#1 Nieuwe macht
Wat hebben Airbnb, de Ice Bucket Challenge en MeToo met elkaar te maken? Het zijn allemaal bewegingen die succesvol werden door de macht van de menigte. CEO van Purpose Jeremy Heimans en directeur van cultureel centrum 92nd Street Y Henry Timms leggen in New Power aan de hand van bedrijfsvoorbeelden van onder andere Lego en NASA uit wat deze nieuwe vorm van macht betekent en hoe je die succesvol kunt inzetten.
New Power, Jeremy Heimans en Henry Timms, Business Contact
#2 Gedragseconomie ontrafeld
Een combinatie van psychologie en economie: tegenwoordig lijkt gedragseconomie niet meer weg te denken, maar toen de Amerikaanse Richard Thaler in de jaren zeventig economie studeerde, was economie vooral een wereld van harde wetenschap. Samen met twee andere wetenschappers stelde Thaler zich rebels op tegen die houding. Volgens hen drieën werd er iets belangrijks over het hoofd gezien in de wereld van cijfers en berekeningen: de mens. Zijn houding zorgde voor een glansrijke carrière, waarbij hij onder andere Barack Obama en David Cameron adviseerde op het gebied van gedragseconomie. Het leverde hem eind 2017 de Nobelprijs voor Economie op. Terwijl het boek leest als een spannende jongensroman over een vriendschap voor het leven die ontstaat op de universiteit, gaat het over de geschiedenis van een ontdekking die onze kijk op economie definitief veranderde.
Misbehaving, hoe we de gedragseconomie uitvonden. Richard Thaler, Business Contact.
Advertorial In een half uur bijgepraat over business boeken?
De Business Boeken Podcast van Management Team en Sprout deelt de belangrijkste inzichten. Als lezen je lief is, maar tijd kostbaar.
lees verder#3 Kantoorperikelen opgelost
De verhalen van de Amerikaanse website Ask a Manager zijn mateloos populair. New York-magazine columnist Allison Green beantwoordt vragen over ongemakkelijke werksituaties: van het per ongeluk gebruiken van de reply-all knop tot een collega die veel te hard belt. Green bespreekt meer dan 200 ongemakkelijke situaties en hoe je je eruit kan redden.
Ask a Manager – Allison Green. Ballantine
#4 Onzinnig werk bestrijden
De econoom John Maynard Keynes voorspelde in 1930 dat veel landen in honderd jaar toe zouden zijn aan een 15-urige werkweek. De reden? Technologie. 2030 nadert snel, maar we blijven rustig 40 uur per week met elkaar op kantoor zitten. Antropoloog David Graeber, een van de initiatiefnemers van Occupy Wall Street en als hoogleraar verbonden aan de Goldsmiths University of London, verbaast zich over de hoeveelheid ‘bullshit’ die we doen op werk om onszelf bezig te houden. Zijn artikel hierover in 2013 kon rekenen op veel steunbetuigingen en schuldbekentenissen. Nu is er het boek ‘Bullshit Jobs’, waarin Graeber betoogt hoe deze bullshit jobs te bestrijden.
Bullshit Jobs (vanaf 15 mei), David Graeber, Simon & Schuster. Geen zin om in het Engels te lezen? Het boek verschijnt in juni in het Nederlands bij Business Contact.