NLC Ventures, investeerder in medische startups, schakelt crowdfunding in om zijn fondskapitaal uit te breiden. En dat loopt goed. De campagne op Leapfunder die eind deze week sluit, nadert de 400.000 euro. Daarmee is het maximumdoel van 450.000 al bijna bereikt. ‘Dat gaan we zeker halen’, zegt Roland Zegger, managing partner van NLC. Meedoen aan de campagne via Leapfunder kan vanaf 1.000 euro. ‘We hebben al aardig wat particulieren voor 1.000 euro, maar we zien ook grotere partijen die 10.000 of 20.000 euro inleggen.’
Zegger (foto) is betrokken bij de werving en selectie van de ondernemers die NLC met het vers opgehaalde geld wil ondersteunen en heeft al wat projecten op het oog, waaronder een idee op het gebied van medische scans, zoals een EEG iof een MRI. ‘Met deze nieuwe vinding is méér kwalitatieve en kwantitatieve analyse uit de scans te halen dan nu mogelijk is’, aldus Zegger.
Medisch specialisme
NLC concentreert zich op medische toepassingen en uitvindingen en helpt startende ondernemers met een goed idee door de juiste mensen aan te dragen en een businessmodel op te tuigen. ‘Anders dan bij veel andere investeerders is onze investering niet primair financieel. Het gaat om het overdragen van kennis en expertise en om het netwerk dat wij kunnen bieden.’
In ruil voor de ondersteuning wordt NLC mede-eigenaar van de uitvinding. NLC stapt al vroeg in, als een idee nog niet eens het stadium van bedrijf heeft bereikt. NLC is begonnen in 2014 en heeft tot nu toe geïnvesteerd in drie ondernemingen die aan het begin van hun ontwikkeling staan.
Drie ventures
Een van de drie is MultiDAM (Multi Dynamic Ambulance Management), dat met een algoritme de inzet van ambulances optimaliseert. Een ambulance hoort binnen 15 minuten ter plaatse te zijn bij een melding, maar dat wordt in 7 procent van de gevallen niet gehaald. Daardoor krijgen naar schatting 35.000 mensen die op een ambulance wachten niet tijdig hulp. Met de algoritmen kan de beschikbare capaciteit herverdeeld worden, en dat scheelt aanrijtijd én kosten.
De tweede is Haermonics, een systeem dat het hart na een openhartoperatie spoelt in de eerste 24 tot 48 uur om mogelijke infecties en complicaties te voorkomen. Het pompsysteem is ontwikkeld door een hartchirurg en bedient een gat in de markt, want dergelijke nazorg is er momenteel niet.
De derde startup is Wind Tales, een spel voor kinderen met taaislijmziekte. Het helpt de kinderen op een speelse manier met ademhalingsoefeningen. Terwijl ze met de spirometer hun longcapaciteit oefenen, zorgt die ook voor de bewegingen in het spel. Wind Tales probeert hun therapie draaglijker te maken en de therapietrouw te bevorderen. Het spel is ontwikkeld in samenwerking met Vici BV en is bedoeld voor kinderen van 4 tot 14 jaar.
Zes nieuwe ventures
NLC trekt 75.000 euro uit voor elke nieuwe investering. Bij 450.000 euro nieuw geld is er dus ruimte voor zes ventures en dat is volgens Zegger momenteel wat NLC aankan. ‘We zijn met zes partners en zes business developers. Daarnaast hebben we een netwerk van experts en adviseurs die ons helpen. Voorlopig kunnen wij vooruit.’