1. Makro sluit vandaag webwinkels
Sinds vandaag is grossier Makro gestopt met het gros van zijn e-commerce-activiteiten. De verschillende webwinkels sluiten, alleen horeca-ondernemers kunnen nog online blijven bestellen. Het dichtgooien van de deuren van de e-winkels Makro Direct, Wijn online, Baby & Peutershop en Makro Webshop is onderdeel van de strategie om van Makro een soort marktplaats te maken waar de beleving centraal staat. De 17 groothandels worden vernieuwd. Binnen het nieuwe concept gaan de winkels activiteiten hosten en kunnen andere ondernemers er hun diensten en producten aanbieden.
2. Uber brengt nu ook boodschappen thuis
Geen gehannes met winkelwagentjes, Amerikaanse Walmart-shoppers krijgen hun boodschappen thuisbezorgd dankzij de auto’s van Uber en Lyft. Online klanten van de megasupermarkten kunnen bij het afrekenen kiezen voor thuisbezorging, die wordt verzorgd door chauffeurs van de twee bedrijven. Het past bij Ubers strategie om de pijlen op meer te richten dan alleen personenvervoer. Webwinkels kunnen al gebruikmaken van Uber om orders snel te laten afleveren en in Londen gaat UberEATS binnenkort eten thuisbrengen.
3. Ondernemers somber over China
41 procent van de Europese ondernemingen die zakendoen in China, heroverweegt zijn activiteiten in het land. Enerzijds vanwege de neergang van de Chinese economie, anderzijds vanwege het ondernemingsklimaat. Ondernemers zeggen veel last te hebben van Chinese handelsbarrières. Een meerderheid van de 506 door de Europese Kamer van Koophandel geïnterviewde bedrijven meent dat Chinese bedrijven voordelen hebben die zij zelf moeten ontberen.
4. 20 miljoen euro voor e-health-ondernemers in mkb
Het kabinet gaat 20 miljoen euro investeren in het stimuleren van digitale toepassingen in de gezondheidszorg. Tijdens de e-healthweek in Amsterdam zei minister Schippers gisteren dat vooral mkb-ondernemers worden ‘gesteund en begeleid bij de opschaling van goede e-health-initiatieven’. Schippers hoopt hiermee veelbelovende innovaties sneller bij de patiënt te brengen en een plek te geven in de gezondheidszorg.
5. InvoiceFinance haalt 3,4 miljoen euro op
Geld ophalen met de openstaande facturen van je bedrijf. Dat is het idee achter InvoiceFinance, dat nu net zelf 3,4 miljoen euro heeft opgehaald. Geldschieters zijn venture capital fonds Peak Capital en fintech ondernemer en BinckBank-oprichter Kalo Bagijn. Met het binnengehaalde kapitaal wil InvoiceFinance snel uitbreiden en extra mensen aannemen. De mkb’ers en zzp’ers die gebruikmaken van InvoiceFinance, kunnen het geld dat zij via openstaande facturen nog tegoed hebben financieren bij professionele beleggers. “Voor een groot aantal bedrijven is dit precies wat ze nodig hebben om meer werk te kunnen binnenhalen of om op tijd rekeningen te betalen”, aldus ceo en mede-oprichter Sven van der Biezen.
6. En dan dit: hond mag in BV, aldus Hoge Raad
Dirkjan Bos uit Waal kan in zijn handjes wrijven: na jarenlang procederen heeft de Hoge Raad beslist dat hij zijn dwergschnauzer inderdaad op naam van zijn BV mag zetten en dus de 71 euro aan hondenbelasting mag opvoeren als bedrijfskosten. De gemeente Molenwaard stelde dat bedrijven geen hond kunnen houden omdat alleen natuurlijke personen de macht kunnen uitoefenen over een hond. Ondernemers die nu proberen om (een deel van de) ‘blaftaks’ te omzeilen zullen waarschijnlijk bot vangen: Bos is hondenfokker en betaalt ook netjes omzet- en vennootschapsbelasting over de pups die hij verkoopt.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 8 juni 2016. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk