Toen wij deze zomer over angel investors-collectief Operator Exchange schreven, bestond de investeerdersgroep nog uit een kleine twintig leden. Nu, enkele maanden later, is het aantal gegroeid naar 26 leden, schrijft mede-initiatiefnemer Robert Gaal in een blogpost op Medium.
Operator Exchange ontstond dit jaar als uit de hand gelopen hobbyproject van vermogende ondernemers, investeerders en ex-topmannen, onder wie Nalden (WeTransfer) en Mark de Lange (Ace & Tate). Via een Telegram-groepje hielden zij elkaar op de hoogte van interessante bedrijven om gezamenlijk deelnemingen in te doen.
Na een tijdje investeren, kreeg het beestje een naam en in de toekomst willen ze er zelfs een fonds van maken. Tot dusver investeren leden maximaal 50.000 euro per persoon, waardoor investeringen 3 tot 5 ton bedragen – typische seed-rondes, dus.
Alexander Klöpping
Gaal riep topondernemers Pieter van der Does en Jitse Groen indertijd op om zich aan te sluiten bij het collectief. Dit is nog niet gelukt, maken we op uit de blogpost van de mede-initiatiefnemer. Wel heeft Operator Exchange Blendle-oprichter Alexander Klöpping, HackerOne-oprichter Michiel Prins en DuckDuckGo-designchef Holly Habstritt sindsdien mogen verwelkomen.
Lees ook: Rebelse ondernemer en nerd Alexander Klöpping lust zelfs Apple en Google rauw
Tot dusver kregen ze bij Operator Exchange honderd financieringsaanvragen binnen van startups. Tot nu toe leidde dit tot zes investeringen door leden uit het collectief, in wisselende bezettingen. Y Combinator-alumnus Tella is één van de bedrijven waarin ze hebben geïnvesteerd, meldt Gaal.
Founder Unfriendly-list
Stort je je plotseling op de investeringsmarkt, dan kom je rare dingen tegen. Zo sprak Gaal met een startup die voor een seed-ronde maar liefst 40 procent van de aandelen aan vijf investeerders gaf. Deze investeerders staan nu op zijn ‘Founder Unfriendly-list’, schrijft Gaal.
Te vaak ziet Gaal nog dat startups zich enkel richten op hun thuismarkt, bijvoorbeeld Nederland of het Verenigd Koninkrijk. Niet handig, denkt hij dan, want voor je het weet schaalt een Amerikaanse grootkapitalist op naar jouw thuismarkt en word je weggeconcurreerd. Het spel wordt niet lokaal maar wereldwijd gespeeld, wil hij maar zeggen.
Tot slot ergert Gaal zich aan het feit dat het in Europa ontbreekt aan relevante platforms voor startups en angel investors, zoals het Amerikaanse AngelList. Mocht er hier zoiets komen, waarbij de lokale regelgeving in acht wordt genomen, dan staan ze bij Operator Exchange in ieder geval te springen.