1. Layar-oprichter wil bedrijf terugkopen
Raimo van der Klein wil ‘zijn’ Layer redden van een definitieve ondergang. Layar werd in 2014 opgeslokt door Blippar, maar de Amerikaanse branchegenoot ging vorige maand failliet. Van der Klein wil nu met een reddingsoperatie zijn augmented reality-bedrijf terugkopen uit de boedel van het moederbedrijf. De Layar-oprichter schrijft deze weken een plan voor Layar en zamelt geld in om tijdens de veiling een bod te kunnen doen. Zijn voorkeur gaat uit naar het kopen van Layar én moederbedrijf Blippar. “Ik heb nu acht investeerders, maar ik ben er nog niet om een goed bod te doen”, zegt Van der Klein tegen RTL Z.
2. Verdubbeling van escape rooms in Nederland
Het aantal escape rooms in Nederland groeide vorig jaar met 50 procent naar 655, blijkt uit cijfers die radiostation BNR heeft opgevraagd bij de website Allescaperooms.nl. Een escape room is een besloten ruimte waaruit je alleen kunt ontsnappen door raadsels en puzzels op te lossen. “We hebben in Nederland de meeste escape rooms per vierkante meter”, zegt eigenaar Frank Kastelijn van Allescaperooms.nl op BNR. “Het is hier heel populair.” De allereerste escape room werd in 2011 gebouwd in de Hongaarse hoofdstad Boedapast. Daarna veroverde het spel razendsnel Europa en ons land; zelfs de Efteling en het Rijksmuseum hun eigen escape room.
3. Alleen ‘Britse Picnic’ beter dan Adyen als Europese aandeel
Nieuwkomer Adyen wist het afgelopen jaar te imponeren op de kwakkelende beurs. Het aandeel van de Nederlandse fintech is zelfs één van de best presterende aandelen in Europa. Het aandeel van het bedrijf van Pieter van der Does verdubbelde dit jaar bijna op de beurs; van 240 euro naar 475,05 euro (+98 procent). Slechts één aandeel wist het beter te doen in Europa. Ocado, een online supermarkt die ongeveer de Britse tegenhanger van Picnic is, wist aandeelhouders te verblijden met een plus van 99 procent.
4. Superrijken zien vermogen licht verdampen
De vijfhonderd rijksten op onze aarde hebben een ‘financieel zwaar jaar’ achter de rug. Volgens de Billionaires Index van zakenblad Bloomberg zag dit selecte clubje hun totale vermogen slinken met gezamenlijk 451 miljard dollar, vooral door turbulentie op de financiële markten. Het stevige verlies van vorig jaar staat in schril contrast met het jaar ervoor. Toen groeide het gezamenlijke fortuin van de vijfhonderd superrijken nog met 1 biljoen dollar. Grote verliezers zijn Facebooks Mark Zuckerberg (-20 miljard dollar) en Alibaba’s Jack Ma (-9,5 miljard dollar), terwijl Amazons Jeff Bezos (+24 miljard dollar) goede zaken deed in 2018. Daarmee groeit zijn vermogen naar 123 miljard en blijft hij de rijkste persoon ter wereld.
5. Venetië gaat entreegeld vragen aan toeristen
Het zat er natuurlijk al lange tijd aan te komen, maar nu is het officieel: Venetië mag entreegeld vragen aan toeristen. De Italiaanse stad, die bijna letterlijk lijkt te bezwijken aan massatoerisme, gaat tussen de 2,50 en 10,00 euro in rekening brengen als toegangsprijs, meldt de BBC. Inwoners van Venetië klagen al langer over de vele toeristen. Van de 24 miljoen toeristen die Venetië elk jaar bezoeken slapen er maar tien miljoen in de stad zelf. En het kost volgens de burgemeester veel geld om de Venetië schoon te maken, terwijl het restaureren van monumenten volgens hem duurder is dan elders in Italië.
6. En dan dit: internetpionier Larry Roberts (81) overleden
Eén van de grondleggers van het internet, Larry Roberts, is overleden. Roberts (81 jaar) werkte in de jaren zestig aan ARPAnet, de voorloper van het hedendaagse internet. ARPAnet werd in 1969 ontwikkeld door het Advanced Research Projects Agency (ARPA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Roberts was de voornaamste architect van het systeem. De internetpionier verliet ARPA in 1973, waarna zijn bedrijf Telenet hielp met het commercialiseren van de technologie. Later in zijn carrière hielp hij met het verbeteren van de kwaliteit van internetnetwerken. Roberts overleed op 26 december aan een hartaanval.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 2 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.