Geduld en stress leven met elkaar op gespannen voet. Heb je geen geduld, dan is de kans groot dat je meer stress krijgt. Heb je stress, dan is geduld lastiger op te brengen.
De Amerikaanse universitair hoofddocent David Sluss, die Orgaziational Behavior geeft aan Georgia Tech Scheller College of Business, ziet als coach geregeld leiders die vooral op zoek zijn naar een quick fix om meer geduld op te brengen. ‘Iets waar door de digitalisering een steeds grotere vraag naar is. Maar helaas werkt het niet zo.’
Ongeduldig gedrag is schadelijk
En in onzekere tijden als de huidige coronacrisis, is ongeduldig gedrag van leidinggevende helemaal schadelijk, zo blijkt uit onderzoek van Sluss. Hij vroeg 578 Amerikaanse medewerkers uit verschillende industrieën wat de impact van ongeduldig gedrag van hun leider was op hun creativiteit, productiviteit en samenwerking. Was een leider ongeduldig, dan voelden medewerkers zich 16 procent minder creatief en de wil om samen te werken. Productiviteit ging omlaag met 13 procent.
Maar niet alleen voor teamleden heeft een manager zonder geduld nadelen – het heeft ook invloed op leiderschapskwaliteiten. Dit vooral in de positieve zin van het woord: wie het juist wél op weet te brengen, kan vooral bij het uitzetten van nieuwe lijnen rekenen op meer samenwerking en creativiteit in zijn team. Dat valt te verklaren, aldus Sluss. ‘Bij het presenteren van nieuwe plannen of een nieuwe strategie, is vaak een lange adem nodig. Mensen die het niet begrijpen, vast willen houden aan het oude. Wie daar geduld voor op kan brengen, zal meer bereiken.’
Maar hoe breng je meer geduld op?
Ondanks dat er geen quick fix lijkt te zijn voor meer geduld, valt er wel aan te werken. Volgens Sluss is het belangrijk om je bewust te zijn van momenten dat je het meeste geduld nodig gaat hebben. Als je weet dat er een uitdaging aankomt, kun je je mentaal daarop voorbereiden. Zo doe je dat.
Herdefinieer het begrip snelheid
Er is een groot verschil tussen operationele snelheid en strategische snelheid. Elk project vraagt om een andere tijdslijn. Wie het begrip snelheid in beide gevallen op dezelfde manier toepast, zal zich vooral in de operatie vaak ongeduldig terugvinden. Bedenk voor jezelf hoe snel je iets af wil hebben en welke struikelblokken daarbij komen kijken.
Van dankbaarheid naar geduld
Dankbaarheid heeft een krachtig effect op veel gedrag. Een dankbaarheidsdagboek, waarin je elke dag opschrijft wat er goed ging, zou bijvoorbeeld stres reducerend werken. Onderzoek uit de experimentele psychologie laat bovendien zien dat mensen die dankbaar zijn, ook meer geduld op kunnen brengen voor zaken.
En hoewel het lastig kan zijn om in een crisis de lichtpuntjes te blijven zien, kan een actieve oefening op het gebied van dankbaarheid helpen. Schrijf dus eens op wat je wél goed vindt gaan of wat teamleden voor elkaar boksen met de beperkte middelen die ze tijdens deze crisis hebben. Voel je je hierna ongeduldig worden, dan is het makkelijker om daaraan terug te denken.
Geduld blijkt ook hier weer een schone zaak. Wie er het geduld voor op kan brengen om ermee aan de slag te gaan, zal volgens Sluss daar een creatiever en productiever team voor terugkrijgen.