Mollema is Vice President Benelux bij Workday, een leverancier van cloudsoftware voor hr en finance. Zij lieten onderzoek doen naar het gebruik van AI binnen organisaties en wat de belangrijkste belemmeringen en zorgen zijn.
Mollema merkt dat er druk staat op leiders in organisaties om een plan de campagne voor kunstmatige intelligentie op te stellen. ‘Afgelopen jaar was ook echt wel het jaar van AI. Het hebben van een strategie ontbreekt. Het gevoel ‘andere hebben het wel’, fear of missing out. Ik denk dat een heleboel managers niet te laat zijn, maar het wordt wel tijd om een AI-strategie te vormen.’
Obstakels voor AI
Uit het rapport kwamen drie grote hindernissen naar voren:
- Betrouwbare data
- Vinden van de juiste usecase
- Skills in de organisatie om AI goed uit te rollen
Er zijn weinig trainingen die leiderschapsteam de skills bijbrengen om AI in te zetten. Het is volgens Mollema meer een kwestie van ‘on the job’ leren. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven die er ervaring mee hebben snel usecases zien. Vaak gaat het om kleine veranderingen.
Neem een callcenter. Van ieder gesprek moet er een samenvatting worden geschreven. Dit kost al gauw twintig minuten. Niemand heeft hier zin in. Maar laat een AI-tool dit doen en het is zo gepiept.
Takeaways uit de podcast De Werkprofessor:
- Om het gebrek aan data te doorbreken en de toepassing van AI te vergemakkelijken, is het essentieel om data te verzamelen uit betrouwbare bronnen. Zorg ervoor dat de verzamelde gegevens betrouwbaar zijn door te valideren en te verifiëren. Voorkom dat de data van verschillende bronnen afkomstig is, om fragmentatie en meerdere interpretatiemogelijkheden te vermijden. Alleen op deze manier kan er een solide basis worden gecreëerd voor een effectief gebruik van kunstmatige intelligentie.
- Om de weerstand te doorbreken en met AI aan de slag te gaan, is het nuttig om met kleine voorbeelden te beginnen. Bijvoorbeeld door het gebruik van data te illustreren en te laten zien hoe dit de productiviteit verbetert of het werk leuker maakt. Het is begrijpelijk dat er zorgen kunnen zijn over ongewenste acties van computers. Hierover praten en open communicatie kan helpen om angsten te verminderen en een beter begrip te creëren van de voordelen van AI.
Beluister de nieuwste aflevering van de podcast ‘De Werkprofessor’. Of abonneer je via de podcast-app van jouw keuze. Nieuwe afleveringen verschijnen elke twee weken op maandag.
.
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via [email protected]. Benieuwd naar de volgende gast in ‘De Werkprofessor’ of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg dan ‘De Werkprofessor’ op LinkedIn.