1. Bas van Abel (Fairphone) stapt in circulaire startup
Fairphone-oprichter Bas van Abel is een van de ondernemers achter de nieuwe startup De Clique. De Utrechtse schillenboer 2.0 verzamelt afval bij horeca-ondernemers en levert dat als grondstof aan bedrijven die er schoonmaakmiddel en diervoeding van maken, schrijft Business Insider. Van Abel doet het samen met Anja Cheriakova (van afvalscheidingsysteem en Sprout Challenger BinBang), en Steven Keulemans van Fungi Factory, een bedrijf dat paddestoelen kweekt op afval. De Clique werkt samen met Tekkoo, een bedrijf dat ondernemers helpt circulaire innovaties op de markt te brengen. Een eerder voorbeeld uit de stal van Tekkoo is PeelPioneers, de sinaasappelschillenverzamelaar van Sytze van Stempvoort.
2. Sony verkiest YouTube boven smartphone-congres vanwege coronavirus
Meerdere techbedrijven, waaronder Amazon en Sony, trekken zich vanwege het coronavirus terug uit Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, dé jaarlijkse smartphonebeurs. Eerder zegden LG, Ericsson en chipfabrikant Nvidia al af. Sony besloot zijn persconferentie te verplaatsen naar een livestream op YouTube. De beurs voor mobieltjes gaat vooralsnog gewoon door, maar MWC neemt wel maatregelen om het risico op verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo worden bezoekers uit de Chinese provincie Hubei, het epicentrurum van het virus, geweerd. Bezoekers die onlangs in China zijn geweest, moeten kunnen aantonen dat ze daar al minstens twee weken niet zijn geweest.
3. Reisplatforms klagen over machtsmisbruik Google
34 reisplatforms waaronder HomeToGo, TripAdvisor, Expedia en de Nederlandse aanbieders Bungalow.Net, Gites en Chalet.nl hebben een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie over wat zij zien als oneerlijk beleid van Google. De zoekmachine geeft zijn eigen reserveringsdiensten een voorkeursbehandeling, vinden de platforms. Daardoor krijgt Google “meer aandacht van gebruikers en meer clicks dan concurrenten, zelfs als die relevanter zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker”. Google toont zijn eigen resultaten in een visueel meer opvallende ‘OneBox’ bovenaan de pagina met zoekresultaten. Die aanpak leverde Google in Europa al in totaal 8,2 miljard euro aan boetes op.
4. ‘ClassPass knijpt sportscholen uit’
Fitness-abonnement ClassPass knijpt sportscholen uit en ondermijnt hun businessmodel, schrijft Vice op basis van gesprekken met 18 Amerikaanse sportschoolhouders. ClassPass breidde de afgelopen anderhalf jaar uit naar 28 landen, waaronder ook Nederland. Vorige maand werd het bedrijf van Payal Kadakia de eerste unicorn van het decennium. Sportscholen gaan met ClassPass in zee in de hoop op nieuwe leden. Maar ze houden te weinig over per klant, zegt een aantal tegen Vice. Ondertussen zouden klanten gewend raken aan (te) lage prijzen.
5. Miljarden euro’s verstoffen in ‘zombiefondsen’
Beleggers laten wereldwijd 1200 miljard aan investeringen verstoffen in beleggingesfondsen die niet genoeg geld hebben opgehaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Broadridge, waarover de Financial Times bericht. De verlieslatende ‘zombiefondsen’ onthullen volgens de krant een ongemakkelijke waarheid: dat vermogensbeheerders vaak niet zo efficiënt zijn als ze zelf doen voorkomen. Meer dan tweederde van de fondsen slaagt er niet in om minimaal 100 miljoen euro op te halen, een bedrag dat als ondergrens wordt gezien om break-even te kunnen draaien.
6. En dan dit: Gates Foundation gaf al bijna 54 miljard weg
Bill en Melinda Gates hebben sinds de oprichting van The Gates Foundation bijna 54 miljard dollar gespendeerd aan het bestrijden van ziektes, onderwijs voor kinderen en andere goede doelen, schrijven de twee in hun jaarlijkse Annual Letter. Als filantroop kun je “risico’s nemen die overheden niet kunnen nemen, en die bedrijven niet zullen nemen”. Er zitten nog 46 miljard dollar aan giften in het vat voor The Gates Foundation, met 1489 medewerkers de grootste particuliere stichting van de wereld. Het budget wordt ook aangevuld met een jaarlijkse gift van 2,6 miljard dollar van Waren Buffet. De komende tijd zijn klimaatverandering en gendergelijkheid speerpunten voor de Gates’en.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van dinsdag 11 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.