Vandaag gaf de Tacocopter weer een fraaie demonstratie van zijn kunnen. Op Disrupt, een conferentie van techmagazine Techcrunch liet hij een taco neerploffen voor de neus van gastheer Anthony Cha. Het gevaarte werd vorig jaar al gelanceerd door de startup Skycatch, maar was toen nog een verleidelijk, maar vooral vermakelijk concept. Toch zetten robotvliegtuigjes ondernemers aan het denken over vreedzamere toepassingen dan spioneren of het afvuren van raketten op vijanden van de VS.
Bier
Bezoekers van het rockfestival OppiKoppi in Zuid-Afrika konden deze zomer genieten van een koud biertje, geserveerd door een vliegende robot. Ze konden een bestelling plaatsen via een appje op hun smartphone, de roboheli bepaalde hun positie aan de hand van gps en liet het bier aan een parachute boven hun hoofd zakken. Manna, heet het systeem zeer toepasselijk. Elke keer als een biertje uit de hemel neerdaalde, juichte een 5000-koppige menigte.
Taco’s
De TacoCopter (‘one click taco delivery’) werd wereldberoemd. Hij is afgeschreven als hoax, maar bedenker Star Simpson bezweert dat eraan wordt gewerkt om het concept te ontwikkelen tot echte businesscase. Voor de westkust zijn de (Mexicaanse) taco’s een primaire levensbehoefte, een knipoog naar de Oostkust is het zustermodel, de LobsterCopter.
Pizza
Denk niet dat alleen maffe startups aan het spelen zijn met de onbemande luchtkoeriers: Domino’s pizza is ook druk met testen, liet het afgelopen zomer zien.
Schoon wasgoed
In Philidelphia experimenteert een uitbater van een stomerijketen met schoon wasgoed, afgeleverd door een helicopter. Oké, het was bedoeld als marketingstunt en als zodanig behoorlijk geslaagd, maar ondernemer Harout Vartanian bezweert dat hij op termijn echt de helicopters wil inzetten in zijn logistiek.
Gebak
Chinezen zijn ook niet vies van nieuwe technologie. In Sjanghai serveerde bakkerij Incake zijn klanten eerder dit jaar gebak. Daar moest het weer mee stoppen, toen de politie ingreep vanwege de publieke veiligheid.
Sushi
Dichter bij huis: Londen. Daar zette Shushi-restaurant Yo!Sushi een helicopter in om zijn hippe sushi burgers te serveren. Sushibars waren al eerder innovatief als het om de logistiek gaat: denk aan de lopende band, waarop al jaren sushihapjes langsschuiven.
Medicijnen
Het is niet alleen maar marketinglol als het om de inzet van robocopters gaat. In de meest afgelegen gebieden ter wereld zouden de drones ook kunnen worden ingezet om medicijnen af te leveren bij patiënten. De ideële startup Matternet werkt daar al geruime tijd aan.