Dit ondernemersverhaal begint in Ierland, een jaar of tien geleden. Jeroen Korving heeft met vrienden een reisje geboekt en staat op een chique golfbaan, ergens langs de kust. Het wordt geen succes. De baan matcht niet met het niveau van de Nederlanders die nog bezig zijn om het spelletje onder de knie te krijgen. “Na afloop spraken we met een local in het clubhuis. Die vertelde ons dat er even verderop ook nog andere golfbanen waren die veel beter bij ons pasten.”
Vergelijkingssite golfbanen
Het gesprek zet Korving aan het denken. Hij werkt op dat moment nog als commercieel directeur voor een vergelijkingssite. “Als je producten kunt vergelijken, waarom dan niet ook golfbanen?” Twee collega’s blijken net zo enthousiast als hij en zo begint Korving samen met Rikkert Nagtegaal en Bjorn Boonen aan de bouw van een online portal voor golfbanen: Leadingcourses.com. Met succes. Inmiddels telt de website 25.000 golfbanen van over de hele wereld en begroet het zo’n 350.000 bezoekers per maand.
Aandelen geven
Deden de drie oprichters alle werkzaamheden aanvankelijk helemaal zelf, inmiddels telt hun bedrijf twaalf medewerkers. Het gaat om een team van developers, een marketeer, een sales- en accountmanager, een commercieel directeur en een aantal countrymanagers. Daarnaast werkt het bedrijf met een team van verkopers dat betaald wordt op basis van commissies. Om ervoor te zorgen dat de koplopers aan boord blijven, is het bedrijf nu bezig een groepje vaste medewerkers aandelen te geven.
Andere vibe
“Goede mensen zijn ontzettend belangrijk voor een duurzame groei van je onderneming. We moeten daarvoor opboksen tegen grotere bedrijven die hun medewerkers vaak meer kunnen betalen. Door ze in de vorm van aandelen bij het bedrijf te betrekken, kunnen we ze extra motiveren. Zo krijgen medewerkers nog meer het gevoel dat ze het niet alleen voor ons, maar ook voor zichzelf doen. Ze delen immers in de winst. Je krijgt zo een heel andere vibe in je bedrijf”, aldus Korving.
Grootste uitgavepost
Toch heeft deze stap ook een bedrijfseconomische argument. Leadingcourses.com zit in een groeispurt die gefinancierd moet worden. Zo moet het bedrijf nieuwe mensen aannemen en daarvoor is extra kapitaal nodig. “Mensen belonen in de vorm van aandelen zorgt ervoor dat je personeelskosten niet te hard stijgen. In bijna ieder bedrijf is dat de grootste uitgavepost.”
Regel het goed
Het is belangrijk dat de oprichters van Leadingcourses.com één en ander goed op papier zetten. Bij een traditionele aandelenaangifte bijvoorbeeld kunnen medewerkers relatief veel macht krijgen als ze meer dan 5 procent van de aandelen in handen hebben. En dat is al snel het geval. Kun je accepteren dat medewerkers in zo’n situatie de verkoop van je bedrijf kunnen tegenhouden?
Maar ook bij de andere opties is het slim om alle gemaakte afspraken goed op papier te zetten. Denk aan vragen als: wanneer heb je recht op aandelen, hoeveel aandelen of certificaten krijgt iemand bij welke functie en mogen de aandelen onderling verkocht worden? Win hierover advies in bij een juridisch specialist.
Certificaten van aandelen
In welke vorm de medewerkers kunnen gaan participeren, hebben de drie oprichters nog niet besloten. De meest bekende optie is een traditionele aandelenuitgifte. De werknemers hebben dan niet alleen recht op dividend, ze kunnen tijdens de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders ook hun stem laten gelden bij beslissingen.
De vraag is of de oprichters én de werknemers daarop zitten te wachten. Het doel van het uitgeven van aandelen is vooral dat hard werken zich vertaalt in aandelen die meer waard worden. Alternatief voor de traditionele aandelen is het toekennen van certificaten van aandelen. De aandelen worden in zo’n constructie overgedragen aan een Stichting Administratiekantoor (STAK). Certificaten van aandelen bieden medewerkers wel winstrechten, maar geen stemrechten.
En dan is er nog een relatief nieuwe optie: het uitgeven van winstbewijzen. “Dat geeft een medewerker recht op een deel van de winst als die boven een bepaald bedrag uitkomt”, aldus Korving. “En mochten we het bedrijf in de verre toekomst nog eens gaan verkopen boven een afgesproken bedrag, dan biedt zo’n winstbewijs ook de garantie op een deel van de opbrengsten.” Maar doordat nog onduidelijk is wat nu precies de rechten en plichten zijn die hierbij horen, durven veel werkgevers deze optie nog niet aan.
Software-ontwikkelaars
Dat je niet aan elk type medewerker aandelen moet bieden, is een les die Korving van zijn recruiter geleerd heeft. Als voorbeeld noemt hij software-ontwikkelaars. “Die willen gewoon zekerheid van baan en salaris. Wanneer je deze specialisten aanneemt, dan moet je dus helemaal niet over dit soort constructies beginnen. Als ze eenmaal een tijd in dienst zijn, dan is het een ander verhaal en kan het wel weer positief werken.”
Lees ook:
- Wanneer je ‘zieke’ medewerker ineens opduikt bij de concurrent: ‘We hadden een ijzersterke zaak, dacht ik’
- Werknemer gevonden? Check eerst of de arbeidsovereenkomst compleet is
- ‘We namen iemand met een burn-out in dienst’