Begrotingstekort explodeert | 15:43 uur
De coronacrisis duwt het begrotingstekort naar 92 miljard euro aan het einde van dit jaar, verwacht het kabinet. Het tekort van omgerekend 11,8 procent is het op een na slechtste financiële resultaat sinds 1900, becijfert de Volkskrant. De Nederlandse staatsschuld stijgt dit jaar in één klap van 48,3 naar 65,2 procent van het bbp.
‘Het kabinet verwacht een flinke economische krimp, kan rekenen op fors lagere belastinginkomsten en is daarnaast veel geld kwijt aan steunmaatregelen’, schrijft minister van Financiën Wopke Hoekstra. ‘Hoe groot de krimp zal zijn, welke deuk er in de belastinginkomsten wordt geslagen en wat er uiteindelijk wordt uitgegeven aan steun is op dit moment, in het oog van de storm, uiterst onzeker.’
Het noodpakket dat de overheid uittrok om bedrijven te steunen, leidt nu toe al tot 35 tot 45 miljard euro aan verminderde belasting- en premieontvangsten over de drie maanden dat het noodpakket geldt.
Bijna iedere ondernemer heeft minder opdrachten | 12:25 uur
Nedelandse ondernemers worden zeer hard geraakt door de coronacrisis, bericht onderzoeksbureau Panteia op basis van een enquête onder 7200 mkb’ers. Negen van de tien ondernemers ondervinden momenteel een terugloop van nieuwe orders en opdrachten. Ongeveer een op de drie ondernemingen geeft aan geen werkvoorraad meer te hebben. Nog eens een op de drie ervaart of verwacht ernstige liquiditeitsproblemen of vreest voor leveringsproblemen.
Bij ruim een kwart van de gepeilde bedrijven werkt 80 tot 100 procent van de werknemers thuis. Een flink deel (42%) van de ondernemingen geeft aan dat het huiswerken een negatief effect heeft op de productiviteit. Een even grote groep geeft aan dat dit geen effect heeft op de productiviteit, of dat men dat niet goed kan beoordelen. Maar 6 procent ziet een positief effect op de productiviteit.
Supermarkten nemen honderden mensen aan voor bezorging | 08:23 uur
Supermarkten hebben de afgelopen weken honderden nieuwe werknemers aangenomen voor hun bezorgdiensten, schrijft de NOS. Daarmee proberen zij de enorm toegenomen vraag, en lange wachttijden te voorkomen. Bij Jumbo, Albert Heijn en Coop werden per bedijf honderden nieuwe werknemers aangenomen. Picnic nam de afgelopen weken vijfhonderd nieuwe werknemers in dienst.
Door de drukte kan dagen duren voordat boodschappen in huis zijn. Picnic laat de slogan ‘Voor tien uur ‘s avonds besteld, morgen in huis’ al een tijdje weg. Bij Coop en Albert Heijn vervijfvoudigde de vraag naar online diensten. Bij Picnic ging de vraag door het coronavirus drie keer over de kop. Bij Jumbo is de online-omzet met de helft toegenomen.
Heineken komt huurders tegemoet | 08:00 uur
Bierbrouwer Heineken scheldt voor de maand mei de helft van de huur kwijt van 130 horecaondernemers waarvan de bierbrouwer pandeigenaar is. ‘Met deze aanvullende maatregel hopen we lucht te geven in tijden die financieel zwaar zijn. meldt Heineken-directeur Marc Josephus Jitta. ‘Het betreft een eenmalige kwijtschelding die we doen in afwachting van structurele overheidsmaatregelen om horecaondernemers verder te ondersteunen.’
DONDERDAG 23 APRIL
Nieuwe cybersecurity-toolkit voor zorgverleners | 20:13
Het Dutch Security TechFund (TIIN Capital), de European Cyber Security Organisation (ECSO) en The Hague Security Delta (HSD) hebben een tweede versie gemaakt van de Cybersecurity Toolkit, een hulpgids waarmee ziekenhuizen, klinieken en gezondheidscentra ‘in de frontlinies van de COVID-19-uitbraak’ zich kunnen beschermen tegen cyberattacks en ransomware. ‘Om hen te steunen in het gevecht tegen cybercriminelen geeft de Cybersecurity Toolkit een overzicht van bronnen die behulpzaam zijn bij het oplossen en in kaart brengen van deze incidenten.’
Geen trendbreuk faillissementen | 19:26 uur
Afgelopen week (13 tot en met 17 april) zijn 60 bedrijven failliet verklaard, 29 minder dan de week daarvoor, meldt het CBS. Daarmee is de coronacrisis nog niet te zien in het aantal faillissementen. In de eerste 16 weken van 2020 werden 986 bedrijven failliet verklaard, een bedrijf minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Ondernemers roepen op tot sociaal werkgeverschap | 17:22 uur
Een bonte stoet van bijna 100 corporates (waaronder Unilever, Cisco en Salesforce) en groeibedrijven zoals Mollie, Viisi, MUD Jeans en Keytoe doen met de website WieZetJijOpEen.nu een oproep om werknemers op de eerste plaats te zetten. ‘We hopen dat zoveel mogelijk organisaties zich aansluiten en daardoor in de media de focus verschuift naar “de meeste meeste mensen deugen’’, zegt initiatiefnemer Tom van der Lubbe (Viisi).
Via het open platform kunnen ook klanten en leveranciers zien wie in tijden van corona solidair zijn. ‘Veel consumenten willen, juist nu, ondernemers steunen die hun sociale gezicht tonen’, zegt Van der Lubbe. ‘We vinden dat ondernemers zoals John de Mol veel te veel aandacht krijgen, want een groot deel van de Nederlandse ondernemers toont zich juist solidair met zijn werknemers. De website biedt voor hen een plek.’
Partijen die zich aansluiten mogen een #peoplefirst-logo dragen. Het platform roept solidaire ondernemers op zich aan te sluiten bij het initiatief. “Zij kunnen hun logo insturen voor een plek op het platform. Het zou mooi zijn als we op deze manier samen op kunnen roepen tot meer solidariteit in het Nederlandse bedrijfsleven.’
Ceo Air France-KLM levert bonus en deel salaris in | 16:31 uur
Na forse kritiek op het beloningsbeleid van zijn bedrijf ziet ceo Ben Smith van Air France-KLM dit jaar af van zijn bonus. Niemand minder dan minister van Financiën Wopke Hoekstra had als grootaandeelhouder kritiek op het voornemen van de luchtvaartmaatschappij om Smith toch in aanmerking te laten komen op een bonus, boven op zijn salaris van 900.000 euro. KLM-topman Pieter Elbers levert tot eind van 2020 20 procent van zijn salaris in. KLM zette al eerder een streep door het plan om Elbers een bonus te geven.
Textielcontainers puilen uit | 16:00 uur
Containers voor overbodig textiel zitten tjokvol, blijkt uit een bericht van de NOS. Dat veel mensen thuiswerken lijkt te zorgen voor een massale opruimwoede. ‘Het lijkt wel alsof iedereen z’n kledingkast uitruimt in de baas zijn tijd’, zegt een medewerkers van een kledinginzamelbedrijf.
Platform bundelt vraag en aanbod arbeidsmarkt | 15:39
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben samen met gemeenten, vakbonden en de overheid het platform NLWerktDoor opgezet. Daar wordt vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samengebracht, nu de coronacrisis leidt tot baanverlies. Tegelijk zijn veel werkgevers in bijvoorbeeld de zorg, logistiek, distributie, winkels, voedselketen, bouwbedrijven en techniek juist op zoek zijn naar personeel.
VNO-NCW en MKB willen minder strenge grenscontroles | 15:05 uur
Er moeten minder formaliteiten aan de grenzen komen. Dat stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De EU-regels over vervoer van goederen per vrachtwagen en over werk dat afhankelijk is van een grensoversteek moeten soepeler.
‘Bioscoop straks nog maar voor kwart gevuld’ | 09;24 uur
Als bioscopen na 20 mei weer open mogen, dan laten ze gemiddeld 70 tot 75 procent minder bezoekers toe. Dat staat in het conceptprotocol dat de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) bij de overheid heeft ingediend, bericht BNR. Voor grote zalen zoals in het Amsterdamse Tuschinski (735 stoelen), zal een maximum gelden van honderd mensen.
Het protocol beveelt ook dat bioscoopzalen vaker worden schoongemaakt en dat bezoekers pas kort voor het begin van de film naar binnen mogen. Daanaast zullen films niet meer tegelijk worden geprogrammeerd om te voorkomen dat de bezoekers elkaar tegenkomen.
Sinds het sluiten van de filmzalen is er gemiddeld al ruim 30 miljoen euro minder omzet gemaakt. Bioscopen boekten vorig jaar een omzet van 348 miljoen euro.
Kleindochter Disney-imperium over salarisstop: ‘WHAT THE ACTUAL F***?????’ | 08:43 uur
Vanwege de coronacrisis betaalt Walt Disney 100.000 medewerkers van pretparken en hotels tijdelijk niet meer, en dat gaat er niet in bij Disneytelg Abigail Disney, de kleindochter van medeoprichter Roy O. Disney. ‘WHAT THE ACTUAL F***? twittert zij verontwaardigd in een twitter-thread van 25 tweets. Het steekt Disney dat het concern ondertussen doorgaat met het uitbetalen van 1,5 miljard dollar aan dividend, en ook de bonussen van het bestuur niet pauzeert. Met de loonstop voor 100.000 medewerkers bespaart Disney 500 miljoen dollar per maand. De pretparken en hotels van Disney zijn vanwege het coronavirus al bijna vijf weken dicht.
OK, I’ve been holding my tongue on the theory that a pandemic is no time to be calling people out on anything other than failing us in a public health sense. I thought it might be a moment for peace and reconciliation. But I feel a thread coming on….1/ https://t.co/G1mUq7RmAV
— Abigail Disney (@abigaildisney) April 21, 2020
WHAT THE ACTUAL F***????? Look, dividends aren’t ALL bad, given the number of fixed income folks who rely on them. But still 80% of shares are owned by the wealthiest 10%. So that excuse only goes so far. But the REAL outrage is, of course, those bonuses…2/
— Abigail Disney (@abigaildisney) April 21, 2020
WOENSDAG 22 APRIL
Geen dividend en aandeleninkoop in 2020 bij tweede steunronde | 18:46 uur
Het kabinet werkt aan een verruiming van de NOW-regeling, door de regeling uit te breiden naar concerns die kampen met slecht presterende werkmaatschappijen, maar als geheel niet voldoen aan het 20 procentscriterium. Bedrijven die hiervoor in aanmerking willen komen mogen in 2020 geen dividend of bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen. Daarmee is het kabinet softer dan Denemarken, dat met een vergelijkbare maatregel dividend en stock buybacks tot en met 2021 verbiedt voor gesteunde bedrijven.
Het kabinet erkent na ophef over onder andere de steunaanvraag van Booking.com dat de steunmaatregelen ‘niet altijd voldoende passend zijn’. ‘Het kabinet monitort de signalen hierover en stuurt bij waar dat nodig en mogelijk is’, schrijft minister Wouter Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet laat nu ook dochterbedrijven in aanmerking komen voor steun, maar wil voorkomen dat er geschoven wordt met kosten en omzet. Daarom mogen concerns waarvan een dochterbedrijf – zoals Booking.com BV binnen het concern Booking Holdings – een beroep doet op de regeling, over 2020 geen dividend of bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen.
Koolmees meldt ook dat inmiddels meer dan 100.000 bedrijven een beroep gedaan hebben gedaan op de NOW-regeling.
ONL geeft kabinet 10 voorstellen | 15:57 uur
De bekendmaking dinsdagavond door premier Rutte dat de overheidsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus worden verlengd tot 20 mei, betekent een dreun voor de economie en ondernemers, stelt ondernemersvereniging ONL. Als het Kabinet niet snel met extra steun komt zullen veel ondernemers geen toekomstperspectief meer hebben, vreest de belangenbehartiger van Hans Biesheuvel en Mirjam Bink.
De organisatie wil dat het noodpakket aan maatregelen nog deze week wordt verlengd tot ‘ver na 31 mei’. Hierbij is haast geboden, zegt ONL, die wil voorkomen ‘dat veel ondernemers in paniek een faillissement aanvragen’. De belangenbehartiger doet deze 10 voorstellen om het vertrouwen in de economie te herstellen:
- Verruim de TOGS, de GO en de BMKB
- Steun de non-bancaire financiers
- Repareer en verruim de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkgelegenheid
- Kwijtschelden uitbetaling transitievergoeding
- Schort WW-premiedifferentiatie naar aard van de arbeidsovereenkomst op
- Uitstelregeling voor het vakantiegeld
- Ga voor Belastingafstel
- Verruiming boedelkredieten bij surseance
- Andere voorwaarden voor multinationals
- Maak een overlevingsprotocol per sector
ONL licht de 10 voorstellen hier toe.
Basic Fit hoopt op staatsgarantie voor 60 miljoen aan leningen | 15;13 uur
De al sinds halverwege maart gesloten sportschoolketen Basic Fit zet in totaal 100 miljoen euro aan leningen in om de crisis te kunnen overbruggen, laat het bedrijf weten bij de presentatie van zijn nieuwste kwartaalcijfers. Daarvan is 60 miljoen euro in de vorm van leningen waarbij de overheid garant staat. Een akkoord met de banken is er al, maar Basc Fit wacht nog op goedkeuing van de RVO, de dienst die de staatsgarantie moet goedkeuren. Het bedrijf hoeft dankzij steunmaatregelen zoals de NOW-regeling in Nederland geen van zijn 5000 werknemers te ontslaan.
De 2,3 miljoen leden van de sportclub hoeven vanaf 1 mei geen abonnementsgeld meer te betalen. Voor de maand april gaf Basic Fit hen de keuze voor een compensatieregeling, zoals korting in een latere periode van zes maanden of een premium abonnement zonder meerprijs. Van die optie maakte 75 pocent van de abonnees gebruik, de andere 25 procent koos direct voor een stopzetting van hun abonnementsgeld.
Om kosten te besparen leveren de directieleden waaronder ceo en oprichter René Moos de helft van hun salaris in, worden er voorlopig geen nieuwe sportscholen gebouwd en wordt onderhoud beperkt. Dankzij die ingrepen en de ‘support’ van huurbazen en leveranciers zijn de operationele kosten met 65 procent ingedamd, en is de cash-uitstroom teruggebracht tot 15 miljoen euro per maand. Basic Fit heeft ruim 828 sportscholen in Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg en Spanje.
‘We weten niet hoe lang onze clubs nog gesloten moeten blijven’, zegt Moos in een toelichting. ‘Ik hoop dat we ons snel weer in de omstandigheied bevinden waarin onze ruim twee miljoen leden terug kunnen keren naar hun normale leven en onze clubs kunnen bezoeken.’
Deze 155 ‘tech heroes’ vechten tegen corona | 14:48 uur
TechLeap heeft een overzicht gemaakt van 155 techbedrijven die de coronacrisis helpen bestrijden. Het gaat om een brede groep ondernemers in gezondheid, onderwijs, arbeidsbemiddeling, bedrijfssoftware, media en voeding. Die bedrijven haalden bij elkaar 671 miljoen euro aan groeigeld op hebben in totaal 6.228 medewerkers. Ruim een vijfde heeft minstens één vrouwelijke oprichter.
De bedrijven op de lijst ‘Dutch Tech Heroes fighting COVID-19’ zijn per bedrijf te bekijken met deze online database.
Hunkemöller betaalt minder huur, maar vastgoedbedrijf vraagt faillissement aan | 11:11 uur
Lingerieketen Hunkemöller komt terug van zijn besluit om geen huur meer te betalen aan de eigenaren van zijn 180 vestigingen, blijkt uit een brief waar het FD de hand op legde. De komende drie maanden betaalt de keten ‘minder’ huur, naar rato van de omzetverlies per filiaal, schrijft financieel directeur Michael Hitchcock. Hij meldt ook dat de omzet van Hunkemöller ‘de afgelopen weken’ met 78 procent is gekelderd.
De verhuurders van Hunkemöller lijken niet onder de indruk. In navolging van pandeigenaar Gerard Paagman vorige week heeft nu ook Vastgoedfonds Wereldhave het faillissement van Hunkemöller aangevraagd, meldt het vastgoedbedrijf aan de krant. ‘Het is de enige partij die structureel weigert stappen te zetten en we zien daardoor geen andere mogelijkheid’, zegt een woordvoerder.
Recordaantal nieuwe abonnees Netflix | 10:44 uur
Netflix is dankzij een leger thuisblijvers de afgelopen drie maanden gegroeid met 15,8 miljoen abonnees. Die nieuwe aanwas is ongeveer twee keer zo groot als het kwartaal daarvoor. De eerste twee maanden van dit jaar was de groei vergelijkbaar met de groei tijdens de afgelopen twee jaar, maar vanaf het moment dat de coronamaatregelen wereldwijd impact begonnen te maken, steeg het aantal nieuwe aanmeldingen spectaculair.
Netflix heeft nu 182 miljoen abonnees. De groei is vertekend, erkent de videodienst van Reed Hastings, omdat een deel van de nieuwe aanwas doo de coronacrisis naar voren is gehaald, waardoor de groei na het opheffen van de lockdown juist lager zou kunnen uitvallen. De opnames van bijna alle nieuwe Netflix-producties liggen momenteel stil, maar de pijplijn is nog genoeg gevuld om de komende tijd nieuwe titels te kunnen lanceren, verwacht de dienst. Netflix lanceerde vorige maand een steunfonds van 100 miljoen dollar voor de creatieve industrie, waarvan 1 miljoen euro voor het Nederlands Filmfonds.
Geen nieuwe steun voor bedrijven die dividend uitkeren | 10:27 uur
Bij een eventuele tweede steunronde voor bedrijven wordt van bedrijven geëist dat zij geen dividend of bonussen uitkeren zolang zij steun krijgen, meldt de NOS. Ook het omscholen van personeel kan een voorwaarde worden. Daarnaast wordt per sector afgewogen of het wenselijk is dat de overheid tot 90 procent van de salarissen betaalt. Het kabinet verwacht in de tweede week van mei een knoop door te hakken over nieuwe voorwaarden.
Het kabinet rent met de NOW-regeling een beetje achter de feiten aan, nu blijkt dat zowel het uitkeren van dividend, het terugkopen van aandelen en het betalen van bonussen geen rol spelen bij het al dan niet uitkeren van steungeld. Daardoor ontstond ophef rondom de steunaanvragen van Booking.com en KLM.
Grootste daling consumentenvertrouwen ooit | 09:14 uur
Door het coronacrisis is het consumentenvertrouwen volledig gecrasht. Van een stand van min 2 in maart daalde de index naar min 22 in april, meldt het CBS. Dat is de grootste daling ooit. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid zijn fors verslechterd.
Over de economie in de komende twaalf maanden waren consumenten nog nooit zo negatief (min 31). De koopbereidheid ging van een stand van 2 in maart naar min 17 in april, de grootste daling ooit. Consumenten zijn behoorljk somber over hun financiële situatie in de komende 12 maanden. En zij vinden de tijd voor grote aankopen veel ongunstiger dan in de voorgaande maand.
De daling leidt vooralsnog niet tot de laagste stand ooit. Het vorige dieptepunt was min 41 in maart 2013. Het hoogtepunt was in in januari 2000 (plus 36).
DINSDAG 21 APRIL
Voorwaarden voor steunpakket mogelijk verscherpt | 17:46 uur
Als het steunpakket voor bedrijven wordt verlengd, dan worden de voorwaarden mogelijk aangescherpt, zei minister Koolmees dinsdag in de Eerste Kamer. Hij benadrukte dat het huidige pakket onder grote tijdsdruk tot stand is gekomen en dat ‘eenvoud’ en ‘uitvoerbaarheid’ voorop stonden. Maar als de steun langer duurt dan speelt ook het ‘maatschappelijk draagvlak’ volgens Koolmees een rol.
De minister reageert daarmee op de ophef over de steunaanvragen van bedrijven zoals Booking.com, die hun hand ophouden bij de overheid terwijl ze eerder miljarden aan dividend uitbetaalden aan aandeelhouders en voor miljarden aan aandelen terugkochten om de beurskoers te verhogen. Koolmees is niet van plan om de voorwaarden van het huidige steunpakket met terugwerkende kracht te veranderen. “Dan ben je een onbetrouwbare overheid.’
Amsterdamse ondernemers luiden noodklok | 16:02 uur
Amsterdamse ondernemers vragen hun gemeente in een open brief om een extra noodbudget voor horeca- en winkelbedrijven. Door het omvallen van bedrijven kunnen tot wel 50.000 werknemers hun baan kwijtraken, schrijven meerdere ondernemersverenigingen uit de hoofdstad aan hun stadsbestuur. ‘Wij vragen de gemeenteraad Amsterdam alles te doen wat in haar vermogen ligt om deze kaalslag te voorkomen.’
Volgens de initiatiefnemers worden de Amsterdamse economie in verhouding sterker geraakt door de coronacrisis dan de Nederlandse economie in haar geheel. ‘Met name in de horeca en detailhandel stijgt het water tot aan de lippen, ondanks dat ondernemers in deze sectoren maximaal gebruik maken van de steunregelingen, zoals NOW en BMKB.’
Advies aan overheid: scholen weer deels open | 12:20
Goed nieuws voor alle ouders met kleine kinderen, die moeten thuiswerken maar tegelijkertijd op de kiddo’s moeten letten: het Outbreak Management Team (OMT) adviseert de regering om het mogelijk te maken dat basisscholen na de meivakantie weer open gaan. wel moeten zij een halve bezetting hanteren en gespreide starttijden. Dat melden meerdere media waaronder het Financieele Dagblad en NOS, die het advies in handen kregen.
Er zou nog ‘geen consensus binnen het OMT zijn over de vraag of de basisscholen weer helemaal of half open kunnen. De kinderopvang en het speciaal onderwijs kunnen begin mei in ieder geval wel weer volledig open, als het aan het adviesorgaan ligt. Scholen in het voortgezet onderwijs moeten nog in ieder geval een maand dichtblijven, stelt het OMT.
Wat er moet gebeuren met contactberoepen is nog niet duidelijk. Het risico bij beroepen waar normaal gesproken ook beschermingsmiddelen worden gebruikt, zoals bij de tandarts, is volgens het OMT beheersbaar. Maar bij contactberoepen zoals kappers is het nog te vroeg om uitsluitsel te geven over een opheffing van het verbod. ‘Het knelpunt hierbij is de onduidelijkheid over de rol van presymptomatische besmetting in deze setting, en in verband hiermee de noodzaak van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen buiten de zorg.’
Het OMT adviseert het verbod op evenementen ‘voor langere tijd’ te verlengen. Dit omdat ‘het risico voor de volksgezondheid dat gepaard gaat met het toestaan van evenementen, een reëel risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus oplevert’.
Vanavond om 19:00 uur horen we wat het kabinet met de adviezen van het OMT doet.
Virgin Australië vraagt uitstel betaling aan | 12:16
Virgin Australië vraagt uitstel van betaling aan, omdat het concern geen overheidssteun krijgt in Australië. Het is voor een meerderheid van de aandelen in handen van Richard Branson. Met het faillissement zou Australië zijn een na grootste vliegonderneming verliezen. Eerder vroeg branchegenoot Norwegian Air een faillissement aan voor zowel zijn Zweedse als Deense activiteiten.
Kappers voorbereid op heropening, vakbond verwacht toeslag | 10:37 uur
Kappers en vakbonden CNV en FNV hebben een protocol opgesteld om kapsalons weer te kunnen openen. Zodra de salons weer open gaan, zullen er minder stoelen worden bezet, gaan kappersmondkapjes dragen of spatmaskers gebruiken. Ook moeten kappers letten op afstand tussen hun collega’s.
De inzet van kappers moet altijd vrijwillig zijn, stelt CNV. ‘Als die zich niet senang voelt, houdt het gewoon op.’ De vakbond stelt dat een toeslag voor kappers gepast is, omdat de veiligheid van zowel klant als werknemers ‘nadrukkelijk in het geding is’. De vakbond: ‘De klant dient iets extra’s te betalen voor de veiligheidsmiddelen die nu moeten worden ingeslagen om hem of haar te kunnen bedienen. De kappers kunnen dat zelf echt niet allemaal bekostigen.’
MKB Nederland: tweede hulpronde nodig | 10:08 uur
Ondernemers hebben een nieuwe steunronde nodig van het kabinet, zegt MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in de Telegraaf. Het eerste pakket was goed voor de eerste nood, zegt hij. ‘Maar nu is er een steunpakket 2.0 nodig, uitgebreider en een compensatie voor meer dan alleen loonkosten.’ Veel ondernemers die gezond de crisis in gingen, raken door hoge huen en andere vaste lasten langzamerhand door hun eigen vermogen heen, stelt Vonhof. Vooral de horeca en reisbranche worden hard geraakt.
De MKB-voorzitter noemt ook zijn eigen schoonmaakbedrijf Novon in Zwolle als voorbeeld. Hij kan voor dat bedrijf geen aanspraak maken op de loonkostenregeling, maar van de 2100 mensen zitten er wel 400 thuis. Vonhof ergert zich ondertussen aan ‘goeroes’ die roepen dat de crisis een kans is. ‘Ik hoor mensen op televisie, in het nieuws of in de krant die dit een mooie tijd vinden om te gaan vergroenen of te verduurzamen of de arbeidsmarkt onder handen te nemen. Dan denk ik: lekker met je. Daar zit je dan met je bedrijf op slot.’
Coronacrisis bezorgt Flow Traders vette winst | 09:30 uur
Flitshandelaar Flow Traders heeft in het eerste kwartaal bijna veertien keer meer winst (262 miljoen euro) gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteert van de grote onrust op de financiële markten door de coronacrisis. Flow Traders slaat met snelle computers en verbindingen met beurzen munt uit prijsverschillen tussen vraag en aanbod van beursgenoteerde financiële producten die aandelen en indexen volgen. Die prijsverschillen zijn door de coronacrisis groter geworden, terwijl het handelsvolume met 80 procent steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.
Om te voorkomen dat er handel wordt gemist sliep een deel van de medewerkers van Flow Traders vorige maand in tentjes op de werkvloer. Het bedrijf heeft zijn donatiebudget verhoogd naar 2,5 miljoen euro, meldt ceo Dennis Dijkstra in een trading update. Het geld gaat onder meer naar het Erasmus MC, de voedselbank en VentilatorPal, een open source-beademingsmachine voor covid-19-patiiënten. Het bedrijf lanceert binnenkort een Flow Traders Foundation, waarmee het jaarlijks en ‘op een gestructureerde manier’ geld wil bijdragen aan gezondheid en welzijn.
Coronacrisis heeft impact op 59 miljoen Europese banen | 08:04 uur
Bijna 60 miljoen banen staan in Europa op de tocht, of kunnen worden gekort door de coronacrisis, meldt McKinsey op basis van een analyse van de situatie in 27 landen en het Verenigd Koninkrijk. Dit horrorscenario verwacht de consultant wanneer de coronacrisis voor de zomer niet een halt toe is geroepen, en Europeanen nog steeds binnen moeten blijven. De werkloosheid in Europa zou volgend jaar 11,2 procent bedragen en pas in 2024 terugkeren naar het oude niveau. Banen in de klantenservice, sales, horeca en de bouw zouden het hardst worden geraakt, aldus de onderzoekers.
MAANDAG 20 APRIL
Winkelstraten kunnen in anderhalvemetersamenleving maar een vijfde van oorspronkelijke capaciteit benutten | 19:37 uur
Winkelstraten kunnen in een anderhalvemetersamenleving maar 15 tot 20 procent van het winkelend publiek aan van de hoeveelheid mensen die daar vroeger kon winkelen. Tot die conclusie komen analisten van mobiliteitsbureau Goudappel Coffeng. Een simulatiemodel voor voetgangers laat zien dat de capaciteit daalt met 80 tot 85 procent, tot ongeveer 500 tot 550 voetgangers per uur per meter breedte. ‘Daarbij gaan we ervan uit dat mensen zich in twee richtingen verplaatsen en zich netjes aan de voorgeschreven afstand van anderhalve meter houden,’ zegt expert Lieuwe Krol. ‘Natuurlijk moet je ook nog rekening houden met het bewegen in meerdere richtingen, mensen die stilstaan of winkels in- of uitgaan en dan zul je zien dat de beschikbare capaciteit nog verder daalt,’ aldus Krol.
Tijdens rustige periodes in ruimer opgezette winkelcentra hoeft dit niet tot problemen te leiden, vermoedt Goudappel Coffeng, maar op zaterdagmiddag ontstaan er knelpunten. Zoals in een drukke winkelstraten zoals de Kalverstraat in Amsterdam. ‘De Kalverstraat is ongeveer 8 meter breed, waardoor er maximaal 4.400 voetgangers per uur kunnen passeren, maar in werkelijkheid zal dit aantal dus nog veel lager liggen. Op een zaterdag passeerden, voor de Coronacrisis, ongeveer 40.000 mensen. Dat betekent dat je in de drukste uren bezoekers moet gaan tegenhouden of omleiden. Dan moet je dus van tevoren een goed plan maken met concrete maatregelen en de handhaving daarvan.’
Mediacampagne belicht winkelen nieuwe stijl | 19:29 uur
Branchevereniging Inretail is de campagne #samenstaanwesterk gestart om consumenten te attenderen op de winkels die weliswaar open zijn, maar die zich moeten aanpassen aan de anderhalvemetereconomie. Om klanten te trekken zijn winkeliers meer dan ooit zijn actief op sociale media, laten ze klanten kopen op afspraak of hebben een thuisbezorgservice opgezet. Inretail wil winkels stimuleren om digitale kansen volop in te zetten.
Virgin valt om zonder hulp, waarschuwt Branson | 15:43 uur
Het doek valt voor luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic als de overheid niet over de brug komt met steun, schrijft oprichter Richard Branson in een open brief aan zijn medewerkers. Branson werkt naar eigen zeggen ‘dag en nacht’ om te voorkomen dat zijn Virgin-imperium omvalt. De Britse miljardair stelt dat wereldwijd duizenden banen op het spel staan bij de multinational (70.000 werknemers), die naast vliegtuigmaatschappij Virgin Atlantic ook reisbedrijven, hotels en cruise-activiteiten omvat.
Dat Virgin voor naar verluidt 500 miljoen pond steun aanklopt bij de overheid leidde de afgelopen weken tot de nodige kritiek, zowel vanwege vermeende belastingontwijking van Virgin als van Branson zelf. Het hulpverzoek zou zijn afgewezen omdat Virgin onvoldoende kon aantonen dat het er alles aan heeft gedaan om op andere manieren aan geld te komen. Virgin investeerde vorige maand 250 miljoen dollar om de crisis het hoofd te kunnen bieden.
Branson is zelf volgens schattingen goed voor ruim 5 miljard dollar, maar die waarde is door de crisis ernstig aangetast, stelt hij indirect. ‘Ik heb opmerkingen zien langskomen over mijn nettovermogen. Maar dat is berekend op basis van de waarde van Virigin-activiteiten wereldwijd voor de crisis, en staat niet ergens cash op een bankrekening, klaar om opgenomen te kunnen worden.’
In zijn brief zegt Branson nooit op de Britse Maagdeneilanden (Necker Island) te zijn gaan wonen om belasting te ontwijken. Branson zegt het eiland nu als onderpand in te zetten om geld te lenen voor het redden van Virgin. Ook stelt hij van de overheid geen donatie te willen, maar een lening.
An open letter to Virgin employees https://t.co/Nv1RLBhp3j pic.twitter.com/Qj16CUT5N0
— Richard Branson (@richardbranson) April 20, 2020
Spanje komt met nieuw plan voor noodfonds | 14:07
Spanje stelt voor de coronacrisis in de EU te financieren met schuldpapier waarover enkel rente en geen aflossing is verschuldigd. Het fonds moet een omvang krijgen van minimaal 1 biljoen euro. Het is een alternatief op de eurobonds, waar Nederland tegenstander van is.
Brexit-onderhandelingen weer hervat | 13:50
De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit worden vandaag na een periode van pauze vanwege de coronacrisis weer hervat. De deelnemers komen niet fysiek bij elkaar, maar via videoconference.
Hema heeft weer meer klanten | 13:47
Hema dreigde door de coronacrisis even kopje onder te gaan, maar NU.nl meldt dat de winkelformule zijn aantal klanten in Nederland in ieder geval weer ziet toenemen. Ook geven zij meer uit bij Hema.
Ruim miljard voor Britse startups | 11:15 uur
De Britse overheid trekt 1,25 miljard pond (1,43 miljard euro) uit om startups te helpen die door de coronacrisis in zwaar weer belanden. Het pakket bestaat onder meer uit een investeringsfonds van 500 miljoen pond, waarvan de overheid de helft inlegt. Daarmee kunnen Britse startups vanaf 1 mei tussen de 125.000 en vijf miljoen pond lenen, mits er ook een een private investeerder aanhaakt die minimaal het bedrag van de overheid bijlegt.
Startups die in aanmerking willen komen moeten de afgelopen vijf jaar tenminste 250.000 pond aan investeringen hebben opgehaald. De Britse overheid kan aandeelhouder worden, want de leningen worden automatisch omzet in aandelen bij een volgende investeringsronde, of wanneer de terugbetalingstermijn verstrijkt. De rente van dit ‘Future Fund’ van 500 miljoen pond bedraagt overigens acht procent, merkt The Register op.
Daarnaast is er een subsidie- en leenpot van 750 miljoen pond voor ondernemers die zwaar inzetten op R&D. De startup-plannen van Groot-Britannië volgen op vergelijkbare maatregelen in Frankrijk (4 miljard) en Duitsland (2 miljard. De Nederlandse overheid trekt (tot nu toe) 100 miljoen uit voor startups, in de vorm van een overbruggingskrediet.
Kwart thuiswerkers blijft dat na crisis doen | 10:36 uur
Een kwart van de mensen die door de coronamaatregelen meer zijn gaan thuiswerken verwacht dit in de toekomst te blijven doen, blijkt uit een steekproef van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Daarnaast denkt een derde van mensen die vaker op afstand vergaderen, dat in de toekomst te blijven doen. De ervaringen met thuiswerken zijn overwegend postitief. Een meerderheid gaat het makkelijk af en een meerderheid voelt zich ook thuis voldoende productief. Ook denkt een op de vijf Nederlanders vaker te gaan lopen of de fiets te pakken.
Eerst mondkapjeswinkel zorgt voor ophef | 10:40 uur
De gemeente Amsterdam is not amused met de eerste mondkapjeswinkel van Nederland. Eigenaren Hank Sweep en zijn zoon Jordi verkopen in deze tijd van het jaar normaal gesproken ijsjes, maar omdat hun ijssalon moest dicht moest zijn zij nu overgestapt naar mondkapjes. Er is geen schaarste, stelt Sweep. ‘Want als ik ze kan krijgen, dan kan de regering er toch ook aan komen? Die krengen zijn alleen hartstikke duur.’ De marge op de mondkapjes (9 euro per stuk) is volgens de ondernemer ‘nog veel kleiner dan op een ijsje’. Tegen AT5 zegt GroenLinks-raadslid Imane Nadif ze het college van burgemeester en wethouders gaat vragen om in te grijpen.
Bemiddeling moet corona-faillissement voorkomen | 10:00 uur
De Stichting Insolventie Mediation (SIM) roept rechters op om onnodige faillissementen te vookomen en zaken door te verwijzen naar een nieuw digitaal bemiddelingsloket. De website wordt op 1 mei officieel gelanceerd.
Zo worstelen ondernemers met 1,5 meter | 10:00 uur
Nieuwsuur bracht in beeld hoe ondernemers worstelen met de anderhalvemetersamenleving:
VRIJDAG 17 APRIL
Horeca-uitzender Mise en Place valt om, 160 man op straat | 14:33 uur
Horeca-uitzendbureau Mise en Place heeft vandaag faillissement aangevraagd, melden diverse media Daardoor komen 160 medewerkers op straat te staan en raken nog eens 3500 studenten hun bijbaan kwijt. Het bedrijf van Charly van Goch en Hubert Ummels draaide vorig jaar nog een omzet van 80 miljoen euro, maar zag zijn inkomsten volledig verdampen door de coronacrisis. Het bedrijf uit Maastricht heeft meer dan 50 vestigingen in 8 landen. De faillissementsaanvraag gaat over de Nederlandse, Duitse en Oostenrijkse onderdelen.
‘Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben we dag en nacht gewerkt om het hoofd boven water te houden’, zegt Van Goch in een videoboodschap. ‘Vandaag zijn we helaas genoodzaakt na het betalen van de studenten, het faillissement aan te vragen van Mise en Place Nederland. We gaan ons focussen op de bedrijven die we nog hebben. Dank voor de mooie reis en met pijn in ons hart valt vandaag in Nederland het doek.’
Mise en Place begon in 1994 vanuit de Hotelschool in Maastricht. Het goeide uit tot de Nederlandse marktleider voo rhorecapersoneel voor evenementen, beurzen, congressen en hotels. Klanten waren onder meer kunstbeurs Tefaf, de Amsterdam Arena, TivoliVredenburg, FC Twente en Hotel Krasnapolsky.
De afgelopen weken waren een rollercoaster, zegt Ummels tegen RTL Z. Die had zoals de meeste mensen nog nooit van Wuhan gehoord. “Maar toen het in Italië kwam werden we wat zenuwachtiger.’ De business verdween in ‘razend tempo’ nadat alle events werden geannuleerd. Van 6 miljoen omzet ging het bedrijf in een maand naar 5,5 ton verlies.
Er werd gesneden in de kosten en koortsachtig gezocht naar ander uitzendwerk om toch nog omzet binnen te halen. Maar toen de NOW-regeling bekend werd gemaakt, bleek ‘dat we onszelf in de voet hadden geschoten‘, zegt Ummels. De loonkostensubsidie viel lager uit dan verwacht omdat het bedrijf in de eerste weken van maart nog wel omzet had gedraaid.
De ondernemers richten zich nu op de vestigingen in België en het Verenigd Koninkrijk, die buiten het faillissement vallen. Ook kunnen Goch en Hummels nog verder met hun brouwerij, een trainingsbedrijf en een payrollbedrijf.
Sendcloud ziet ‘ongekende piek’ pakketbezorging | 13:59 uur
Sendcloud, het logistieke platform voor e-commercebedrijven van Rob van den Heuvel, Bas Smeulders en Sabi Tolou, ziet deze week een piek van 175 procent in het aantal verzonden pakketten bij alle grote vervoerders. Het aantal online bestellingen overstijgt zelfs Black Friday, normaal de drukste dag van het jaar. 14 april was tot nu toe de drukste dag van het jaar, met 175 procent meer bestellingen dan op de dinsdag voor de coron-maatregelen. Via Sendcloud verzenden nu 15.000 webshops hun pakketjes.
Het Eindhovense bedrijf, dat in meerdere landen actief is, ziet ‘een groei die niemand had kunnen voorspellen’, zegt Van den Heuvel. ‘Als we de week voor de corona maatregelingen vergelijken met de daarop volgende weken, zien we nu een stijging van meer dan 90 procent.’ Door alle drukte zijn leveringen binnen 24 uur moeilijker te garanderen. Dit wordt verergerd doordat winkels die ook als afhaalpunten fungeren noodgedwongen zijn gesloten, waardoor bezorgers meer ritten moeten afleggen. Sendcloud roept webshops op om consumenten daarvan bewust te maken.