Van der Zwan is in 2017 gepromoveerd op het onderwerp teamenergie, waarvoor hij drie jaar lang honderd teams heeft gevolgd in hun ontwikkeling. Tegenwoordig is hij managing partner bij Courius. Ook is hij co-auteur van het boek Teamenergie dat hij schreef met Leonie van der Zwan-Lindhout.
In de Werkprofessor-podcast vertelt hij over zijn onderzoek naar teamenergie en de cruciale rol die deze speelt bij teamprestaties.
Van der Zwan introduceert zes energieën die in elk team aanwezig zijn: passie, stress, comfort, ruimte, ongemak en berusting. Het vinden van de juiste balans tussen deze energieën is essentieel voor langdurig succes en voor een prettiger werkklimaat. Teams met een goede balans presteren tot wel 40 procent beter, terwijl teams waaraan ‘te veel zout’ is toegevoegd juist stagneren.
Energie optimaliseren
Waar veel bedrijven zich focussen op het maximaliseren van output, benadrukt Van der Zwan dat dit vaak ten koste gaat van langdurige prestaties. Het echte geheim zit volgens hem in het optimaliseren van energie in plaats van het maximaliseren ervan.
Maximalisatie kan op korte termijn de beste resultaten opleveren, zoals bijvoorbeeld in sport. Als een topsporter niet naar zijn of haar maximale presteert op een bepaald moment, heb je grote kans dat je die gouden Olympische medaille mist. Echter moet je als sporter daarna ook weer de tijd nemen om te herstellen van je prestatie.
Zoals Van der Zwan zelf benadrukt: ‘Het ergste wat je aan een marathonloper kan vragen bij de finish van 100 meter verderop is weer het startschot voor de volgende marathon.’ Hetzelfde geldt voor een ondernemer en zijn werknemers. ‘We vragen een maximale prestatie en dan hebben ze die geleverd en dan direct vragen we weer een maximale prestatie. Dat houden teams simpelweg niet vol.’
Een te korte hersteltijd leidt ook tot meer stress. ‘We kijken vaak problematisch naar stress, en stress is vaak ook echt niet leuk. Maar stress is niet altijd het echte probleem, het ontbreken van hersteltijd is vaak een veel groter probleem.’ Van der Zwan adviseert daarom om de focus op stress te verleggen naar het creëren van voldoende hersteltijd.
Drie takeaways uit de podcast:
- Balans in teamenergie leidt tot topprestaties – Teams die een goede mix vinden tussen energieën zoals passie, stress en comfort presteren beter en hebben minder last van verloop. Het draait om de juiste verhouding, niet om het maximaliseren van één type energie.
- Hersteltijd is essentieel om stress te managen – Stress hoeft geen probleem te zijn als het wordt afgewisseld met voldoende herstelmomenten. Dit voorkomt uitputting en zorgt ervoor dat teams op de lange termijn effectief blijven werken.
- Optimaliseren boven maximaliseren – Het continu streven naar maximale prestaties leidt tot uitputting. Door energie te optimaliseren, kunnen teams duurzaam presteren en wordt het risico op burn-out verminderd.
Beluister de nieuwste aflevering van de podcast ‘De Werkprofessor’. Of abonneer je via de podcast-app van jouw keuze. Nieuwe afleveringen verschijnen elke twee weken op maandag.
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via [email protected]. Benieuwd naar de volgende gast in ‘De Werkprofessor’ of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg dan ‘De Werkprofessor’ op LinkedIn.