1. Tech-ondernemers boos op Trump
In de VS keren meerdere tech-ondernemers zich tegen het inreisverbod dat president Trump heeft ingesteld voor de inwoners van zeven landen. Een beknopt overzicht: Netflix-oprichter Reed Hastings vindt de plannen “on-Amerikaans”, Slack-oprichter Stewart Butterfield noemt ze “evil”. ”Apple zou niet bestaan zonder immigratie”, schrijft ceo Tim Cook. Afgrijzen is er ook bij Elon Musk (Tesla), Marc Benioff (Salesforce) Sam Altman (Y Combinator) en Aaron Levie (Box). Travis Kalanick (Uber) trekt 3 miljoen uit voor gedupeerde chauffeurs. Bij Google treft het inreisverbod 100 medewerkers, zegt Sundar Pichai (zelf geboren in India). Google-oprichter Sergey Brin demonstreerde zelf mee op een vliegveld in San Francisco. Brian Chesky (Airbnb) belooft onderdak voor mensen die de VS niet meer in mogen. In Nederland is onder meer startup-prins Constantijn bezorgd.
2. TU Delft wint Hyperloop-wedstrijd
Studenten van de TU Delft hebben in de VS de Hyperloop-competitie gewonnen. Het team versloeg in de door SpaceX georganiseerde wedstrijd 26 andere teams uit de hele wereld. TU Delft won met zijn capsule in een 1,2 kilometer lange testbuis de eerste prijs voor best overal design and performance. In een Hyperloop bewegen zulke capsules door een vacuumbuis, een idee dat SpaceX-baas Elon Musk 4 jaar geleden voor het eerst op papier zette. De prijs voor snelste capsule ging naar een team van de technische universiteit in München. De Amerikaanse universiteit MIT won het onderdeel veiligheid en betrouwbaarheid. Deze zomer volgt een tweede wedstrijd, waarbij het vooral draait om snelheid.
We are very proud be the overall winner of the first hyperloop pod competition ever! Thanks everyone for the great support! pic.twitter.com/BKl5bI5iNX
— Delft Hyperloop (@DelftHyperloop) 30 januari 2017
3. Winkels ANWB zwaar verlieslatend
De winkels van de ANWB zitten in zwaar weer, bericht RTL Z. Er hoeven vooralsnog geen winkels gesloten te worden, maar 40 managers moeten een andere baan zoeken. Het verlies bij de 87 ANWB-winkels is opgelopen tot 25 miljoen euro. De keten zou de komende tijd zo’n 8 miljoen euro willen bezuinigen. De ANWB werkt ook aan een reorganisatie bij de ondersteunende dienstverlening aan de winkels vanuit het kantoor in Harderwijk. Het verlies van de winkels hoeft niet helemaal weg te worden gepoetst, zegt een woordvoerder, omdat ze een belangrijke rol spelen in het contact met ANWB-leden.
4. Rabo compenseert 10.000 ondernemers
In totaal 10.000 ondernemers krijgen een schadevergoeding van de Rabobank, vertelt de bank aan het FD. De gedupeerde ondernemers wilden zich met rentederivaten beschermen tegen een stijgende rente, maar nadat de rente daalde kwamen zij in de probelemen door onverwachte kosten. De groep gecompenseerden is 2000 meer dan waar de bank eerder van uitging. Om de zaak af te handelen en alle betrokken ondernemers te kunnen beoordelen stampt Rabobank in Hilversum een speciale afdeling met 250 werknemers uit de grond. Rabobank reserveerde 700 miljoen euro voor de kwestie, maar het moet nog blijken of dat voldoende is. Rabo-klanten die recht hebben op een vergoeding, krijgen vanaf mei bericht over de hoogte van het bedrag.
5. Modewinkel Charles Vögele failliet
En weer bijt een retailer in het stof: modewinkel Charles Vögele Nederland is vrijdag failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Het bedrijf heeft in Nederland 95 vestigingen. Door het faillissement verdwijnen 700 banen. Het van oorsprong Zwitserse bedrijf werd in december ingelijfd door het Italiaanse modeconcern Sempione Retail AG, dat zich wil richten op Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Slovenië. Winkels in België gingen al dicht, een groot deel van de Duitse filialen werd verkocht. Een woordvoerder noemt de kans op een doorstart klein. Volgens de curator hebben zich al wel enkele belangstellenden hebben gemeld om het bedrijf (deels) over te nemen.
6. En dan dit: duurste bezorgmaaltijd kost 1100 euro
Een (pop-up)restaurant in Londen claimt het duurste (ok, ‘most premium’) afhaalmenu ooit. Voor het gerecht The Billionaire, met kreeft, kaviaar en eetbaar bladgoud, mag je bij de bezorger van Deliveroo 950 pond (ruim 1100 euro) aftikken. Eten doe je vervolgens wel van een zilveren schaal, en voorzien van een exclusieve whiskey. Het peperdure gerecht is geënt op de tv-serie Billions, gebaseerd op de strijd tussen een openbaar aanklager Preet Bharara en hedgefondsmanager Steve Cohen. Met pop-up-restaurant The Drama Kitchen levert Deliveroo meer van dit soort tv-dinners, waaronder ook schotels gebaseerd op Games of Thrones en Twin Peaks.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 30 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk