1. Adamse startup-belofte Karma loopt leeg
Na een droomstart staan de oprichters van mobiele hotspot-startup Karma, dat in 2012 in de Challenger 50 stond, weer met beide benen op de grond. Het gros van het personeel, inclusief de oprichters, is vier jaar na de start van het bedrijf opgestapt na een conflict met de aandeelhouders, zo bevestigen bronnen tegen het FD. In eerste instantie ging de verkoop van de Neverstop, een kastje om thuis onbeperkt wifi te kunnen gebruiken, zo goed dat het na drie maanden van de markt werd gehaald. Reden? Gebruikers melkten de onbeperkte wifi-bundel volledig uit. Om verder te kunnen was extra geld nodig. De oprichters wilden verder op de consumentenmarkt, de aandeelhouders wilde andere opties verkennen. Welke dat zijn blijft vaag. Door het verschil in mening is het gros van het personeel weggelopen, inclusief de twee oprichters, Steven van Wel en Stefan Borsje, die nog bij het bedrijf werkte.
2. Basketballer Kobe Bryant wordt durfinvesteerder
De voormalige basketballer in de NBA Kobe Bryant is een investeringsfonds begonnen ter waarde van 100 miljoen dollar. Samen met de ervaren ondernemer Jeff Stibel start de Amerikaan het fonds Bryant Stibel, zo meldt de Wall Street Journal. Aan externe investeerders hebben de mannen geen behoefte, het investeringsbedrag komt uit hun eigen portemonnee. Bedoeling is om de 100 miljoen de komende paar jaar te steken in technologie-, data- en mediabedrijven. Helemaal nieuw is het investeren niet voor Bryant en Stibel: sinds 2013 hebben ze al in 15 bedrijven geld gestoken.
3. Apple neemt stiekem startup Gliimpse over
Zonder het de buitenwereld te laten weten heeft Apple begin dit jaar de persoonlijke gezondheidsdata-startup Gliimpse (site lijkt al offline) overgenomen. Niet echt uniek voor de tech-gigant om niets te laten weten trouwens. In een bevestiging aan FastCompany meldt een woordvoerder dat Apple zo nu en dan kleine bedrijven overneemt en in principe niets loslaat over het doel of de plannen. Gliimpse werd in 2013 opgericht door Anil Sethi en Karthik Hariharan en maakt het mogelijk om de data over je gezondheid op te slaan, te verzamelen en te delen.
4. Personeel Drents bedrijf verdeelt winst zelf
Het Drentse ICT-bedrijf New Nexus laat het personeel zelf kiezen wat ze met de winst van de onderneming doen. Tennminste: de helft van de winst. Na jaren de baten aan de aandeelhouders te hebben gegeven vond oprichter Jan Schut het welletjes, zo zegt hij tegen RTL Z. Daarom mogen de medewerkers nu met de helft van de overgebleven bak geld aan het einde van het jaar kiezen wat ze ermee doen. Het bedrijf volgt de ik-wij-zij logica. ‘Ik’ kan een extraatje voor de medewerkers betekenen, ‘wij’ een cursus en ‘zij’ is iets teruggeven aan de maatschappij.
5. Toezichthouder jaagt op eigen-product-opkopende mayo-startup
Je eigen product inkopen in de supermarkt om zo je cijfers op te vijzelen blijkt een nog slechter idee dan dat het al klinkt. Eerst werden de (plantaardige) mayo-makers van Hampton Creek publiek door de mangel gehaald. Ondertussen is het nog wat erger: de Amerikaans toezichthouder is een onderzoek gestart, zo meldt Bloomberg. Specifiek kijkt de Securities and Exchange Commission (SEC) of de teruggekochte producten als omzet werden geteld, want dat mag niet. Het onderzoek betekent overigens niet dat het bedrijf van Josh Tetrick zeker wordt aangeklaagd.
6. En dan dit: Kalashnikov-souvenirs kopen op het vliegveld
In Moskou kun je sinds deze week een namaak-Kalashnikov kopen op het vliegveld. Echte AK-47’s worden er niet verkocht, wel replica’s die niet van het werkende spul te onderscheiden zijn, melden verschillende media. Ook kun je er shirts, telefoonhoesjes en horloges kopen met teksten over het bekende geweer erop. Het zal je waarschijnlijk weinig verrassen dat er al mensen uit de luchtvaartindustrie zijn die kritiek hebben op de winkel in een vliegveld. Vanuit de redactie raden we aan: als je dan toch iets mee wil nemen van je vakantie-adres, neem dan een mooie investering mee en laat dat namaakgeweer liggen.
7. Quote van de dag:
Afbeelding via Flickr.
Tot zover de Sprout update van dinsdag 23 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk