1. De Correspondent sluit kantoor in New York alweer
De Correspondent sluit zijn kantoor in de VS, nog vóór het journalistenbedrijf daar live gaat. Ernst-Jan Pfauth c.s. haalden eind vorig jaar 2,5 miljoen dollar aan contributies op voor de engelstalige versie The Correspondent en die komt er nog steeds, maar krijgt geen redactie in New York, zoals Pfauth afgelopen herfst nog aan Sprout vertelde. Het ‘campaign office’ sluit, 020 is bij nader inzien een betere plek om door te bouwen, de cultuur te bewaken en journalistiek talent aan te trekken. Zit wat in, maar Amerikaanse abonnees – volgens hoofdredacteur Rob Wijnberg 40% van de nieuwe members – kunnen zich een beetje belazerd voelen. Op NiemanLab krijgt Wijnberg uitgebreid de kans uit te leggen hoe het zit.
After raising millions in donations based on very lofty, high-horsey talk a about fixing the broken US news industry, The Correspondent says it won’t open a US newsroom and never wanted to be a US national news org https://t.co/oAA54PeN1P pic.twitter.com/W27LNbgCwN
— Tom Gara (@tomgara) 26 maart 2019
2. Singaporezen pompen half miljard in CitizenM hotels
Rattan Chadha heeft voor zijn hotelformule CitizenM een whopping 750 miljoen euro aan investeringen geregeld. Het Singaporese investeringsfonds GIC stapt in voor een half miljard, de bestaande aandeelhouders, pensioengigant APG en Chadha’s eigen fonds, lappen bij. De deal waardeert CitizenM op 2 miljard en moet de keten in staat stellen de komende jaren voor 1,5 miljard aan hotelkamers uit de grond te stampen in de hele wereld. Dat gebeurt onder leiding van Michael Levie en zoon Robin Chadha. Nu bestieren die 15 vestigingen in 8 landen, daar komen er in ieder geval 25 bij.
Lees ook: Mexx-oprichter Chadha regelt 1,5 miljard voor de groei van CitizenM
3. OM eist 18 maanden voor gesjoemel met startupleningen EZ
Wat Justitie betreft mag oprichter van Planet Internet Michiel Frackers 18 maanden de cel in, waarvan 6 voorwaardelijk, omdat hij 2,3 miljoen euro aan gemeenschapsgeld heeft gebruikt om privéschulden af te lossen. In de rechtszaak tegen Frackers en zijn zakenpartner Marc V. stelt het OM dat Frackers met zijn investeringsfonds Three Circles Ventures (TCV) de seedregeling van Technopartner misbruikte. EZ verstrekte achtergestelde leningen aan fondsen die investeerden in technostarters. Dat ging op 50/50-basis, maar Frackers haalde volgens Justitie zijn deel van de investering weer terug. Marc V. hielp hem met het witwassen van het criminele geld, en zou 8 maanden cel moeten krijgen, waarvan de helft voorwaardelijk. Beide ontkennen.
4. Lyft verhoogt uitgifteprijs voor IPO van vrijdag
Het loopt storm op de aandelen in Uber-concurrent Lyft die vrijdag notering krijgen aan de beurs, en daarom gooit het de prijs omhoog. In plaats van maximaal 68 dollar kosten de stukken nu tussen de 70 en 72 dollar. Dat levert bij de IPO 2,2 miljard dollar op en geeft Lyft een waardering van boven de 20 miljard dollar. Vorig jaar draaide de taxi-app een omzet van 2,1 miljard bij een – snel slinkend – verlies van 911 miljoen dollar. Chips en cola bij de hand: onder ticker symbol LYFT zullen we vrijdag zien of de IPO-prijs goed is geprikt.
Lees ook: Lyft lijkt beursgang meer dan nodig te hebben
5. Eerlijke tassen MYOMY zoeken funding op Rabo&Crowd
Marja Baas haalt voor haar tassenmerk MYOMY geld op via Rabo&Crowd, het nieuwe platform waarmee Rabobank en Nxchange obligatiebeurs spelen. Het doel is 5 ton uit de particuliere markt te halen via de verhandelbare stukken, Rabobank lapt nog eens 475K bij. Baas gebruikt het geld om internationaal te gaan met haar eerlijke en circulaire tassen. MYOMY begon in 2007, de producten zijn nu verkrijgbaar in meer dan 280 winkels in onder andere Nederland. “Ambachtslieden in India en Bangladesh verdienen met hun vakwerk een eerlijk loon, gezondheidszorg en onderwijs voor de hele familie”, aldus Baas.
6. En dan dit: Bavaria is voortaan koninklijk Royal
Even in de houding, mensen: Bavaria is voortaan Koninklijk. Het familiebedrijf viert deze week zijn 300-jarig bestaan (gefeli) en sleepte meteen het oranje predicaat in de wacht. Vanwege de naamsverandering die de Swinkeltjes vorig jaar invoerden voor hun brouwerij is het wel even wennen: Royal Swinkels Family Brewers heet het bedrijf voortaan. Maar bekt Koninklijke Bavaria niet veel lekkerder?
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van donderdag 28 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.