1. Miljoenen voor elektrische scooter-startup Bolt Mobility
Bolt Mobility heeft 3,1 miljoen euro aan groeigeld opgehaald via een crowdfund-campagne op Seedrs, tweemaal zoveel als gepland. De Nederlandse startup, die zichzelf de ‘Nederlandse Tesla op twee wielen’ noemt, is op een missie om benzine-slurpende, milieuvervuilende scooters permanent te vervangen door elektrische scooters. Eerder dit jaar wisten oprichters Marijn Flipse en Bart Jacobsz Rosier al 1,9 miljoen euro in een financieringsronde te scoren. De opbrengst van de crowdfunding zal worden gebruikt om Bolt’s elektrische scooter met internetverbinding volgend jaar in de VDL-fabriek in serieproductie te nemen.
2. Exit voor medische startup SurgVision
Investeerders De Friesland Participatiefonds en BioGenerationVentures verkopen de medische startup SurgVision aan het Italiaanse Bracco Imaging. Hoeveel geld het Milanese bedrijf op tafel legt, wordt niet bekend gemaakt. De startup uit het Gelderse ‘t Harde heeft een technologie ontwikkeld die de behandeling van onder meer borstkanker moet verbeteren, waardoor minder herhaaloperaties nodig. “De acquisitie door Bracco stelt SurgVision in staat om de technologie verder te ontwikkelen en op relatief korte termijn naar de markt kunnen brengen”, zegt directeur Ton van den Hoven van SurgVision.
3. Oud-Challenger Eyelove stapt grens over
De Nederlandse prijsvechter Eyelove opent haar eerste winkels in België. Het brillenbedrijf voert momenteel gesprekken met apotheken en winkelbedrijven om nog meer verkooppunten bij onze zuiderburen te openen, want oprichter Paul Berkelmans wil snel doorgroeien naar 100 winkels in België. De oud-Challenger ziet dat het algemene prijsniveau van brillen in België hoger ligt dan in Nederland, omdat er minder concurrentie is van brilketens. In Nederland hebben de optiekketens 53 procent van de markt in handen, terwijl het marktaandeel van de grotere ketens in België slechts 25 procent is.
4. Voetbalreis-startup Homefans scoort groeigeld
Homefans heeft een investering van 150.000 euro opgehaald. De Nederlands/Britse startup, die zich specialiseert in voetbalreizen, verkreeg 40.000 euro van een business angel en de rest van 166 crowdfunders. Oprichters Luke Verbeek en Daniel Velasquez gingen in 2015 van start met het creëren van unieke voetbalervaringen, waarbij reizigers lokale fans ontmoeten en zelfs een wedstrijd spelen op het officiële trainingscomplex van een club. De investering zal worden gebruikt om reizen naar Zuid-Amerika en het WK in Rusland aan te bieden, de reisproducten verder te ontwikkelen en de backoffice te professionaliseren.
5. Crowdfunder uit Emiraten opent deur voor Nederlandse groeibriljantjes
De aankondiging is meer dan een jaar geleden, maar Eureeca is geopend voor Nederlandse ondernemers. Op het platform voor crowdfunding uit Dubai kunnen groeibedrijven terecht voor durfkapitaal. Anders dan de meeste crowdfunders kiest Eureeca niet voor financiering door middel van schulden, maar door aandelen. Na het Verenigd Koninkrijk is Nederland volgens de oprichters een logische volgende stap. “Wij gebruiken Nederland als uitvalsbasis voor expansie naar andere landen in Europa”, zegt mede-oprichter Chris Thomas. “Daarnaast ligt de kwaliteit van de Nederlandse ondernemer significant hoger dan gemiddeld.”
6. En dan dit: Gates wederom rijkste, Zuckerberg snelste stijger, Trump down
Bill Gates is voor de 24ste maal de rijkste Amerikaan. De Microsoft-oprichter mocht volgens de Forbes 400 ruim acht miljard dollar bijschrijven op zijn rekening ten opzichte van vorig jaar. De ‘USA Richest’ hadden sowieso niet te klagen, want deze elitegroep zag het vermogen met 2,7 biljoen dollar stijgen. Snelste stijger is Mark ZuckerbergDonald Trump
#1 Bill Gates (Microsoft) – 89 miljard dollar
#2 Jeff Bezos (Amazon) – 81,5 miljard dollar
#3 Warren Buffett (Berkshire Hathaway) – 78 miljard dollar
#4 Mark Zuckerberg (Facebook) – 71 miljard dollar
#5 Larry Ellison (Oracle) – 59 miljard dollar
#6 Charles Koch (Koch Industries) – 48,5 miljard dollar
#7 David Koch (Koch Industries) – 48,5 miljard dollar
#8 Michael Bloomberg (Bloomberg) – 46,8 miljard dollar
#9 Larry Page (Google) – 44,6 miljard dollar
#10 Sergey Brin (Google) – 43,4 miljard dollar
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van donderdag 19 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum