1. D66 wil dat veehouders pivot maken
Regeringspartij D66 wil de Nederlandse veestapel halveren, om zo de uitstoot van stikstof een halt toe te roepen. Hiermee wil de partij tegemoetkomen aan de recente stikstofuitspraak. Boeren die op kringlooplandbouw overgaan moeten volgens D66 gecompenseerd worden. Minister Schouten mag het plan dan onrealistisch noemen, het kan weleens één van de laatste kansen voor veehouders zijn; kweekvlees-startups stellen binnenkort goedkoper vlees op de markt te kunnen brengen dan slachtvlees. De vleesindustrie dreigt daarmee zijn complete bestaansrecht te verliezen en volledig gedisrupt te worden door startups.
2. Horeca spint garen bij verboden dancefestival
Ook zo’n gevolg van de stikstofuitspraak: de stikstof moet omlaag, en een vervuilend dancefestival dat grenst aan drie beschermde natuurgebieden is er dan niet meer bij. Afgelopen vrijdag verbood de rechter de doorgang van dancefestijn Eilân, dat komend weekend op Terschelling zou plaatsvinden. Alle 5.500 bezoekers krijgen hun geld terug, maar 2.000 mensen gaan waarschijnlijk alsnog naar het eiland voor een weekendje weg. De plaatselijke horeca speelt daarop in, meldt Omrop Fryslân. Kroegen willen de dancemuziek van de festival-dj’s zelf gaan draaien, om zo alsnog een weekend in festivalsfeer te creëren. Afijn, de één zijn dood..
3. Nederland maakt reputatie ‘belastingparadijs’ – weer eens – waar
Ai, ai, een pijnlijke uitkomst uit een onderzoek van het IMF en de universiteit van Kopenhagen: Nederland en Luxemburg krijgen wereldwijd bijna helft van alle investeringen in ‘fantoomkapitaal’. Dit zijn investeringen die primair zijn bedoeld om de belastingdruk van een bedrijf te verlichten. Die worden in lege brievenbusfirma’s zonder echte bedrijfsactiviteiten gestopt, in landen met gunstige belastingregels. In totaal zou er voor wel 1500 miljard dollar aan dergelijke investeringen worden gedaan, waardoor er voor landen minder geld overblijft om bijvoorbeeld wegen te vernieuwen.
4. Remote werkende Amerikanen zeggen L.A. vaarwel
Er is sprake van een interessante nieuwe demografische trend in de Verenigde Staten: metropolen New York, Los Angeles en Chicago zien hun populatie afnemen, terwijl middelgrote steden als Boise en Denver die juist zien toenemen. Wat is er aan de hand? Volgens The Atlantic heeft het alles van doen met de exorbitante huizenprijzen in de grote steden. Ben je niet extreem rijk, dan kies je al snel eieren voor je geld en verruil je New York voor een kleinere stad, waar je meer vierkante meters voor je geld krijgt. Volgens The Wall Street Journal ontstaat het verschijnsel ook doordat werknemers tegenwoordig vaker remote kunnen werken, dus vanuit huis – dat kan óók in Denver.
5. Almeerse ondernemers boos over plannen aanlegsteigers
Een groep ondernemers die in de havenkom van Almere Haven is gevestigd, spant een kort geding aan tegen de gemeente, meldt Omroep Flevoland. Die besloot er namelijk aanlegsteigers aan te leggen, om plaats te maken voor boten die weg moesten bij een oude, voormalige jachthaven. De ondernemers zijn bang dat het karakter van de havenkom zal veranderen en dat toeristen erdoor weg zullen blijven. Ook menen zij te laat te zijn geïnformeerd over de plannen. Het kort geding staat gepland voor dinsdagmiddag, nadat gisteravond een laatste bemiddelingspoging tussen ondernemers en gemeente plaatsvond.
6. En dan dit: ondernemers willen Van Gogh Museum in Amsterdam-Noord
Wie weleens in het Amsterdamse centrum rondloopt, weet: doe maar niet. Het is er te druk door de komst van miljoenen toeristen. Ondernemers van Amsterdam-Noord zouden graag wat van die toeristen op willen vangen. Daarom pleit ondernemersvereniging Veban er in het Parool voor om een hoofdvestiging van een museum aan het Buikslotermeerplein te krijgen; een nieuw museum, of een verplaatsing van het Van Gogh Museum. “Wellicht komen er te veel bezoekers naar het Museumplein”, zegt een woordvoerder. “Wij kunnen zo’n museum prima hebben.”
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van 10 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.
Afbeelding boven: Getty.