1. Mobiel betalen: kastje verplicht
Zeg maar dag tegen je mobiele omzet: als het aan de Europese Bank Autoriteit (EBA) ligt kunnen online-aankopen boven de 10 euro vanaf eind volgend jaar alleen nog maar met een identificatie-apparaatje betaald worden. De bankentoezichthouder wil zo het aantal fraudegevallen terugdringen. Maar webshops vrezen volgens de Telegraaf dat zij de tent wel kunnen sluiten als gevolg van de nieuwe maatregel en komen in verzet. “Hiermee gaan we terug naar de vorige eeuw”, zegt Webshop Keurmerk-voorzitter Mark Teurlings. Maurits Bruggink van de Europese webshop-belangengroep EMOTA stuurde al een brandbrief aan Frans Timmermans, die als vice-voorzitter van de Europese Commissie onder meer is aangesteld om zinloze regels op te ruimen. Bruggink: “Deze maatregel gaat grote gevolgen hebben voor de e-commerce in Europa. Daarnaast zullen we straks in Amerika geen online aankopen meer kunnen doen.”
2. Britse Uber-chauffeur geen werknemer
Een Britse rechter heeft bepaald dat Uber zijn chauffeurs voortaan behandelen als werknemers in plaats van als zelfstandige ondernemers. De rechter maakte gehakt van Uber’s stelling dat het bedrijf in Londen neerkomt op ‘een mozaïek van 30.000 kleine bedrijven die worden verbonden door een platform’. De uitspraak betekent vooral dat Uber zijn ongeveer 40.000 Britse chauffeurs het minimumloon, pensioengeld en vakantiegeld moet betalen, mits zij die nieuw verworven status claimen. Uber gaat in beroep, en kan daarna nog naar het hooggerechtshof – maar de premies die het mogelijk moet betalen beginnen wel vanaf nu mee te tellen. Behalve voor Uber-chauffeurs kan de uitspraak ook impact hebben honderdduizenden andere Britten die in de diensteneconomie hun geld verdienen, zoals de maaltijdbezorgers van Deliveroo of de schoonmakers van Handy. De grootste vakbond van Groot-Brittannië, Unite, is bezig met het optuigen van een speciale afdeling die meer bedrijven gaat vervolgen voor schijnzelfstandigheid.
3. ‘40.000 zzp’ers opdrachtloos door DBA’
40.000 zzp’ers zijn tot nu toe opdrachten misgelopen door de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), stelt Stichting ZZP Nederland op basis van een enquête onder zijn leden. Ondernemers zeggen zzp’ers vaarwel omdat zij fikse naheffingen of boetes vrezen. Verzachtende omstandigheid: zelfstandigen kiezen er steeds vaker voor om alsnog aan de slag te blijven bij de opdrachtgever, maar dan in een payroll-constructie. Daarbij komt de (niet meer zo) zelfstandige in dienst van een payroll-onderneming, die dingen als de salarisadministratie regelt. Bij veel zzp’ers waarmee de samenwerking is gestopt, was er sprake van een verkapt dienstverband, ofwel schijnzelfstandigheid, reageert een woordvoerder van de Belastingdienst bij de NOS. Volgens hem was dat met de oude wet nooit aan het licht gekomen. “Toen werkten veel zzp’ers eigenlijk gewoon in loondienst.”
4. Beloning NXP-topman zorgt voor ophef
De 428 miljoen dollar (390 miljoen euro) die topman Rick Clever mogelijk overhoudt aan de verkoop van NXP aan concurrent Qualcomm zorgt voor ophef. Zo willen D66 en SP weten welke subsidiegelden NXP in de loop der jaren van de Nederlandse overheid heeft gehad voor onderzoek en ontwikkeling. D66 noemt de hoogte van het bedrag ‘bizar’. “We kunnen alleen een moreel appel doen om dergelijke bedragen niet te accepteren en verder maar hopen dat deze man belasting betaalt in Nederland”, zegt kamerlid Kees Verhoeven in het FD. Vakbonden FNV Metaal, CNV en VHP2 noemen het bedrag ‘ongehoord’ en vinden dat de tienduizenden werknemers van NXP nu een flinke bonus horen te krijgen. Beleggersvereniging VEB vindt de beloning ‘buitenproportioneel’. VNO-voorman Hans de Boer is vooral blij voor Clever: ‘Je mag alleen opschrijven dat ik de man van harte feliciteer.’
5. Ondernemer zoekt opvolger na plotselinge overlijden vrouw
Hier worden we een beetje stil van: een jonge ondernemer uit Nijmegen zoekt naarstig naar een opvolger na de plotselinge dood van zijn vrouw, bericht RTL Z. “Ik kan niet twee zaken runnen en voor mijn dochter zorgen”, zegt Jeroen Verhoeven (36). “Alles opgeven zou zonde zijn.” Verhoeven had net mij zijn vrouw Malou een tweede vestiging geopend van hun ‘healthy fastmeals’-concept BZZY, toen zij kort na de bevalling van haar eerste kind overleed aan kanker. Verhoeven probeerde zijn bedrijf in eerste instantie zelf draaiende te houden. Toen dat geen haalbare kaart bleek besloot hij zijn zaak twee weken geleden te sluiten. Hij hoopt dat een andere ondernemer of groot bedrijf zich meldt voor een overname.
6. En dan dit: Rutte ‘verslikt’ zich in Coca-Cola
Mark Rutte heeft belangrijke delen van een speech die hij eind juni gaf over het belang van Coca-Cola voor Nederland ‘klakkeloos’ overgenomen uit een folder van dat bedrijf. Dat schrijft RTL Z naar aanleiding van documenten die die de zender opvroeg bij het ministerie van Algemene Zaken. Rutte vertelde bij de opening van een nieuwe fabriek in Dongen onder meer dat Coca-Cola 1,3 miljard bijdraagt aan de Nederlandse economie en dat het Amerikaanse bedrijf hier jaarlijks 450 miljoen euro aan belastingen afdraagt. Die informatie blijkt afkomstig uit de Coca-Cola-folder ‘Behind the bottle’, maar is nooit geverifieerd door de ambtenaren die de speech met Rutte samenstelden. Ruttes bezoek leverde Coca-Cola naar eigen zeggen 800.000 euro aan free publicity op.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 31 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk