Dolfijnen zijn heel rechtlijnig in hun communicatie. Als je ze maar aankijkt en als je maar duidelijk bent, zullen ze je bevel uitvoeren. Dat klinkt veelbelovend. Maar echt duidelijk zijn, dat blijkt in de praktijk nog helemaal niet zo makkelijk.
Trainster Bianca werkt al 16 jaar in het Dolfinarium. Daarom kent ze ook alle nukken van de 30 dolfijnen die er leven. “Ondanks dat ze allemaal dezelfde commando’s leren, zullen ze er stuk voor stuk anders mee omgaan.” Zo is er ‘koningin’ Maaike, die dominant gedrag kan vertonen. “Dan moet je uitkijken dat zij niet jou gaat trainen in plaats van andersom”, waarschuwt Bianca. Dolfijnen lijken namelijk lief, mede door hun immer aanwezige glimlach (“die betekent niks, zo worden ze gewoon geboren”), maar dat kan misleidend zijn. Goh – het zijn net mensen. Vandaar ook dat leren omgaan met dolfijnen zo nuttig is om te leren om te leren omgaan met mensen.
Met Maaike maken we als eerste kennis. Ze is vandaag bijzonder meegaand en vriendelijk, een gelukje. Pas tijdens het volgende gedeelte van de training komt de ware uitdaging. Hier moet ik Spetter, de beroemde televisiedolfijn, mijn wil opleggen. Een nederig gevoel komt meteen over me heen als het prachtige dier op Bianca’s aanroep naar de kant toe komt. Zodra Spetter en ik, met een beetje hulp van de trainster, oogcontact hebben, begin ik wat halfslachtige dirigeerbewegingen te maken. “Sneller, meer, kom op!” moedigt Bianca aan. Voor de duidelijkheid: ze heeft het niet tegen Spetter, maar tegen mij. Ik dirigeer me gek en ja hoor: ineens zingt Spetter erop los. Maar Spetter doet het allemaal niet voor niets. Hij wil voor zijn inspanningen wel een beloning. Net als ieder mens is hij zeer gevoelig voor complimentjes. “Goed zo, Spetter!” roep ik wat overenthousiast. Hij kijkt dankbaar terug en slokt een paar door Bianca toegeworpen visjes op.
Leerdoel duidelijk maken wat je wilt via oogcontact
organisatie Stichting SAM en Dolfinarium Harderwijk
waar Harderwijk
duur 1 dag
kosten € 3.500 voor max. 6 personen, waarvan € 2.500 gaat naar stichting SAM (dolfijntherapie voor kinderen met het syndroom van Down en autistische stoornissen)
> Dit artikel is afkomstig uit MT magazine. Bestel de nieuwste editie online