#1 Stap over op single-tasking
Multitasken wil zeggen dat je meerdere taken tegelijk uitvoert. De meeste mensen denken dat ze hier goed in zijn, maar uit onderzoek blijkt dat iedereen er schrikbarend slecht in is. Probeer je meerdere taken tegelijk uit te voeren, dan duurt het vier tot tien keer langer voor de klus is geklaard. Bovendien maak je meer fouten en kost het relatief meer inspanning.
Volgens breinexpert Mark Tigchelaar kun je dan beter je tijd anders indelen en ‘singletasking’ omarmen. Voer één taak uit en ga dan pas naar de volgende. Sluit mail, LinkedIn of Facebook en zet de notificaties op je telefoon en laptop uit. Zo is de verleiding minder groot om tussendoor bijvoorbeeld ‘even snel’ je email te checken. Je werkt rustiger en krijgt meer gedaan.
#2 Bewust zijn van je emoties
Dat mensen trots kunnen zeggen dat ze altijd ‘hun hart volgen’ is onbegrijpelijk volgens Margriet Sitskoorn. Haar advies luidt: gebruik die emoties wanneer het nodig is, maar wees in staat om het verstand de boventoon te laten voeren. Dat klinkt misschien wat zakelijk, maar teveel in je emoties zitten, slurpt energie, dus kies er bewust voor wanneer je dit doet.
#3 Ontwikkel theory of mind
Mensen die regelmatig schaken staan erom bekend geweldig te kunnen anticiperen op de keuzes van de ander. Die kunst – de zogeheten theory of mind – stelt je in staat om ook buiten het spel met paarden, koninginnen en de herdersmat de reacties van de ander aan te zien komen.
Winston Churchill staat nog steeds te boek als iemand met een geweldige theory of mind. Zo zou hij ooit op een staatsbanket hebben gezien dat een ander staatshoofd een waardevolle antieken zilveren zouthouder in de binnenzak stopte. Die persoon beschuldigen van diefstal kon leiden tot een internationaal conflict en was dus geen optie.
De oplossing van Churchill? Hij stak een pepervaatje in zijn binnenzak, liep naar het staatshoofd toe, toonde zijn eigen roof en zei dat hij dacht dat ze betrapt waren, en dus beter de waar terug konden zetten op tafel.
#4 Gebruik je werkgeheugen
Een goed werkgeheugen stelt je in staat om te weten wat je nog moet doen zonder dat je er over nadenkt. Een soort sixth sense dat je vertelt wanneer je een afspraak hebt, of dat je nog enkele taken uit moet voeren. Maar hoe ontwikkel en onderhoud je jouw werkgeheugen?
Op zichzelf staande informatie is vrij lastig te onthouden, je hersenen zijn altijd op zoek naar context. Je onthoudt iets makkelijker als je de informatie kan koppelen aan bestaande kennis.
Informatie in een context kun je beter onthouden. Dat verbinden van informatie doen je hersenen op verschillende manieren. Onthouden wordt makkelijker als je eerst kijkt naar het totaalplaatje: hoe past de nieuwe informatie in het grotere geheel?
#5 Word zelfreflectief
Niemand werkt iedere dag op de top van zijn of haar kunnen: iedereen heeft wel eens mindere dagen. In welke mate je in staat bent om je eigen werk te controleren en op je eigen manier te reflecteren is van belang om te groeien als manager.
Nodig je omgeving – wellicht nogmaals – uit om te zeggen waar je wel maar vooral ook niet goed in bent. De meerderheid van de mensen onderschat de mate waarin ze zichzelf kennen, aldus Margriet Sitskoorn. Haar advies: ga op zoek naar mensen die volledig eerlijk tegen je zijn en neem hun complimenten en kritiek ter harte. Lees hier meer over in haar boek ‘Ik2 – de beste versie van jezelf‘.
#6 Ga delegeren
Word legendarisch in het aanpakken van een grote opdracht, door jouw teamleden de losse opdrachten te geven die samen het geheel maken. Dat vermogen om – snel – grote klussen op te delen en de deeltjes uit te zetten maakt volgens Sitskoorn een effectiever leider.
Delegeren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die je nodig hebt als leidinggevende, maar er wordt nog veel mee geworsteld. En er ligt in Nederland zelfs een soort taboe op delegeren, het is ‘not done’.
Als leidinggevende of ondernemer is het belangrijk dat je nadenkt over jouw team, manieren verzint om problemen op te lossen of om processen te optimaliseren en inspeelt op nieuwe kansen. Toch verzanden de meeste leidinggevenden in het antwoorden van bergen mails, lange vergaderingen en vooral veel brandjes blussen.
#7 Formuleer en monitor je doel
Schrijf heel concreet wat je wil bereiken en meet continu je progressie. Wie gefocust werkt aan een doel zal uiteindelijk tijd besparen. ‘In een wereld waar alles constant binnen handbereik is, is het moeilijk om je te concentreren’, vertelde Sitskoorn in een interview met Management Team. ‘Maar wie moeite heeft met het afmaken van taken, is veel meer tijd kwijt aan zijn werk dan eigenlijk nodig is.’
#8 Oefen zelfbeheersing
Onder Amerikaanse (jonge) kinderen is er een test uitgevoerd: ze werden een voor een in een ruimte gelaten met een marshmallow en de belofte dat als ze deze niet op zouden eten, dan kregen ze er twee. De kinderen die instaat waren om de kleine beloning links te laten liggen bleken later succesvoller in het leven. Moraal van het verhaal: hoe goed ben jij in staat om de kleine successen te laten om daarna met de hoofdprijs thuis te komen?
#9 Leer snellezen
Gemiddeld lees je 200 woorden per minuut. Daarvoor gebruik je maar een deel van je hersencapaciteit en houd je (te) veel tijd over om aan andere dingen te denken. Gedachten dwalen af: ‘oh ja, nog even dat mailtje versturen’ of ‘die meeting moet ik nog voorbereiden’. Het is daardoor lastig focussen en het duurt twee keer zo lang om de tekst door te lezen. Herkenbaar?
Breintrainer Mark Tichgelaar heeft daarom het breinprincipe ‘vul de leegte op’ geïntroduceerd. Als je sneller leest met bijvoorbeeld 300 à 400 woorden per minuut, dan heb je letterlijk minder hersencapaciteit over voor afleidende gedachten. Zo werk je niet alleen geconcentreerder, je onthoudt ook nog eens meer. Je leest hier alles over in zijn boek ‘Lezen, weten en niet vergeten‘ en een aantal belangrijke elementen hieruit hebben we voor jullie in dit gratis ebook gezet.
Wil je aan de slag met het ontwikkelen en onderhouden van jouw brein? Volg dan één van deze breintrainingen en heb daar voor de rest van je leven profijt van!
Afbeelding via Dashmote