiegel moest er niks van hebben. Nu lijkt Facebook toch te gaan winnen met features die erg veel op die van Snapchat lijken. Ondanks de problemen waarin het bedrijf verkeert, is Spiegel toch zo’n 3 miljard dollar waard.