1. D-Day: Boyan Slat begint 8 september met oorlog tegen plastic
Boyan Slat gaat 8 september van start met The Ocean Cleanup, zijn project om de Stille Oceaan plasticvrij te maken. Met een U-vormige buis van 3 meter diep wil hij zoveel mogelijk plastic uit de zee halen en die vervolgens naar het land halen. Aan wal kan dit plastic worden gerecyclet. Een woordvoerder van The Ocean Cleanup stelt aan Business Insider dat succes niet gegarandeerd is. Het zou om een “bètafase” gaan. Slat begint in de sterk vervuilde Great Pacific Garbage Patch, die hij in 5 jaar tijd wil ontdoen van de helft van alle plastic. De ondernemer haalde sinds 2013 bijna 29 miljoen euro op voor zijn project.
Zo gaat Slat de plastic soep recyclen:
2. Teamleader haalt 18,5 miljoen op
De geldkraan blijft maar aan voor onze zuiderburen van Teamleader. Het Belgische SaaS-platform haalde donderdag een investering op van maar liefst 18,5 miljoen euro. Deze Series C-investing wordt geleid door Keen Venture Partners uit Londen. Ook doen bestaande investeerders Fortino Capital en Sage Capital en nieuwe investeerder PMV mee. Het bedrijf van Jeroen De Wit wil met het kapitaal zijn internationale groei versnellen en het product verder ontwikkelen. Teamleader biedt bedrijven een tool om zaken als relatiebeheer, projectmanagement en facturatie centraal te regelen. Het bedrijf haalde in eerdere rondes al 13 miljoen euro op.
3. Amsterdam zoekt startups om massatoerisme aan te pakken
In een poging het massatoerisme in te dammen, is de gemeente Amsterdam op zoek naar startups. Samen met stadspromotor Amsterdam Marketing en online boekingsbureau Booking.com organiseert de gemeente een innovatiewedstrijd, waaraan startups vanuit heel Europa deel kunnen nemen. Ze moeten hierbij komen met oplossingen om toeristen te spreiden, de economische kansen van toerisme te verdelen en toeristen bewuster te maken van hun gedrag. Startups kunnen zich tot en met 26 augustus opgeven. Wie door is, doet van 9 tot en met 11 oktober mee aan het programma en moet daarbij proberen een jury te overtuigen voor diens oplossingen.
4. Mark Vletter roept op tot boycot van WhatsApp en Google
Voys-ondernemer Mark Vletter vindt dat we massaal moeten stoppen met WhatsApp en Google. Volgens de Groningse ondernemer kunnen we beter gebruikmaken van privacyvriendelijke alternatieven, zoals Signal en DuckDuckGo. Dit stelt hij maandag in een opinie-artikel op Sprout. Met zijn oproep tot een boycot der techgiganten, treedt Vletter in de voetsporen van tv-presentator Arjen Lubach, die Nederlanders eerder dit jaar aanspoorde te kappen met Facebook. Net als Arjen Lubach heeft Vletter nog wel steeds een Instagram-account. Instagram is net als WhatsApp onderdeel van Facebook. Vletter heeft dan weer geen Facebook-account, maar zijn bedrijf Voys heeft dit wel.
5. Platenlabels klagen old-skool YouTube-rippers aan
Herinner je je nog dat je nummers op YouTube online ripte naar MP3-bestandjes om de liedjes vervolgens in verkrekte staat op je iPod af te kunnen luisteren? Welnu, dat gebeurt nog steeds. De drie grootste platenlabels ter wereld – Universal, Sony en Warner Bros – klagen daarom twee websites aan waarmee dit kan, zo meldt muziekmagazine Billboard maandag. Het gaat om de websites FLVTO.biz en 2conv.com, die vanuit – joh – Rusland beheerd zouden worden. Maandelijks zouden maar liefst 120 miljoen bezoekers naar deze sites toegaan. Aan deze 120 miljoen onwetenden geven wij bij Sprout een advies van slechts één woord: Spo-ti-fi!
6. En dan dit: Facebook feliciteert per ongeluk slachtoffers aardbeving
Een blunder voor Facebook. Het platform van Mark Zuckerberg zag hoopbetuigingen voor slachtoffers van de aardbevingen in Indonesië aan als felicitaties. En wat gebeurt er bij felicitaties op Facebook? Juist, een sierlijk palet aan slingers en balonnen vult het beeldscherm op. Deze pijnlijke misser ontstond bij het Indonesische woord selamat, dat zowel ‘gefeliciteerd’ als ‘overleven’ betekent. Het werd op Twitter opgemerkt door onderzoeker Herman Saksono. Terwijl Facebook zijn gebruikers doorgaans aanmoedigt om zo snel mogelijk op andere Facebook-gebruikers te reageren (a.k.a. engagement), houdt het zichzelf al pijnlijk lang op de vlakte over deze fout. Pr-blundertje voor in de boeken.
“Congrats” in Indonesian is “selamat”. Selamat also means “to survive.”
After the 6.9 magnitude earthquake in Lombok, Facebook users wrote “I hope people will survive”. Then Facebook highlighted the word “selamat” and throw some balloons and confetti. pic.twitter.com/DEhYLqHWUz
— Herman Saksono (@hermansaksono) August 6, 2018
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van dinsdag 7 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.