1. OneFit krijgt 4,25 miljoen van investeerders
‘Netflix’ voor sportscholen en yogastudio’s OneFit haalt 4,25 miljoen euro op bij investeerders, in een Series A-ronde geleid door INKEF Capital. Ook eerdere investeerder Peak Capital doet mee aan de kapitaalronde. OneFit wil de investering gebruiken om verder uit te breiden in Europese steden en productinnovatie te bevorderen. Op dit moment is OneFit actief in de Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en in het Duitse Cologne. Onefit-gebruikers kunnen voor een vast maandelijks bedrag onbeperkt sporten bij onder meer sportscholen en yogostudio’s in de stad.
Lees ook: hoe OneFit zijn businessmodel succesvol omgooide van prepaid naar all you can eat-sporten
2. Fairphone en Belsimpel breiden samenwerking uit
Impact-smartphone Fairphone 2 is vanaf deze maand beschikbaar in zeven fysieke Belsimpel-winkels door Nederland. De winkels zijn gehuisvest in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Fairphone en Belsimpel begonnen hun samenwerking afgelopen jaar, waarbij de telefoons via de webshop van Belsimpel aangeschaft konden worden. Fairphone is een bedrijf van ondernemer Bas van Abel, dat smartphones levert die op een zo eerlijk mogelijke wijze worden vervaardigd. Onderdelen kunnen worden vervangen, zodat de gebruiker bij één defect deel niet een geheel nieuwe smartphone nodig heeft.
3. Zelfrijdende auto’s mogen testritjes maken in België
Onze zuiderburen gaan de Amerikanen in San Francisco achterna. Vanaf deze maand mogen auto- en techbedrijven testritjes met de zelfrijdende auto maken in België. Dat schrijft het Belgische magazine Datanews. Ondernemingen die dit willen doen, moeten een aanvraag indienen bij de federale minister van Mobiliteit. Deze minister is vervolgens bevoegd een afwijking van de wegcode toe te staan. Volgens de Belgische Federale Overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer zouden tests met de autonome auto belangrijk zijn voor de ontwikkeling van dit type vervoer.
4. Facebook-medewerker gebruikt data om vrouwen te stalken
Nieuw voer voor de #DeleteFacebook-avant-gardisten: een medewerker van Facebook zou diens toegang tot data hebben gebruikt om vrouwen online te stalken. Dat ontdekte beveiligingsonderzoeker Jackie Stokes via een conversatie op Tinder. De medewerker, die voor Facebook hackers moest tegenwerken, bleek ook in de Tinder-gegevens van vrouwen te kijken. Wie met Facebook inlogt op Tinder, geeft zijn of haar Tinder-informatie aan Facebook. Een woordvoerder van Facebook stelt aan website Gizmodo de zaak te onderzoeken. Gisteren kondigde WhatsApp-oprichter Jan Koum al zijn afscheid van zinkend schip Facebook aan. De reden: Facebook deed niet voldoende aan privacy.
5. Salariskloof in Nederland is toegenomen
Weer een reden voor start- en scaleups om zich af te zetten van de saaie corporates: het salarisverschil tussen de top en de gemiddelde werknemers van de tweehonderd grootste bedrijven in Nederland is toegenomen. Dat meldt het CBS op dinsdag. Per bedrijf verdienden de vijf topverdieners gemiddeld een 6,2 keer zo hoog bruto jaarsalaris als normale werknemers. In 2010 was er nog sprake van een 5,5 keer zo hoge loonkloof. De top verdiende afgelopen jaar een gemiddeld jaarsalaris van 272 duizend euro, terwijl reguliere voltijdmedewerkers 50 duizend euro per jaar bruto kregen.
6. En dan dit: Hyves-kloon al na een paar uur gehackt
Nu Facebook uit is, is er opeens weer publieke interesse in Hyves. Niet-officiële kloon Hyven.nl ging dinsdagmiddag online, maar werd al binnen enkele uren gehackt. Hackers konden door kwetsbaarheden in het netwerk eenvoudig inloggegevens stelen. Ook liet een hacker alle links op Hyven.nl doorverwijzen naar een pornowebsite; onderbroekenlol van de bovenste plank. Hyven.nl heeft deels het uiterlijk van het in 2013 offline gehaalde Hyves. Hyves-eigenaar Telegraaf Media Group (TMG) stelde dinsdag tegen NU.nl dat het concern Hyven.nl hierop zal aanspreken.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 2 mei. Tot morgen!